Sosyal medyaların Filistinlilere yaptığı ihlallerinden BM’ye şikayet

Sosyal medya platformlarının Filistinlilerin hesaplarına yönelik yapılan ihlallerinden ötürü Birleşmiş Milletler’e şikayette bulunuldu.

DÜNYA 22.05.2021, 00:01 23.05.2021, 11:54
Sosyal medyaların Filistinlilere yaptığı ihlallerinden BM’ye şikayet

Sosyal medya platformları Filistinlilerin hesaplarına dair ihlaller yaptı.

Sosyal medya üzerinde Filistinli kullanıcıların hesaplarına dair ihlallere karşı koymak için oluşturulan “Sada Social” merkezi, Filistin’le ilgili paylaşımlar yapan hesapların kapatılmasına ilişkin Facebook ve Birleşmiş Milletler yönetimince şikayette bulunuldu.

Facebook idaresine bir mektup gönderildi

İşgal altındaki Batı Şeria’da yer alan Sada Social tarafından yapılmış olan yazılı açıklamada, 19 Mayıs tarihinde Fikir ve İfade Özgürlüğü Özel Raportörü Irene Khan ile Facebook idaresine bir mektup gönderildiği söylendi.

Mektupta, aktivistler ve Filistinli gazeteciler sosyal medya üzerindeki paylaşımlarına dair keyfi sansürlemenin şikayet edildiği paylaşıldı.

Ayrıca mektupta Filistinli haber ajansları ve aktivistlerin hesaplarının Facebook tarafından askıya alınması kararının aciliyetle incelenmesinin talep edildiği de belirtildi.

Yalnızca son yaşanan olaylarda 400’ü aşkın sansür vakası

Merkez tarafından bu sene sosyal medya üzerinde Filistinlilerin haklarını destekleyen yüzlerce hesaba dair çok sayıda sansür vakasının belirlendiği ve yalnızca son yaşanan olaylarda bu sayının 400’ü geçtiği ifade edildi.

Şikayet mektubunun, Londra’da yer alan bir hukuk şirketince söz konusu mercilere ulaştırıldığı paylaşıldı.

Sada Social, 14 Mayıs tarihinde yapmış olduğu açıklamada, İsrail Savunma Bakanı’nın TikTok ve Facebook yönetimleriyle görüşüp onlara, Filistin’le ilgili hesaplarla mücadele etmek amacıyla aciliyetle tedbir alma tavsiyesinde bulunduğunu iddia etmişti.

Gazze’de Hamas idaresinde bulunan hükümet ise 9 Mayıs tarihinde Facebook, Twitter ve Instagram gibi sosyal medya ağlarını, Filistin’e ilişkin paylaşımlar yapan hesapları takibe alıp kapatmakla suçlamıştı.

Yorumlar (0)