Skandal uygulama: Tek şırıngayla 30 öğrenciye aşı yaptı!

Hindistan'da bir okulda yapılan koronavirüs aşı uygulamasında skandal yaşandı. En az 30 öğrenciye sadece tek şırınga kullanarak aşı yapan sağlık görevlisi Jitendra Rai, veliler tarafından şikayet edildi. Skandala imza atan sağlık görevlisi, kendisine tek şırınga veren okulu suçladı. Muhalif vekiller, eyaletin sağlık bakanını istifaya davet etti.

DÜNYA 28.07.2022, 14:45 29.07.2022, 17:07 Hakan Öksüz
Skandal uygulama: Tek şırıngayla 30 öğrenciye aşı yaptı!

İngiliz basınının Hindistan'da yaşanan bir skandalla ilgili gündeme taşıdığı haberler, deniş yankı uyandırdı. Haberlere göre Madhya Pradesh eyaletindeki bir okulda yapılan koronavirüs aşılamasında skandala imza atıldı. Sagar semtinde görev yapan bir sağlık görevlisi, aynı şırıngayı kullanarak 30 öğrenciye aşı yaptı.

Sağlık görevlisi Jitendra Rai: Okul bana tek şırınga verdi

Aşı uygulaması sırasında okula gelen veliler, aynı şırınganın çok sayıda öğrencide kullanıldığını görünce şoke oldu. Durumu okul yetkililerine haber veren veliler, aşıları yapan Jitendra Rai isimli sağlık görevlisini şikayet etti. Okul yönetiminin kendisine tek şırınga verdiğini belirten Jitendra Rai, "Emirlere uydum ve aşıları yaptım. Okulun tek şırınga sunması benim suçum değil." diyerek kendisini savundu. 

Tepkiler üzerine harekete geçen Madhya Pradesh eyaleti sağlık bakanlığı, aşı uygulamasını yapan sağlık görevlisine ihmâl davası açtı. Söz konusu uygulamadan sorumlu olan okul sorumlusu hakkında da soruşturma başlatıldı. Okul sorumlusunun yapılacak aşılama için tek şırınga sağlaması ülkenin gündeminde geniş yankı uyandırdı.

Hindistan Sağlık Bakanlığı'nın politikası: Tek şırınga!

Muhalif partiye mensup milletvekilleri, söz konusu skandaldan sorumlu olan eyaletin sağlık bakanının istifa etmesi gerektiğini belirtti. Hindistan'da salgının başından bu yana en az 2 milyar koronavirüs aşısı yapıldı. Ülkenin çeşitli bölgelerinde yaygınlaşan kötü sağlık uygulamalarının önüne geçmek isteyen Hindistan Sağlık Bakanlığı, her şırınganın sadece bir defa kullanılmasını zorunlu kılan kuralı sık sık hatırlatıyor.

Yani vaka sayısında lider Japonya!

Öte yandan son haftalarda koronavirüs salgınıyla ilgili sık sık uyarılarda bulunan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), artan vaka sayısına işaret ediyor. Varyantlar nedeniyle koronavirüsün yayılma hızının arttığına değinen DSÖ, en fazla yeni vaka sayısına sahip ülkenin Japonya olduğunu bildirdi. Japonya'da sadece önceki hafta 969 bin yeni vakanın tespit edildiği kaydedildi.

Japonya'yı ABD ve Almanya takip ediyor

Japonya'nın ardından yeni vaka sayısı bakımından ikinci sırada gelen ülkenin ABD olduğunu belirten DSÖ, "ABD'deki yeni vaka sayısı 860 bine ulaştı. Bu alanda üçüncü sırada gelen Almanya'daki yeni vaka sayısının 570 bin olduğu tespit edildi. BA.5 adlı omicron alt varyantı, vakaların hızlı şekilde artmasına neden oldu. Japonya, salgının başından bu yana yaşanan 7'nci koronavirüs dalgasıyla yüzleşiyor." ifadelerine yer verdi.

Yorumlar (0)