Sistani'den ABD'ye "Bağımsızlığımıza saygı duyun" çağrısı!

Irak Şiilerinin en önde gelen ismi Sistani, ABD'nin Hizbullah'a yönelik saldırılarını kınadı.

DÜNYA 30.12.2019, 21:10
Sistani'den ABD'ye "Bağımsızlığımıza saygı duyun" çağrısı!

Irak Şiilerinin dini lideri Ali es-Sistani, internet sayfasından bir açıklama yayımladı. Açıklamada ABD'nin geçtiğimiz gün Hizbullah Tugaylarına yönelik saldırılarına değinen Sistani, saldırının "Resmi Irak kuvvetlerine bağlı savaşçılara" yönelik yapıldığını söyledi ve Irak'ın egemenliğine saygı duyulması için çağrıda bulundu.

"Bu uygulamalarla ilgilenecek tek makam Irak'tır"

Şii lider Sistani, bölgedeki bazı grupların yasa dışı eylemlerinin saldırılara gerekçe olarak gösterilmesinin doğru olmadığını söyledi ve "Bu yasa dışı uygulamalarla ilgilenecek tek makam yalnızca resmi Irak makamlarıdır" şeklinde konuştu.

Sistani siyasi açıklama yapmamasıyla biliniyor

Irak devletinin resmi güçlerinin ülkede güvenlik sorunlarına karşı gereken adımları atacağını söyleyen Sistani, ülkede güvenlik tesis etme bahanesiyle iç işlerine karışılmaması gerektiğini belirtti ve "Bölgesel ve uluslararası hesapları görmenin yeri Irak değildir" dedi. Sistani, ülkede yaşanan krizler dışında siyasi konulara yönelik çok fazla açıklama yapmamasıyla biliniyor.

Geçtiğimiz gün neler yaşanmıştı?

ABD Savunma Bakanlığı, geçtiğimiz gün Irak ve Suriye'de bulunan Hizbullah Tugaylarının 5 üssüne hava saldırısı yapıldığını belirtmişti. Irak Sağlık Bakanlığı ise, Haşdi Şabi bünyesinde olarak kabul ettikleri Hizbullah Tugaylarının saldırılarda 28 kişi kaybettiğini, 48 askerinin ise yaralandığını açıklamıştı.

Yorumlar (0)