Şiddetli protestolar bir ülkeye daha sıçradı!

Irkçı beyaz polislerin ters kelepçeleyerek yüz üstü yere yatırdığı ve bir polis memurunun diziyle boğduğu siyahi George Floyd için dünya ayakta.

DÜNYA 02.06.2020, 08:06
Şiddetli protestolar bir ülkeye daha sıçradı!

Amerika'da  yaşındaki siyahi George Floyd'un ırkçı polisler tarafından gözaltısı sırasında boğularak öldürülmesinin ardından başlayan şiddetli protestolar, Kanada'ya da sıçradı.

Amerika Birleşik Devletleri'nin Minnesota eyaletine bağlı Minneapolis şehrinde  yaşındaki Amerikalı siyahi George Floyd'un ırkçı beyaz polisler tarafından gözaltı esnasında işkence ile boğularak öldürülmesi sonrası başlayan şiddetli protestolar, Amerika'nın birçok kentine yayıldı.

Amerika Birleşik Devletleri'ndeki şiddetli protestolara dünyanın farklı ülkelerinde de destek gelirken, bazı ülkelerdeki protesto gösterileri ise şiddet olaylarına evrildi.

İngiltere'den sonra Kanada'ya da sıçradı

Olayların Amerika'dan sonra İngiltere'ye sıçramasının ardından dün de Kanada karıştı. Kanada'nın Qubec eyaletine bağlı Montreal şehrindeki protesto gösterilerinde eylemciler, polisle çatışmaya girdi. Bazı protestocular da polis ekiplerine karşı barikatlar oluşturdu.

Beyaz polislerin öldürdüğü siyahi George Floyd

Minneapolis’te beyaz polisler, 26 Mayıs Salı günü 46 yaşındaki George Floyd'u dolandırıcılık iddiasıyla gözaltına almış ve ellerini ters kelepçeleyerek yere yüz üstü yatırmış, beyaz bir polis George Floyd'un "nefes alamıyorum" iniltilerine kulak tıkayarak dakikalarca diziyle Floyd'un ensesine bastırmış ve onlarca insanın gözü önünde George Floyd'u boğarak öldürmüştü.

abd polisinin öldürdüğü siyahi george floyd

Görgü tanıklarının cep telefonlarıyla kaydettiği görüntülerde hareketsiz kaldığı görülen Amerikalı siyahi George Floyd, olay yerine gelen acil sağlık ekipleri tarafından hastaneye götürülmüş bir süre sonra George Floyd'un kurtarılamadığı açıklanmıştı.

abd polisin öldürdüğü siyahi george floyd

Olayın tanıkları olan çevredeki insanlar, cep telefonlarıyla kaydettiği görüntüleri sosyal medyada paylaşınca polis şiddetine tüm dünya tanık olmuş ve Minneapolis başta olmak üzere ABD'de kitlesel protesto eylemleri başlamıştı.

Protesto gösterileri tüm şehirlere sıçrarken, ABD Başkanı Donald Trump önce tehditler savurmuş, gösterilerin şiddeti artınca da ses tonunu düşürmek zorunda kalmıştı.

siyahi george floyd

46 yaşındaki Amerikalı siyahi George Floyd'u diziyle boğarak öldüren 44 yaşındaki polis memuru Derek Chauvin'in ise hakkında onlarca şikayet bulunduğu ancak hiçbirinin dikkate alınmadığı ortaya çıkmıştı.

2001 yılından beri Minneapolis'te polis olarak görev yapan Derek Chauvin'in üçüncü derece cinayet ve ikinci derece taksirle adam öldürmekten yargılanacağı duyurulmuştu.

Yorumlar (0)