Soğuk Savaş'tan bu zamana bir ilk: WSJ muhabiri Rusya'da tutuklandı

Rusya Federal Güvenlik Servisi'nce ABD merkezli The Wall Street Journal gazetesinin Moskova muhabiri olan Evan Gershkovich'in casusluk yaptığı gerekçesiyle tutuklandığı kaydedildi. Soğuk Savaş'tan bu zamana dek ilk defa ABD'li bir gazeteci casusluk suçlaması ile gözaltına alındı.

DÜNYA 31.03.2023, 14:41
Soğuk Savaş'tan bu zamana bir ilk: WSJ muhabiri Rusya'da tutuklandı

Rusya Federal Güvenlik Servisi'nce Yekaterinburg'da casusluk suçlamasıyla gözaltına alınan ABD merkezli The Wall Street Journal gazetesinin Amerikan vatandaşı Moskova muhabiri Evan Gershkovich'in tutuklandığı kaydedildi.

Soğuk Savaş'tan bu zamana dek bir ilk

WSJ iddiaları reddederek Gershkovich'in serbest bırakılmasını istedi. Böylece Soğuk Savaş döneminden bu zamana dek ilk defa Amerika Birleşik Devletleri'nden bir gazeteci casusluk gerekçesi ile tutuklanmış oldu.

Rus haber ajanslarına göre Moskova Lefortovskiy Mahkemesi'nde yapılmış olan basına kapalı duruşmada, hakim FSB'nin talebine uygun bir şekilde The Wall Street Journal gazetesinin Moskova bürosunda muhabir olarak çalışan Evan Gershkovich'in 29 Mayıs tarihine dek tutuklu kalması yönünde karar verdi.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, tutuklanan gazetecinin Amerika Birleşik Devletleri ile mahkum değişimi dahiline alınmasına ilişkin, "Bu düzelmede konuyu gündeme taşıyamazdım. Çünkü geçmişte gerçekleşmiş olan bazı değişimler, mevcut ortamda cezalarını çeken kişiler içindi." dedi.

Rusya Dışışleri Sözcüsü: ABD vatandaşının yaptığı şey gazetecilik değil

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova ise söz konusu ABD vatandaşının Yekaterinburg'da yaptığı şeyin gazetecilikle hibir şekilde bağdaşmadığını söyleyerek, "Ne yazık ki 'yabancı muhabir' statüsünün gazetecilik vizesi ile akreditasyonunun ülkemizdeki yabancılar tarafından gazetecilik olmayan faaliyetleri saklamak maksadıyla kullanılması konusu ilk defa değil. Bu, eli yakalanan ilk bilinen Batılı değil." şeklinde konuştu.

FSB ise yaptığı açıklamada, Gershkovich'in ABD hükümeti için casusluk suçlamasıyla gözaltına alındığını bildirdi.

Yapılan paylaşımda, "ABD tarafından verilen talimat ile hareket eden Evan Gerşkoviç'in Rus askeri-sanayi kompleksindeki işletmelerden bir tanesinin faaliyetlerine ilişkin devlet sırı oluşturan bilgiler topladığı belirlendi. Söz konusu yabancı vatandaş, gizli bilgileri elde etmeye çabalarken Yekaterinburg'da gözaltına alındı." denilmişti.

Yorumlar (0)