Şili'de 8 bakan görevden alındı!

Şili'de sonu gelmeyen protestolar sonucu Devlet Başkanı Sebastián Piñera, kabinede 8 değişiklik yaptığını açıkladı.

DÜNYA 29.10.2019, 09:35 29.10.2019, 09:47
Şili'de 8 bakan görevden alındı!

Şili'de toplu ulaşıma zam yüzünden başlayan ve 10 gündür tüm ülkeyi kasıp kavuran protestolar, ülke yönetiminin zirvesinde değişikliklere sebep oldu.

Devlet Başkanı Sebastián Piñera'nın reform yapılacağını açıklamasına rağmen düşmeyen tansiyon üzerine Piñera, kabinesinden 8 bakanı görevden aldı. Piñera, 2 gün önce kabinesine uyarı vermişti.


Şili Devlet Başkanı Sebastián Piñera

"Şili, yeni zorluklarla mücadele etmeli"

Devlet Başkanı Piñera, ülkesinin "zor günlerden geçtiğini" söyledi. Başkan, "Şili artık değişti, hükümetimiz de değişerek yeni zorluklarla ve zamanlarla mücadele etmeli" ifadelerini kullanarak protestolarla mücadele yöntemleri oldukça eleştirilen İçişleri Bakanı Andrés Chadwick de dahil olmak üzere 8 bakanı görevden aldı. 

Başkan Piñera, "Hükümetimiz Şilililerin güçlü ve net mesajlarını dinledi, Şilililer daha çok fırsatları olan, daha az ayrıcalık veren, daha adil ve daha destekleyici bir ülke istiyor" şeklinde konuştu.

Görevden alınan bakanlar arasında finans, ekonomi, iş ve spor bakanları da var.

20 ölü, 7 bin yaralı var, BM denetleme ekipleri yolladı

Şili'de başkent Santiago'da başlayan ve 10 günde tüm ülkeye yayılan protestolarda 20 kişi öldü. Protestolar, toplu taşımaya zama tepki göstermek için başladı ancak ülkedeki büyük eşitsizlik, eğitimin kötülüğü ve sağlık hizmetlerinin pahalılığı gibi sorunlar yüzünden yüz binlerce insan sokaklara döküldü.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu (UNHRC), ülkede insan haklarının yaygın şekilde ihlal edildiği endişesiyle Şili'ye bir denetleme ekibi yolladı. Devlet Başkanı Piñera'nın "Acımasız bir düşmanla savaştayız" diye nitelediği protestolarda şu ana kadar 7 bin kişi tutuklandı.

Yorumlar (0)