Şi, başından beri biliyormuş!

Çin’de yayınlanan ses kaydı, Çin yönetiminin virüs tehlikesinden en başından beri haberdar olduğunu ortaya koydu. Ses kaydında, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in, 7 Ocak 2020 tarihinde koronavirüsle mücadele konusunda talimat verdiği duyuluyor. Fakat Pekin yönetimi, kamuoyuna ocak ayı sonuna kadar bir bilgilendirme yapmamıştı.

DÜNYA 17.02.2020, 09:48 17.02.2020, 09:55
Şi, başından beri biliyormuş!

Çin’in Hubey eyaletine bağlı Vuhan şehinde ortaya çıkan ve yüzlerce kişinin ölümüne yol açan yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınına zamanında müdahale etmemekle suçlanan Çin yönetimine yönelik tepkiler sürerken yeni bir gelişme yaşandı. Çin devlet medyası, Devlet Başkanı Şi Cinping’in yeni bir ses kaydını yayınladı. Ses kaydına göre, Çin yönetimi yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınının potansiyel tehlikesinden, kamuoyuna yapılan açıklamadan çok daha önce haberdarmış.

Talimat 7 Ocak'ta veriliyor

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in görev süresinin en büyük siyasi sorunlarından biri olan yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınının ilk günlerinde, Çin liderinin hükümetin salgına yaklaşımına yönelik eleştirilere sebep olan sessiz bir rol oynadığı görülüyordu. Fakat 3 Şubat 2020'de kaydedildiği bildirilen ses kaydında Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in, 7 Ocak’ta yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınıyla mücadele konusunda talimat verdiği duyuluyor. Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in talimatına rağmen Pekin yönetiminin Ocak ayı sonuna kadar kamuoyuna bir açıklama yapmaması ise kafaların karışmasına neden oldu.

Göz boyama mı?

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, ses kaydında ayrıca, “22 Ocak’ta salgının hızlı yayılması, önleme ve kontrol zorlukları ışığında, Hubey eyaletine giriş ve çıkışlara sıkı kontroller uygulanması emrini verdim” diyor. Çin halkı ise, kaydın, tehlikeden haberdar olan ancak halka açıklama yapmayan Pekin yönetiminin “ilk günden beri mücadele ediyoruz” şeklinde bir göz boyama faaliyeti olduğunu kaydederek, aslında yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını tehlikesinin hasıraltı edilmeye çalışıldığını gözler önüne serdiğini ifade ediyor.

Yorumlar (0)