Sıfır kovid politikası uygulayan Çin'den dikkat çeken karar

Çin'de koronavirüse dair hastalık sınıflandırması Kategori A'dan daha az katı olan Kategori B'ye çekildi. Buna göre 8 Ocak 2023 tarihi itibarıyla artık yurt dışından gelen yolcular için karantina zorunluluğu da kaldırılacak.

DÜNYA 27.12.2022, 10:56
Sıfır kovid politikası uygulayan Çin'den dikkat çeken karar

Sıfır koronavirüs vakası politikasından ufak ufak vazgeçmeye başlayan Çin'de yeni bir gelişme yaşandı. Ulusal Sağlık Komisyonu'nca yapılmış olan paylaşımda, 8 Ocak 2023 tarihi itibarıyla koronavirüsün sınıflandırılması konusundan Kategori A'dan daha da az katılık seviyesi bulunan Kategori B'ye düşürüleceği bilgisi paylaşıldı. Alınmış olan bu kararın hastalığın daha da az öldürücülüğünün olması ve yavaş yavaş yaygın bir solunum yolu enfeksiyonuna dönüşeceğine dair beklenti sebebiyle alındığı bilgisi paylaşıldı.

Negatif PCR testi sonucu ibraz etme zorunluluğu sürecek

Koronavirüs politikasına ilişkin yapılmış olan bu değişiklikle birlikte tarihler 8 Ocak 2023'ü gösterdiğinde artık ülke dışından gelen yolcular için de karantina zorunluluğu ortadan kalkacak. Karantina kaldırılsa dahi yolculardan 48 saat öncesinde istenen sonucu negatif PCR testi zorunluluğu sürecek.

Şu anda Çin'de yurt dışından gelen yolcular için devlet denetimindeki tesiste 5 gün zorunlu karantinanın yanında evde de ek olarak 3 gün izolasyon şartı var.

2020 yılı Ocak ayından bu zamana dek Çin, koronavirüsü Kategori B bulaşıcı olarak sınıflandırmıştı fakat kolera ve hıyarcıklı veba gibi hastalıkları içine alan A Kategorisi protokolleri dahilinde yöneterek, yerel makamlara hastaları ve yakın temaslarını karantinaya alma ve bölgeleri kilitleme yönünde yetki de verdi.

Çin'in uyguladığı koronavirüs karantina sistemi protestolarla karşılanmıştı

Ülkede uygulanan sıfır koronavirüs politikası dahilinde 2020 senesinin başından bu zamana dek sınırda mal ve yolcu girişleri kısıtlanırken, ülkeye gelen yolculardan belirli otellerde veya toplu merkezlerde kalması isteniyordu. Bir zaman 28 güne dek çıkan karantina süresi son zamanda düşürülmüş fakat resmi olarak uygulama kaldırılmamıştı. Çin'de birçok şehirde kasım ayında salgınla mücadelede uygulanan yöntemlere ilişkin protesto gösterileri yapılmıştı. Ülke yönetimi aralık ayının başında mevcut katı tedbirleri gevşeterek, seyahat kodu ve PCR testine ilişkin zorunluluğu kaldırmıştı. Çin Ulusal Sağlık Komisyonu, hafta sonunda yapmış olduğu açıklamaya göre günlük olarak vaka sayılarını artık açıklamayacağını söylemişti.

Yorumlar (0)