Sınırda çatışma çıktı: İki ülke savaşın eşiğinde

Taliban ile İran güçleri arasında hudutta meydana gelen çatışmalar esnasında iki İran hudut muhafızı ile Taliban güçlerinden bir kişinin öldüğü bildirildi. Taliban'ın Afganistan'da yönetime gelmesinin akabinde İran ve Pakistan hudut güçleri dönem dönem Taliban güçleriyle çatışma yaşıyor. 

DÜNYA 27.05.2023, 23:24
Sınırda çatışma çıktı: İki ülke savaşın eşiğinde

İran basınında yer bulan haberlere göre, İran'ın Belucistan-Sistan eyaletine bağlı olan Hirmend ilçesinde yer alan Sasuli Karakolu civarında Taliban'ın hudut güçleri ile İran hudut muhafızları arasında çatışma yaşandı. 

İran güvenlik güçlerince gerçekleştirilen açıklamada, huduttaki çatışmalarda iki İran askerinin öldüğü, iki kişinin ise yaralandığı kaydedildi. Çatışmalarda Taliban hudut güçlerine de çok sayıda kayıp verdirildiği bildirildi.

Bahse konu açıklamada, Sasuli Karakolu'nun komutanının geçtiğimiz hafta Taliban tarafından öldürüldüğü bilgisine de yer verilirken, detayların daha sonra açıklanacağı belirtildi. 



Taliban, İran'ı itham etti

Taliban Savunma Bakanlığı ise İran kolluk kuvvetlerinin Nimroz eyaletine bağlı Kang ilçesindeki hudut bölgesinde ateş açmasının iki taraf arasında çatışmalara yol açtığını açıkladı. 

Bakanlık, 'savaş başlatmak için muhtelif bahaneler üretmenin ve negatif davranışlarda bulunmanın hiçbir tarafın menfaatine olmadığını' vurgulayarak, Taliban yönetiminin herhangi bir problemi çözmenin en iyi yolu olarak diyalogu gördüğünü kaydetti.

Taliban İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Abdulnafi Tekur ise kişisel sosyal medya hesabı üzerinden gerçekleştirdiği açıklamada, çatışma neticesinde her iki taraftan da birer kişinin öldüğünü ve çok sayıda kişinin de yaralandığını bildirdi.

Belucistan ve Sistan Ulaştırma ve Karayolları Genel Müdürü Ayub Kurd ise Afganistan-İran hududundaki son çatışmalar sebebiyle Malik ile Afganistan hududundaki bütün ticari faaliyetlerin ikinci bir duyuruya değin durdurulduğunu ifade etti. 



İran: Ateşe karşılık verildi

İran Emniyet Teşkilatı Genel Komutan Yardımcısı Kasım Rızayi, Taliban kuvvetlerinin huduttaki Sasuli Karakolu'na ağır silahlarla ateş etmeye başladığını ve İran hudut muhafızlarının da karşılık verdiğini duyurmuştu. 

Rızayi, daha sonra sonlanan çatışmaların birkaç saat evvel tekrar başladığını ve sürdüğünü aktarmıştı.

İran Emniyet Teşkilatı Genel Komutanı Ahmed Rıza Radan ise hudut muhafızlarına 'herhangi bir saldırganlık ve hudut ihlaline' kararlı bir biçimde karşılık verme talimatı göndermişti.



Taliban ile İran arasında 'su paylaşımı' gerginliği

Taliban ile İran arasında son günlerde Hilmend Nehri'ndeki su paylaşımı hususunda gerginlik yaşanıyor.

Taliban yönetimi, bölgede yaşanan kuraklık sebebiyle Hilmend Nehri üzerindeki baraj ve nehirlerde su miktarının bir hayli azaldığını ve bu sebeple İran'a su ulaşmadığını iddia ederken İran ise teknik bir heyetin bölgeyi ziyarette bulunarak bu durumu teyit etmesi gerektiğini belirtiyor.

Taliban'ın yönetime gelmesinin akabinde İran ve Pakistan hudut güçleri dönem dönem Taliban güçleriyle çatışma yaşıyor. 

Yorumlar (0)