Sisi'den Libya'da savaş ilanı!

Abdülfettah Sisi'nin haddini aşarak sarf ettiği "Sirte ve Cufra kırmızı çizgimiz" sözlerine Libya ordusundan çok sert tepki geldi. Darbeci Halife Hafter'in destekçileri BAE ve Suudi Arabistan'dan darbeci Sisi'ye destek geldi.

DÜNYA 21.06.2020, 09:00
Sisi'den Libya'da savaş ilanı!

Mısır'ın seçilmiş ilk ve tek cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'yi darbe ile devirerek cumhurbaşkanı olan cuntacı Abdülfettah Sisi, Libya'nın meşru hükümetine karşı, kendisi gibi darbeci olan Halife Hafter'i destekleyerek, "Sirte ve Cufra kırmızı çizgidir." ifadelerini kullandı. "Libya'yı Libyalılardan başkası savunmayacaktır." diyerek UMH'ye karşı savaşanlara destek veren cuntacı Abdülfettah Sisi, askerlerine hitaben, sınırlar dışında herhangi bir görevi yerine getirmek için hazırlıklı olmaları çağrısında bulunarak açıkça Libya'ya savaş ilan etti.

Abdülfettah Sisi'nin bu açıklamalarına Libya'dan peş peşe tepkiler gelirken, Suudi Arabistan ve BAE yönetimi, kendileri gibi meşru yollarla gelmeyen Abdülfettah Sisi'ye desteklerini açıkladı.

Libya ordusu operasyon başlatmıştı

25 Mart'ta "Barış Fırtınası" operasyonu kapsamında 3 Haziran'da başkent Trablus'un bütün idari sınırlarında, 5 Haziran'da da Terhune kentinde kontrolü sağlayan Libya ordusu, 6 Haziran'da da, Sirte, Cufra Askeri Hava Üssü ve çevresindeki bölgeleri darbeci Halife Hafter'e bağlı milislerden kurtarmak için "Zafer Yolları" isimli yeni bir harekat başlattığını ilan etmişti.

Sisi: Sirte ve Cufra kırmızı çizgimiz!

Libya ordusunun harekât ilanına karşı "Sirte (Libya'nın sahil kenti) ve Cufra (Libya'nın güneyindeki askeri üsse sahip kent) kırmızı çizgimizdir" diyen darbeci cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi, Libya'yı Libyalılardan (gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter) başkasının savunamayacağını, yardım ve destek vermeye hazır olduklarını belirterek, Hava Kuvvetleri birliklerini ziyareti sırasında askerlerine gerek Mısır sınırları içinde gerekse Mısır sınırları dışında (Libya) herhangi bir görevi (savaş) yerine getirmek için hazırlıklı olmaları talimatını vermişti.

Libya ordusundan sert tepki

Libya ordusuna bağlı Sirte ve Cufra Ortak Operasyon Dairesi Sözcüsü General Abdulhadi Dırah, Mısır'ın darbeci cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi'ye sert tepki göstererek, "Abdülfettah Sisi'nin açıklamaları, Libya'nın iç işlerine yapılmış apaçık bir müdahale ve savaş ilanıdır." dedi.

General Abdulhadi Dırah, kahraman Libya askerlerinin çıktığı yolunu tamamlama ve geriye kalan tüm bölgeleri terörist Kerame milislerinden, paralı savaşçılardan ve destekçilerinden kurtarma konusunda kararlı olduğunu söyledi.

General Abdulhadi Dırah'ın kullandığı "Kerame" ifadesi, darbeci Halife Hafter'in askeri operasyonuna verdiği isim olarak biliniyor.

BAE ve Suudi Arabistan'dan Sisi'ye destek

Yönetime geliş ve kalış biçimleri itibarıyla cuntacı Abdülfettah Sisi'den ve darbeci Halife Hafter'den geri kalır yanları bulunmayan, yönetimleri cinayet ve şaibelerle dolu Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri ise, Abdulfettah Sisi'nin açıklamalarına destek verdi.

Suudi Arabistan resmi haber ajansı, Suudi Arabistan'ın, "sınırlarını ve halkını" koruma hakkı konusunda Mısır'ın yanında yer aldığını ve onu desteklediğini bildirdi.

Suudi Arabistan yönetiminin, "sınırları ve halkını koruma" vurgusu yaparak Sisi'nin açıklamalarını çarpıttığı görüldü. Zira Sisi'ye gelen tepkiler sınırlarını ve halkını koruma konusu ile ilgili değil, Mısır'ın Libya'nın meşru hükümetine savaş açma hazırlığı mesajı ile ilgiliydi.

BAE'den aynı saptırma!

Tüm barış süreçlerini baltalayan, Libya'da sivilleri katleden, meşru hükümete karşı Halife Hafter'in yanında savaşan, Türkiye'nin devreye girmesiyle büyük kayıplar yaşayınca da "barış" naraları atan BAE ise Libya'daki gelişmeleri "endişe verici" olarak nitelendirildi.

BAE Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "Birleşik Arap Emirlikleri, istikrarını ve güvenliğini sağlamak için yapacağı her türlü icraatlarından dolayı Mısır'ın yanında yer almaktadır." diyerek tıpkı Suudi Arabistan gibi saptırmada bulundu.

Yorumlar (1)
Yasin Tok 4 yıl önce
Bu adamları görünce delleniyorum. Allah bildiği gibi yapsın. Şer güçler sizi