Son cinayet bardağı taşırdı, Meksikalı kadınlar sokaklara döküldü!

Meksikalı kadınlar, Cuma günü düzenledikleri protestolarda devlet başkanlığı sarayının duvarlarına "kadın katili devlet" yazıları yazarak ülkedeki kadın cinayetlerini protesto etti.

DÜNYA 15.02.2020, 11:37
Son cinayet bardağı taşırdı, Meksikalı kadınlar sokaklara döküldü!

Meksikalı kadınlar, 25 yaşındaki Ingrid Escamilla'nın başkent Mexico City'de öldürülmesi ve ardından gazetelerin öldürülen kadının parçalanmış cesedinin fotoğraflarını paylaşması üzerine "Sevgililer Günü" olarak da bilinen 14 Şubat'ta büyük bir protesto düzenledi. 

200 civarı kadının oluşturduğu eylemciler, Escamilla'nın fotoğraflarını yayınlayan gazetelerden biri olan La Prensa'ya ait araçları yaktı ve gazetenin ofisini basmalarını engelleyen güvenlik güçleriyle çatıştı. Meksikalı kadınlar "Bir cinayet daha olmayacak", "Sorumlu gazetecilik istiyoruz", "Hepimiz Ingrid'iz" ve "Cinsiyetçilik öldürür" yazılı pankartlar ve sözlü sloganlarla başkentin sokaklarındaydı.

La Prensa kendini savundu, Pasala ise rezilliğe imza attı!

Öldürülen Escamilla'nın cesedinin fotoğrafını manşetten veren La Prensa, eylemlere "hükümetin sessiz kalmayı tercih ettiği suç ve cinayetleri korkusuzca kamuoyuna yansıttığı" yanıtını verdi. Pasala adındaki bir başka gazete ise magazin ekinin kapağının neredeyse tamamını öldürülen kadının fotoğraflarıyla kaplayarak 14 Şubat'a da değinen bir şekilde "Aşk meleğinin suçuydu" başlığıyla yayımlandı. Pasala'nın bu tercihi, cinayeti "karikatürize ettiği" için sert eleştiriye maruz kaldı.

UN Women'dan cinayeti kınayan bir açıklama geldi

Meksika'da her gün ortalama 10 kadın öldürülüyor. Birleşmiş Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlenmesi Birimi (UN Women), Twitter üzerinden yaptığı açıklamada 25 yaşındaki kadının öldürülmesini kınadığını belirtti. UN Women, "Kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddetin sonlandırılması için kapsamlı bir çalışma talep ediyoruz. Herkes için adalete eşit ve tam erişim istiyoruz. Ingrid'in başına gelenler tek ve izole bir vaka değildir" ifadelerini kullandı.

Eylemciler Obrador'a seslendi

2017 yılında kızı öldürülen Lilia Florencio Guerrero, protestolar sırasında sarayda olan Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador'a seslenerek şiddeti durdurması için bir şeyler yapması çağrısında bulundu. Guerrero, "Bu olay sadece Ingrid'in başına gelmiyor. Binlerce kadın cinayeti yaşanıyor. Bu durum bizi öfke ve nefretle dolduruyor" dedi.

"Kafamı kuma gömmüyorum!"

Eylemciler, saray duvarlarına öldürülen Ingrid'in adını ve "Bizi öldürüyorlar" ifadelerini yazdı. Devlet Başkanı Obrador, eylemlerin düzenlendiği günün sabah saatlerinde düzenlediği basın toplantısında "Kafamı kuma gömmüyorum. Temsil ettiğim hükümet, her daim kadınların güvenliğini sağlamak için çalışacak" dedi, ancak neler yapılacağına dair herhangi bir açıklama yapmadı.

Yorumlar (1)
Emin sabuncu 4 yıl önce
Biz bunu bile yapamıyoruz.