Şili'de sular durulmuyor! Binlerce kişi toplandı

Şili'de şiddet olaylarına dönüşen ve önceki gün "acil durum" ilan edilmesine yol açan zam karşıtı protestolar, binlerce kişinin meydanda toplanmasıyla devam etti.

DÜNYA 24.10.2019, 09:55
Şili'de sular durulmuyor! Binlerce kişi toplandı

Şili'de ulaşım ücretlerine yapılan zamlar nedeniyle başlayan ve şiddet olaylarına dönüşerek ülke geneline yayılan protestolar devam ediyor.

Binlerce kişi, başkent Santiago'daki İtalya Meydanı olarak bilinen Baquedano Meydanı'nda toplanarak Devlet Başkanı Sebastian Pinera hükümetini protesto etti.

Metro ve otobüs biletlerine zam yapılmıştı

Başkent Santiago’da metro bileti fiyatları, 6 Ekim günü iş saatlerinde 800 peso’dan (1,13 dolar) 830 peso’ya (1,17 dolar) çıkarılmıştı. Otobüs bileti fiyatlarına da benzer şekilde zam yapılmıştı. Hükümetin zamma gerekçe olarak "enerji fiyatlarının artmasını ve peso’nun değer kaybetmesini" gösterdiği aktarılmıştı.

Eylemler, lise ve üniversite öğrencilerinin turnikelerden atlamasıyla başlamış ve tüm kente yayılan protesto gösterilerine dönüşmüştü. 136 metro istasyonun tamamına yakınında kapılar ve turnikeler kırılmıştı. Bazı binalar ve arabalar ateşe verilirken, eylemciler ile güvenlik güçleri arasında çatışma yaşanmıştı. Polis tarafından göstericilere biber gazıyla müdahale edilmişti. 

Kentin farklı noktalarında protestocular, ellerinde tencerelerle sokağa çıkarak yolları trafiğe kapamıştı. Yaklaşık 6 milyon nüfusa sahip olan Santiago’da günde 3 milyon yolcu taşıyan 140 kilometrelik metro hattında bütün seferler iptal edilmişti.

Olağanüstü hal ilan edilmişti

Şili hükümeti, "vandallık" olarak değerlendirdiği eylemlerin ardından zammı geri almayacağını bildirmişti. 

Protestoların şiddet olaylarına dönüşmesi nedeniyle ülkede olağanüstü hal (OHAL) ilan edilmişti.

Şili Devlet Başkanı Sebastian Pinera, yalnızca başkenti kapsayan ve 15 gün boyunca devam etmesi amaçlanan olağanüstü hal (OHAL) ile kamu düzenini sağlamayı ve kamu mallarıyla özel mülkiyeti korumayı hedeflediğini bildirmişti. Pinera, OHAL dâhilinde hareket ve toplanma özgürlüğüne kısıtlama getirileceğini kaydetmişti.

Yorumlar (0)