Sera gazı yoğunluğu rekor kırdı, Dünya gittikçe ısınıyor!

Atmosferde bulunan ve Dünya'nın ısınmasına büyük ölçüde sebep olan sera gazı yoğunluğu, 2018 yılında 405,5 ppm'den 407,8 ppm'ye çıkarak rekor kırdı.

DÜNYA 25.11.2019, 20:29
Sera gazı yoğunluğu rekor kırdı, Dünya gittikçe ısınıyor!

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), küresel ısınmaya ve böylelikle iklim değişikliğine büyük ölçüde sebep olan sera gazı yoğunluğunun 2018 yılında rekor bir seviyeye çıktığını açıkladı.

CO2 konsantrasyonu rekor seviyede!

Birleşmiş Milletler (BM) kuruluşlarından biri olan WMO, önümüzdeki hafta İspanya'nın başkenti Madrid'de düzenlenecek olan BM İklim Zirvesi'nden hemen önce iklim değişikliğinin vahametini gözler önüne seren raporunu kamuoyuyla paylaştı. Raporda WMO, atmosferdeki karbondioksit (CO2) konsantrasyonunun 2017 yılında milyon parça başına (ppm) 405,5 birim olduğunu, ancak bunun 2018 yılında 407,8 ppm'ye çıktığının altını çizdi.

"Yeni nesiller daha ciddi etkilerle karşılaşacak"

Raporda, atmosfere sera gazı salınım oranının, geçtiğimiz 10 yılın ortalamasından çok daha hızlı gerçekleştiği ve CO2'nin atmosferde yüzyıllarca kaldığı ancak bu durumun okyanuslarda çok daha uzun bir süre aldığı belirtildi. WMO, hızla yükselen CO2 konsantrasyonuyla ilgili "Bu uzun süredir devam eden eğilim yeni nesillerin, yükselen hava sıcaklıkları, hava koşulları, su stresi, deniz seviyesinin yükselmesi ile deniz ve kara ekosistemlerinde bozulma gibi iklim değişikliğinin giderek daha ciddi etkileriyle karşılaşacağı anlamına geliyor" diyerek insanlığın geleceğinin tehlike altında olduğunu belirtti.

Paris İklim Anlaşması'na rağmen artış var


WMO Genel Sekreteri Taalas

BM Cenevre Ofisi'nde raporu basına tanıtan WMO Genel Sekreteri Petteri Taalas, 2015 yılında imzalanan Paris İklim Anlaşması'yla birlikte devletlerin küresel ısınmayla mücadele sözü vermesine rağmen atmosferdeki sera gazı yoğunluğunun düşmekten ziyade arttığını, devletlerin verdiği taahhütleri artık eyleme geçirmesi gerektiğini ve gelecek nesiller için daha fazla mücadele verilmesi gerektiğini söyledi.Taalas, "Dünya'nın, karşılaştırılabilir bir CO2 konsantrasyonuyla üç ila beş milyon yıl önce karşılaştığını hatırlatmakta fayda var. O zamanlar, sıcaklık 2-3 derece daha fazlaydı, deniz seviyesi de şu andan 10-20 metre daha yüksekti" ifadeleriyle gelecekte insanlığı bekleyen tehlikenin bir kez daha altını çizdi.

Yorumlar (0)