Sınır anlaşmazlığı çözülüyor mu? Tacikistan'dan Kırgızistan'a yeni çağrı

Uzun yıllardır sınır anlaşmazlığı yaşayan Tacikistan ile Kırgızistan, bugüne kadar pek çok kez savaşın eşiğine geldi. Bu durumun artık bir son bulması gerektiğini vurgulayan Tacikistan Dışişleri Bakanı Siraceddin Muhriddin, “Halklarımız arasındaki dostluk, barış ve huzur ortamını birlikte inşa edebiliriz. Buna inancımız tam” dedi. 

DÜNYA 25.09.2022, 15:43 25.09.2022, 15:45
Sınır anlaşmazlığı çözülüyor mu? Tacikistan'dan Kırgızistan'a yeni çağrı

Senelerdir sınır hatları konusunda anlaşamayan Tacikistan ile Kırgızistan, bugüne kadar bölgede pek çok çatışma yaşadı. Çıkan çatışmalarda çok sayıda asker ya hayatını kaybetti ya da yaralandı. Bunun yanı sıra sınır bölgelerindeki yerleşim yerleri de boşaltılmak zorunda kaldı. İki ülke arasında yaşanan bu anlaşmazlık sebebiyle Tacikistan ve Kırgızistan halkları yıllardır savaş korkusu ile yaşıyor. 

“Yapılan anlaşmanın devamlılığı için ortak görev gücü oluşturuldu”

Birleşmiş Milletler 77. Genel Kurulu’nda konuşan Tacikistan Dışişleri Bakanı Siraceddin Muhriddin, uzun yıllardır devam den bu anlaşmazlık sebebiyle 19 Eylül tarihinde Kırgızistan ile çözüm protokolü imzaladıklarını hatırlattı. Yıllardır devam eden bu sorunun artık çözülmesi gerektiğini vurgulayan Muhriddin, “İki ülkeye ait askeri ekipmanların ve birliklerin daimi noktalara çekilmesini arzuluyoruz. Sınır hattında ortak bir denetim yapıldı. Yapılan anlaşmanın devamlılığı için ortak görev gücü oluşturuldu. İki ülke de diplomatik ve siyasi olarak bu sorunu çözmek için taahhütlerini duyurdular” ifadelerini kullandı. 

“Bu coğrafyada birlikte huzur ve barış içinde yaşayabiliriz”

Tacikistan’ın barışı öncelediğini ve her zaman bunun için mücadele ettiklerini vurgulayan Muhriddin, “Kırgızistan ile müzakerelerin devamını arzuluyoruz. Halklarımız arasındaki dostluk, barış ve huzur ortamını birlikte inşa edebiliriz. Buna inancımız tam. Bu coğrafyada birlikte huzur ve barış içinde yaşayabiliriz. Bu yalnızca bizim elimizdedir. Tacikistan olarak bu inançla temaslarımıza devam ediyoruz. Eğer ilerleyen süreçte sınır hattında bir gerilim yaşanırsa, bunun sorumluluğunun kesinlikle Tacikistan’a ait olmayacağını vurgulamak isterim” şeklinde konuştu. 

Yorumlar (0)