Sisi, Mursi'nin taziye merasimine izin vermedi

Muhammed Mursi'nin oğlu Abdullah Mursi, Abdülfettah Sisi rejiminin, babası için taziye merasimi düzenlenmesine izin vermediğini açıkladı.

DÜNYA 19.06.2019, 15:44
Sisi, Mursi'nin taziye merasimine izin vermedi

Mısır'da çıkarıldığı mahkemede rahatsızlanan ve uzun süre müdahale edilmesine izin verilmediği için hayatını kaybeden ülkenin demokratik yollarla seçilmiş ilk ve tek Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin oğlu Abdullah Mursi, cuntacı Abdülfettah Sisi'ye bağlı Mısır makamlarının babası Muhammed Mursi için taziye merasimi düzenlenmesine izin vermediğini açıkladı.

Abdullah Mursi, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Abdülfettah Sisi'nin emirlerinden dışarı çıkmayan Mısır makamlarının, babası Muhammed Mursi için ülke tarihinin ilk seçilmiş cumhurbaşkanına yaraşır bir cenaze töreni yapılmasına ve taziye merasimi düzenlenmesine engel olduğunu dile getirdi.

Demokratik yollarla seçilmiş ilk ve son Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin oğlu Abdullah Mursi, "Hatta baba evinde taziyeleri kabul etmemize bile izin verilmiyor." paylaşımı yaptı.

Bunun yanı sıra Mısır'daki sınırlamalara rağmen dünyanın çeşitli bölgelerinde babası Muhammed Mursi için gıyabi cenaze namazları kılınmasından büyük memnuniyet duyduğunu aktaran Muhammed Mursi'nin oğlu Abdullah Mursi Twitter hesabından, "Ey babam Muhammed Mursi, seninle Allah arasında ne vardı dünyada milyonlarca Müslüman cenaze namazını kıldı?" şeklinde paylaşımda bulundu.

Konuya ilişkin Mısır makamlarından herhangi bir açıklama yapılmadı.

Mahkeme salonunda ölmesi beklendi

Mısır'ın demokratik yollarla seçilmiş ilk ve son cumhurbaşkanı olan Muhammed Mursi, 17 Haziran'da yargılandığı "Vadi en-Natrun hapishanesinden kaçış ve Hamas adına casusluk" davasının duruşması esnasında baygınlık geçirmiş, uzun süre müdahale edilmediği gibi, Mısır güvenlik güçlerince kimse tarafından müdahale yapılmasına da izin verilmemişti. Muhammed Mursi, ambulansın da çok geç geldiği mahkeme salonunda yaşamını yitirmişti.

Mısır devlet televizyonu 67 yaşındaki Muhammed Mursi'nin mahkeme salonunda geçirdiği baygınlığın ardından yaşamını yitirdiğini duyurmuştu.

Muhammed Mursi'nin naaşı, ölümünden bir gün sonra sabahın çok erken saatlerinde (yerel saatle 05.00'te) yalnızca ailesi ve avukatının katılımıyla Mısır'ın başkenti Kahire'nin doğusundaki Medinet'un Nasr semtinde Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) mürşitlerinin toprağa verildiği kabristanda defnedildi.

Muhammed Mursi, Mısır'da eski Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'i istifaya zorlayan 2011 yılındaki halk devriminin ardından 2012'de ülke tarihinde demokratik yollarla göreve gelen ilk Cumhurbaşkanı olmuştu.

Mısır'ın demokratik yollarla seçilmiş ilk ve son cumhurbaşkanı olan Muhammed Mursi, 3 Temmuz 2013 tarihinde dönemin Savunma Bakanı ve ardından Cumhurbaşkanı olan cuntacı Abdulfettah es-Sisi tarafından tertiplenen askeri darbeyle görevinden indirilmişti.

Yorumlar (0)