Soğan krizi Bangladeş'i sardı

Bangladeş’te soğan fiyatlarının rekor düzeylere ulaşması bir krize neden oldu. Halkın tepkisi sonucunda ülkeye uçaklar dolusu soğan ithal edildi.

DÜNYA 18.11.2019, 16:16
Soğan krizi Bangladeş'i sardı

Soğan fiyatlarının iki ay gibi kısa bir sürede sekiz kat artması sonucunda eleştirilerin odağına yerleşen Bangladeş hükümeti Türkiye, Çin, Myanmar ve Mısır'dan soğan ithalatı yaptı. Chittagong Havalimanı’na gelen soğanlar tanzim çadırlarında satıldı.

Tanzim kuyruklarında izdiham yaşandı

Bangladeşlilerin, kilosu 45 takadan (yaklaşık 3 lira) satışa çıkarılan soğanlar için uzun kuyruklara girdiği ve saatler süren bekleyişte kimi zaman sinirlerin gerildiği belirtildi.

İngiliz Guardian gazetesinin haberine göre başkent Dakka’nın Farmgate semtinde kuyrukta bekleyen Ratan adlı bir İngilizce öğretmeni, "İki saat daha beklemem gerekse dahi bunu yaparım. Buradan bir kilo soğanı 250 taka daha ucuza alabiliyorum. 41 yaşındayım ve soğan fiyatlarının 120 takadan pahalı olduğunu daha önce hiç görmedim." dedi.

Soğan Başbakan konutu yemeklerinden çıkarıldı

Muhalefet yaşanan krizle ilgili hükümeti suçladı ve halka protesto çağrısında bulundu.

Hükümet ise sorumluluğu toptancılara yükledi. Başbakan Şeyh Hasina da soğan yemediğini açıkladı. Hasina’nın sözcüsü, Başbakanlık konutunda yapılan yemeklere artık soğan konulmadığını açıkladı.

İhracat yasağı krizi tetikledi

Bangladeş’te yaşanan kriz, komşusu Hindistan'ın eylül ayında muson yağmurları sonrasında hasadın az olmasını gerekçe göstererek soğan ihracatını yasaklamasının ardından başladı.

Yasak getirilmeden önce kilosu 30 takaya (yaklaşık 1,8 TL) satılan soğanın fiyatı 260 takaya (yaklaşık 17 TL) ulaştı. Ülkedeki lokantalarda soğan ağırlıklı yemekler menülerden çıkarıldı.

Hükümet, toptancıların fiyatları kasıtlı olarak artırdığını ileri sürerek, onları fırsatçılık yapmakla suçluyor.

Yorumlar (0)