Sırbistan Cumhurbaşkanı: AB'ye bizden önce kimsenin girmesine izin vermeyecekler

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, kimsenin ülkesinden önce AB'ye girmesine izin verilmeyeceğini kaydetti.

DÜNYA 17.01.2023, 14:07
Sırbistan Cumhurbaşkanı: AB'ye bizden önce kimsenin girmesine izin vermeyecekler

Ülkesinde yerel bir TV kanalına katılan Vucic, ülkesinin Avrupa Birliği sürecine dair açıklamalar yaptı.

Ülkesinin Avrupa Birliği'ne üyelik sürecinde uzun zaman bekleyecek olma ihtimalinden dolayı tedirgin olmadığını kaydederek kendisini tedirgin eden durumun, birilerinin "ülkede yatırım yapılmayacak" deme ihtimali olduğunu söyledi.

Ülkesine geçtiğimiz sene 4,41 milyar avroluk doğrudan yabancı yatırım yapıldığını söyleyen Vucic, "Bizden önce hiç kimsenin Avrupa Birliği'ne girmesine izin vermeyecekler. Beni endişelendiren konu yatırımlar. Rusya'dan nasıl ayrıldıklarını gördüm ki orada buradakinden çok daha fazla çıkarları vardı." şeklinde konuştu.

"Amerika Birleşik Devletleri ile ilişkiler bizler için önemli"

Amerika Birleşik Devletleri'nin mevcut durumda Sırbistan'ın yanında olmadığını ifade eden Vucic, "Nasıl ciddi ve akılcı davranacaklarına ve güçlerini, enerjilerini başkalarına kaptırmamaya bakıyorlar çünkü tüm güçlerini Rusya'ya karşı yoğunlaştırdılar." dedi.

Vucic, Rusya'ya yaptırım uygulanmasına. dair konuşmaların kendileri için "iğrenç" konuşmalar olduğunu ifade ederek "Bir ülkeyi yönettiğiniz zaman "başınızın üstüne nasıl bir kılıç" olacağını bilemez ve bir şey için önceden söz veremezsiniz." şeklinde konuştu.

Bölgedeki durumun ciddiyetini koruduğuna ve karmaşıklığını giderek artırdığına dikkat çeken Vucic bununla beraber gelecek dönemde ülkesine dair baskı ve saldırıların artacağını iddia etti.

Vucic, bu arada İngiltere'nin Batı Balkanlar Özel Temsilcisi Stuart Peach'i kabul etti. Görüşme sonrasında açıklama paylaşan Vucic, Peach'i Kosova meselesine dair bilgilendirdiğini söyleyerek, Priştine'nin tek yönlü hareketlerinin Kosova'daki Sırpları tehlikeye attığını ifade etti.

Vucic, ülkesinin bölge istikrarı ve barışı için çalışmayı sürdüreceğini söyleyerek, İngiltere'den Sırp Belediyeler Birliği'nin derhal kurulması için destek beklediklerini söyledi.

Yorumlar (0)