Sisi'nin orduya 'Hazır olun' talimatına Libya 'Savaş ilanıdır' dedi!

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi'nin Libya için olası bir operasyon için orduya verdiği 'Hazır olun' talimatına Libya hükümetinden 'Sisi'nin açıklamaları savaş ilanıdır' yanıtı geldi.

DÜNYA 21.06.2020, 19:19
Sisi'nin orduya 'Hazır olun' talimatına Libya 'Savaş ilanıdır' dedi!

Sisi, Mısır'da Hava Kuvvetleri ziyareti esnasında ülkede ordunun eğer ihtiyaç olursa ülke sınırları içinde ve dışında bir askeri operasyona katılabileceğinin mesajını vermişti.

Sisi'den Libya için 'Hazır olun' mesajı

Cufra ve Sirte'nin kırmızı çizgi olduğunu ve Libya'yı Libyalılardan başkasının savunmayacağını belirten Sisi gerekirse yardım ve destek de vermeye hazır oldukları mesajını paylaşmıştı. Sisi askerlere sınır içi veya gerekirse dışında da gerekli olursa bir operasyon için hazır olmaları talimatını vermişti.

İşte Libya hükümeti tarafından Sisi'nin Libya için askeri müdahale tehdidinin savaş ilanı olarak görüldüğü paylaşıldı.

"Libya'nın egemenliğine tecavüzdür"

Libya'da bir TV kanalına konuşan Libya Devlet Yüksek Konseyi Başkanı Halid el-Mışri Sisi'nin yaptığı açıklamaların kabul edilemez olduğunu ifade ederek bunu Libya'nın egemenliğine tecavüz ve içişlerine açık bir müdahale olarak değerlendirdi. 

Libya Eğitim Bakanı Muhammed Ammari Zayid'de, Sisi'nin açıklamalarını reddettiğini ifade ederek asıl söz konusu açıklamaların Libya'nın içişlerine bir müdahale olduğunu paylaşarak, Sisi'nin bu ifadelerinin Libya'nın ulusal güvenliği ve Kuzey Afrika'nın güvenliği için tehdit oluşturduğunu ve uluslararası anlaşmaları da ihlal ettiğini ifade etti.

Sisi'nin Cufra ve Sirte şehirlerinin kendileri için kırmızı çizgi olduğu açıklamalarını ifade eden Zayid Libya sınırları içinde kırmızı bir çizginin olmadığını ifade ederek hükümetin Libya halkını ve coğrafyasını bölme çabasını reddettiğini ve kimsenin mandasını kabul etmeyeceğini paylaştı.

Libya hükümetinin, ülkenin bütününde devlet egemenliğini tesis edip meşru otoriteyi sonlandırma hakkına sahip olduğunun altını çizen Zayid, Libya'nın hükümetiyle egemen bir ülke olduğunu ve hiçbir yabancı tarafın Libya'nın kaynakları, halkı ve ehliyeti için hak iddia edemeyeceği ve bağımsızlığını baltalayamayacağını ifade etti.

Libya hükümeti: Sisi'nin tehdidi savaş ilanıdır!

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi'nin yapmış olduğu askeri müdahale açıklamasının Libya hükümeti tarafından savaş ilanı olarak görüldüğü açıklandı.

Yorumlar (0)