Sömürgeci, sömürgesinden özür diledi!

Belçika Kralı Philippe, sömürgesi olan Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nden özür diledi. Kral Philippe, Belçika'nın sömürgeci geçmişinden "derin üzüntü" duyduğunu bildirdi.

DÜNYA 30.06.2020, 09:59
Sömürgeci, sömürgesinden özür diledi!

Denizlerin keşfiyle birlikte 1492 yılında İspanya ve Portekiz ile başlayan sömürgecilik furyasına tarihî süreçte Amerika, İngiltere, Fransa, Hollanda, Belçika, İtalya ve Almanya da katılmıştı.

Sömgürgeci Belçika'dan, 1960 yılına kadar yağmaladığı ve büyük acılar yaşattığı sömürgesi Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ne (KDC) özür geldi.

Belçika Kralı Philippe, KDC (Kongo Demokratik Cumhuriyeti) Cumhurbaşkanı Felix Tshisekedi'ye, 1960'lı yıllara kadar Kongo'da sömürgeci dönemde yaşanan "şiddet olayları" ve "neden oldukları acılardan" derin üzüntü duyduğunu anlatan bir mektup gönderdi.

Belçika'nın yüksek tirajlı gazetelerinden olan ve Fransızca yayın yapan Le Soir gazetesinde yer alan haberde, Belçika Kralı Philippe'in, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin bağımsızlığının 60'ıncı yılı dolayısıyla Cumhurbaşkanı Felix Tshisekedi'ye mektup yolladığı bildirildi.

Belçika Kralı Philippe, yazdığı mektubunda hâlihazırdaki ikili ilişkileri daha da geliştirmek istediklerini ve bunun için "geçmişi" konuşmak gerektiğini belirtti.

Belçika Kralı Philippe, Kongo Demokratik Cumhuriyeti ile ülkesinin tarihî geçmişinin iş birliği ve başarıların yanı sıra "acılı" dönemler de içerdiğine vurgu yaparak, geçmişte ortak hafızalarda yer eden bazı şiddet olaylarının bulunduğunu ve bu ortak hafızaların zulme tanık olduğunu anımsattı.

Belçika Kralı Philippe, geçmişte Kongo'ya yaşattıkları büyük acılar için derin üzüntü duyduğunu bildirdi. 

Irkçılığın her türlüsüyle savaşacağını vurgulayan Belçika Kralı Philippe, Belçika Parlamentosunun sömürgeci geçmişe ilişkin araştırma yapılmasına dair çalışma başlattığını hatırlatarak, bu çalışmaları yürekten desteklediğini ifade etti.

Mektubunda özür ifadesi kullanmayan ancak her bir ifadesi "özür dilemeye" yakın olan Belçika Kralı Philippe, Belçika Kraliyet ailesinden ülkenin Kongo'daki sömürgeci geçmişine ilişkin açıklama yapan ilk ve tek kral oldu.

Kongo'nun yağmacısı Kral 2. Leopold

Amerika Birleşik Devletleri'nde siyahi insan George Floyd'un ırkçı beyaz polis şiddeti sonucu boğularak yaşamını yitirmesinin ardından diğer Avrupa ülkelerinde olduğu gibi Belçika'da da geniş çaplı ve şiddetli protestolar yaşanmıştı.

Belçikalı vatandaşlar, ülkelerinin Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki sömürgeci geçmişinin simgesi olan Kral 2. Leopold'un büst ve heykellerine saldırmış, içinde "Kral" geçen sokak isimlerini, otobüs duraklarını ve heykellerini hedef alarak bunların kaldırılması için kampanya başlatmışlardı.

Kendi mülkü ilan ettiği Kongo'yu yıllarca yağmalayan Kral 2. Leopold, milyonlarca Kongolunun hayatını kaybetmesine sebep olmuş, cani, insafsız ve vahşi uygulamalarıyla tarihte "Kongo Kasabı" unvanıyla anılmıştı. 

Kongo, Belçika’dan bağımsızlığını 1960 yılında kazanmış ve ismi Kongo Demokratik Cumhuriyeti olmuştu.

Yorumlar (0)