Son 40 yılın zirvesi: Almanya'da enflasyon patladı

Almanya'da şubat ayında yüzde 5,1 olarak açıklanan yıllık enflasyon, Ukrayna-Rusya savaşı neticesinde artan gıda, gaz ve petrol fiyatlarındaki son yükselişle birlikte mart ayında yüzde 7,3'e yükselerek 1981 yılından beri görülen en yüksek düzeye ulaştı.

DÜNYA 12.04.2022, 12:00 12.04.2022, 17:59
Son 40 yılın zirvesi: Almanya'da enflasyon patladı

Almanya Federal İstatistik Ofisi, fiyat artışlarına yönelik mart ayı verilerini duyurdu.

Almanya’da enflasyon son 40 yılın zirvesinde

Almanya Federal İstatistik Ofisi’nin verilerine göre, şubat ayında yüzde 5,1 olarak açıklanan yıllık enflasyon, mart ayında yüzde 7,3’e yükseldi.

Destatis’in söz konusu açıklamasında, enflasyonun Federal Almanya'da mart ayında, 1981 yılında Irak-İran savaşının petrol fiyatlarında artışa sebep olmasından sonra görülen en yüksek düzeye ulaştığını belirterek, "2022 Mart döneminde enflasyon, iki Almanya'nın birleşmesinden beri en yüksek düzeye ulaştı." sözlerine yer verildi.

Aylık bazda ise Almanya’daki enflasyon yüzde 2,5 oranında arttı. Son veriler, daha önce yayımlanmış olan verileri teyit etti.

Yıllık bazda enerji fiyatlarının yüzde 39,5 artması ön plana çıkarken, gıda fiyatlarında  yıllık artış yüzde 6,2, hizmetlerde se yüzde 2,8 oldu.

Akaryakıt fiyatları mart ayında yüzde 47,5 artış gösterdi

Mart ayında bir önceki senenin aynı ayına oranla akaryakıt fiyatları yüzde 47,5, doğal gaz fiyatları yüzde 41,8, elektrik fiyatları yüzde 17,7 artış gösterdi. AB uyumlu TÜFE, mart ayında aylık bazda yüzde 2,5 ve yıllık olarak ise yüzde 7,6 yükseldi.

Enerji fiyatları dışında bakıldığında, yıllık enflasyon Almanya'da mart ayında yüzde 3,6 olarak belirlendi.

Son zamanlarda başta enerji ve gıda ürünleri olmak üzere tedarik dar boğazları ve ciddi fiyat artışları sebebiyle enflasyonu yukarı yönlü hareketleri dikkat çekiyor.

Ukrayna-Rusya savaşı, hammadde ve enerji fiyatlarının keskin bir biçimde artmasına sebep olurken, maliyetlerin yüksek olması sebebiyle daha fazla sayıda şirket, gelecek 3 ayda fiyatlarını artırmayı hedefliyor.

Çift haneli enflasyon uyarısı!

Almanya'nın önemli düşünce ve ekonomi kuruluşlarından biri olan Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo)’nün mart ayında yayımladığı bir ankette, Almanya'nın gıda perakende sektöründeki bütün şirketler, önümüzdeki 3 ayda fiyat artışı planlıyor.

2022 için ekonomistler, yüzde 6,1'lik bir enflasyon oranı tahmin ederken, Rusya’dan enerji ithalatının durması senaryosunda birkaç ayda Almanya'da, çift haneli enflasyonda rakamlarının da mümkün olabileceğine vurgu yapıyor.

Yorumlar (0)