Şili'de hükümet karşıtı gösteriler: 20 ölü

Şili'de, 19 Ekim'de şiddetlenen gösteriler sebebiyle 20 kişinin hayatını kaybettiği, bin 218 kişinin yaralandığı ve 9 bin 203 kişinin gözaltına alındığı belirtildi.

DÜNYA 30.10.2019, 08:43
Şili'de hükümet karşıtı gösteriler: 20 ölü

Şili Adalet Bakanlığı tarafından, Güney Amerika ülkesi Şili'de 2 haftadır devam eden hükümet karşıtı protesto ve şiddet olaylarında 20 kişinin yaşamını yitirdiği, bin 218 kişinin yaralandığı ve 9 bin 203 kişinin gözaltına alındığı açıklandı.

Şili'de, başkent Santiago'daki metro ücretlerine 6 Ekim'de yapılan zam ile başlayan ve 19 Ekim'de şiddetlenen, birçok şehirde yağma olaylarına neden olan hükümet karşıtı protesto ve şiddet olayları devam ediyor.

Şili Adalet Bakanlığı tarafından yayımlanan rapora göre, yağma ve kundaklama olayları da dâhil protesto ve gösterilerde şimdiye kadar 20 kişi yaşamını yitirdi, 745'i güvenlik görevlisi olmak üzere bin 218 kişi yaralandı.

Gösteri ve şiddet olaylarında 2 bin 37'si Şili genelinde 19 Ekim'de ilan edilen ve 26 Ekim'de başkent Santiago dâhil birçok bölgede kaldırılan sokağa çıkma yasağında olmak üzere toplam 9 bin 203 kişi gözaltına alındı.

Gösteri, protesto ve şiddet olaylarında 26 otobüs ateşe verildi, 49 metro istasyonu ise tahrip edildi.

Protestolar devam ediyor

Devlet Başkanı Sebastian Pinera'nın, Maliye ve İçişleri Bakanlarının da aralarında bulunduğu 8 bakanı değiştirmesine rağmen protesto ve şiddet olayları özellikle başkent Santiago'da sürüyor.

Şili Devlet Başkanı Sebastian Pinera'nın istifasını isteyen ve şehrin tarihî İtalya Meydanı'nda toplanan protestocu kalabalık ve güvenlik güçleri arasında yer yer arbede ve çatışmalar meydana geliyor.

Önceki günkü gösterilerde, tarihî İtalya Meydan'ından Başkanlık Sarayı La Moneda'ya yürümek isteyen protestocular, polis engeliyle karşılaşmış, yaşanan şiddetli çatışmada bölgedeki bir alışveriş merkezi ateşe verilmişti.

25 Ekim Cuma günü 1 milyon 200 bin kişilik dev gösteriye ev sahipliği yapan şehirde, Şili Devlet Başkanı Sebastian Pinera'nın istifa etmesi için hafta sonu yine büyük gösterilerin düzenleneceği düşünülüyor.

Şili'de günlerdir devam eden ve hükümetin geri adımlarına rağmen durmayan protestolar sebebiyle, diktatör Augusto Pinochet'in 1990'da devrilmesinden sonra ilk kez doğal afet söz konusu olmamasına rağmen "acil durum" ilan edilmiş ve güvenliği sağlama görevi orduya verilerek ordunun sokağa inmesi sağlanmıştı.

Yorumlar (0)