Son dakika golü! Yasak kalktı, İran patladı...

Normalleşme kararının İranlılarda rehavete neden olduğunu söyleyen İran Sağlık Bakanı Said Nemeki'nin iki gün önce "Gol yiyeceğiz" demişti, ülkede normalleşme Covid-19 vakalarını patlattı.

DÜNYA 02.06.2020, 13:35 02.06.2020, 14:12
Son dakika golü! Yasak kalktı, İran patladı...

İran'da Nisan ayının sonlarına doğru yeni tip koronavirüs (Covid-19) vakalarındaki düşüşü gören Tahran yönetimi kısıtlamaları kaldırma kararı almış, halk da hem Tahran yönetiminin kararını hem de vaka sayılarındaki düşüşü yanlış yorumlayarak rehavete kapılmıştı.

Gittiği şehirde insanların sosyal mesafeyi korumadığını ve maske takmadıklarını gördüğünü belirten Sağlık Bakanı Said Nemeki ise yaptığı açıklamada "Koronadan son dakika gölü yiyeceğiz" ifadesini kullanmıştı.

Birden yükseldi

İran'da Nisan ayının sonlarına doğru gerilemeye başlayan ve 2 Mayıs'ta 802 olarak kayıtlara geçen günlük Covid-19 (yeni tip koronavirüs) vaka sayısı, yasakların kalkmasıyla birlikte yeniden 3 bin seviyelerini geçmeye başladı.

İran'da ilk kez 19 Şubat 2020 tarihinde Kum kentinde görülen ve kısa sürede İran geneline yayılan yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını sebebiyle kapalı çarşılar, alışveriş merkezleri, kafeler, restoranlar, kuaförler ve diğer işletmelere getirilen yasaklar aşama aşama kaldırılmış ve şehirlerarası seyahate serbestlik sağlanmıştı.

İran'da 2 Mayıs'ta 802 olarak kayıtlara geçen vaka sayısı, yasakların kalkmasıyla birlikte Mayıs ayı sonuna doğru 2 binlerin üzerine çıkarken, bugün 3117 olarak bildirildi. 50'nin altına inen ölü sayısı da dün 81'e yükseldi.

Normalleşme hiç normal değil

Tahran yönetiminin aldığı normalleşme kararı sonrası başkent Tahran'ın cadde ve sokaklarının da hareketlendiği ve halkın eskisi kadar sosyal mesafe kurallarına uymadığı ve maske-eldiven takmadığı görülüyor.

Tahran'ın en yoğun meydanlarından İstanbul Dörtyolu, Tahran Kapalı Çarşısı ve İmam Humeyni Meydanı gibi noktalardaki kalabalık dikkat çekiyor. 

Otobüs ve metrolardaki doluluk da normalleşmenin hiç de normal olmadığını gözler önüne seriyor.

İran'da bugün itibarıyla yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını kaynaklı toplam hayatını kaybedenlerin sayısı 7942'ye, enfekte sayısı ise 157 bin 562'ye çıktı.

Yorumlar (0)