Somali'de Türklere bombalı saldırı: 17 yaralı!

Somali'nin başkenti Mogadişu'nun kuzeybatısında bulunan Afgooye'de bomba yüklü araçla saldırı düzenlendi. Saldırı neticesinde 6'sı Türk 17 kişi yaralandı.

DÜNYA 18.01.2020, 13:17 18.01.2020, 17:12
Somali'de Türklere bombalı saldırı: 17 yaralı!

Somali'de yine Türkler hedef alındı.

Başkent Mogadişu'nun kuzeybatısında bulunan Afgooye'de, Türk müteahhitler ile Somali polisinin öğle yemeği yediği yerde bomba yüklü araçla saldırı düzenlendi. 

6'sı Türk 17 yaralı!

Türkiye'nin Mogadişu Büyükelçisi Mehmet Yılmaz, ilk belirlemelere göre saldırı sonucu kimsenin hayatını kaybetmediğini ifade etti. 

Yılmaz, yaralanan 6'sı Türk 17 kişinin Somali Recep Tayyip Erdoğan Eğitim Araştırma Hastanesi'ne kaldırılarak tedavi altına alındığını bildirdi.

Bakan Pekcan'dan açıklama geldi

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, saldırıya ilişkin yaptığı paylaşımda, "Somali’de proje yürütmekte olan müteahhitlik firmamızın şantiyesine gerçekleştirilen saldırıda yaralanan işçilerimize ve firma yetkililerine acil şifalar diliyorum. Yaralılarımızın bir an evvel ülkemize getirilmesi için ilgili tüm kurumlarımızla beraber çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

MSB: En sert şekilde lanetliyor ve kınıyoruz

Milli Savunma Bakanlığının (MSB) Twittter hesabından yapılan paylaşımda, "Somali’de masum sivilleri hedef alan ve 4’ü Türk vatandaşı olmak üzere 11 sivili yaralayan bombalı terör saldırısını en sert şekilde lanetliyor ve kınıyoruz. Türkiye, terör belasına karşı Somalili kardeşlerinin yanında olmaya devam edecektir." denildi. 

Fahrettin Koca: Ambulans uçağımız ihtiyaç anında yola çıkmak üzere hazır

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da Somali'de düzenlenen saldırıyı kınadı.

Koca, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Somali’deki terör saldırısında 6 Türk ve 9 Somali vatandaşı olmak üzere toplam 15 kişi yaralandı. Yaralıların tedavisi Mogadişu Recep Tayyip Erdoğan EA Hastanemizde yapılıyor. Vatandaşlarımızdan 2’sinin durumu ciddi, ameliyatları devam ediyor. Ayrıca 9 Somalili yaralıdan 4’ünün durumu da ağır. Büyükelçiliğimiz ile istişare halindeyiz, ambulans uçağımız ihtiyaç anında yola çıkmak üzere hazır. Bu hain saldırıyı kınıyor, yaralılarımıza geçmiş olsun diliyorum." ifadelerine yer verdi. 

"Şirketlerin güvenliklerini sağlayacak tedbirlerin alınması gerekiyor"

Hasan Kalyoncu Üniversitesi Öğretim Üyesi Murat Aslan, bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıya ilişkin, "Somali'de hemen her hafta bir saldırı oluyor. Çoğunlukla araçlarla düzenlenen intihar saldırıları olduğunu görüyoruz." dedi.

Saldırıları düzenleyen kitleye bakıldığında terör örgütü Eş Şebab'ın ön plana çıktığını kaydeden Aslan, "Önceki saldırı ile bugün yapılan saldırıya bakıldığında, bölgede faaliyet gösteren ya Türk şirketlerin ya da Türk şirketleri ile çalışan yerel faaliyetlerin hedef alındığı açık şekilde görülüyor." ifadesini kullandı.

Aslan, Somali’nin bulunduğu coğrafyanın kargaşa olan bölgelere yakın olduğunu belirterek, "Öncelikle, izlenmesi gereken yolu alt seviyeye indirmek lazım. Bu ülkelerdeki şirketlerin güvenliklerini sağlayacak tedbirlerin alınması gerekiyor. Personelin fiziki güvenliğini sağlayacak şekilde yerel güvenlik makamları ile de işbirliği yapmak gerekli." diye konuştu. 

Önceki saldırıda 2 Türk hayatını kaybetmişti

Somali'nin başkenti Mogadişu'da geçen ay bomba yüklü araçla saldırı düzenlenmişti. Saldırı sonucunda iki Türk vatandaşı yaşamını yitirmişti. 

Toplam 90 kişinin yaşamını yitirdiği saldırıyı üstlenen terör örgütü Eş Şebab, asıl hedefin bölgede bulunan Türk vatandaşlarını olduğunu duyurmuştu. 

Yorumlar (0)