Silikon Vadisi, dijital kölelik piyasasının oluşmasına olanak mı sağlıyor?

Google, Apple ve Facebook gibi devler, dijital platformlar üzerinden köle satışına aracı mı oluyor?

DÜNYA 15.11.2019, 11:38 15.11.2019, 11:45
Silikon Vadisi, dijital kölelik piyasasının oluşmasına olanak mı sağlıyor?

BBC Arapça’nın yaptığı habere göre, Körfez ülkelerinde kullanılan dijital uygulamalar üzerinden köle alım-satımı yapılıyor!

Kuveyt’te BBC muhabirlerinin teşhir ettiği olaylarda, Gine’den çalışmak için ülkeye gelen yabancıların sosyal medya uygulamaları üzerinden köle gibi alınıp satıldığı meydana çıktı.  Buna göre, ev içinde hizmetçilik yaparak para kazanmak ve ülkelerindeki yoksulluktan kaçmak için büyük çoğunluğu Afrikalı olan insanlar, göçmenlik acentaları üzerinden Körfez ülkelerine geliyor. Ülkeye girişlerinden sonra işverenleri tarafından pasaportlarına el konulan çalışanlar, internette başka işverenlere köle gibi satılıyor.

Kuveyt yasalarına göre 21 yaşının altında yabancı işçiler, ev içinde hizmetçi olarak çalıştırılamazken daha ülkeye girişten itibaren yasalar hiçe sayılıyor.

Eve hizmetçi olarak geldikten sonra dışa çıkmalarına dahi izin verilmeyen kurbanlara maaşları da ya verilmiyor ya da eksik veriliyor.

Ülkeden deport edilmeden önce hapse atılma korkusuyla Kuveytli otoriterlere başvurmaya korkan hizmetçiler sadece zor işlerde çalıştırılmakla kalmayıp cinsel tacize de uğrayabiliyor.

Büyük zorluklarla ‘sahiplerinden’ kaçabilen kurbanlar, kendilerine milyonlarca dolar verilse dahi artık Kuveyt gibi Körfez ülkelerine geri dönmeyeceklerini belirtiyor.

Muhabirlerin gizlice kaydettiği görüntülerde Kuveytli bir kadın, 16 yaşındaki hizmetçisi Gineli Fatou’yu, çevrimiçi uygulamalardan iletişime geçtiği kılık değiştirmiş olan muhabirlere satmaya çalışıyor.

Hizmetçisi Fatou’yu pazarlamaya çalışırken oldukça çirkin ve ayrımcı laflar kullanan kadın hizmetçinin nereli olduğunu bile bilmezken, Fatou ise Arapça bilmediği için konuşulanlardan hiçbir şey anlamıyor.

Google ve Apple ise konu hakkında bu tür oluşumların önüne geçebilmek için uyguluma geliştiricileriyle çalıştıklarını söylüyor.

Kaynak:

Yorumlar (0)