Senegal’den İsrail’e çağrı: Afrika’da aktif rol oynayın

Fransa’nın başkenti Paris’te açıklamalarda bulunan Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall, İsrail hükümetine çağrı yaparak, “Afrika’da aktif rol oynayın, iş birliğine hazırız” dedi. 

DÜNYA 12.06.2022, 11:17 12.06.2022, 17:31
Senegal’den İsrail’e çağrı: Afrika’da aktif rol oynayın

Paris’te gerçekleştirilen Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) Afrika Forumu’na katılan Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall, önemli mesajlar verdi. İsrail’in Afrika’nın birçok ülkesinde güvenlikten tarıma kadar pek çok alanda önemli projeler yürüttüğünü vurgulayan Cumhurbaşkanı Sall, bu tür çalışmaları kıta genelinde daha çok görmek istediklerinin altını çizdi. 

“Bu tür çalışmaların devam etmesini arzuluyoruz”

Afrika Birliği’nin dönem başkanlığını da yürüten Macky Sall, İsrail’in Afrika kıtasına yönelik girişimlerini takdirle karşıladıklarını dile getirerek, “Bu tür çalışmaların devam etmesini arzuluyoruz. Bu girişimlerin daha da yayılması ve tüm ülkelere ulaşması için görüşmelerimizi sürdürüyoruz. İsrail hükümetine bu vesileyle bir kez daha çağrımızı yineliyorum; Afrika’da aktif rol oynayın, iş birliğine hazırız” şeklinde konuştu. 

İsrail’in Afrika Birliği’ne katılma talebi, yeni bir krize sebep olmuştu

Kısa süre önce İsrail, Afrika Birliği’ne gözlemci olarak üyelik başvurusu yapmış, bu talep birlik içinde sert tartışmaların yaşanmasına sebep olmuştu. Afrika Birliği, geçen sene aldığı kararla İsrail’in birliğe gözlemci üye sıfatıyla katılmasını onayladı. Libya, Güney Afrika, Moritanya, Namibya, Cibuti, Botsvana, Tunus, Mısır, Komor Adası ve Cezayir, İsrail’in bu talebine sert tepki göstererek üyelik talebine ret oyu vermişti. 

İsrail’in geçmiş senelerdeki talepleri reddedilmişti

Yaşanan tartışmaların ardından 4 ay önce gerçekleştirilen Afrika Birliği Zirvesi’nde yeni bir karar alınarak, İsrail’in üyelik başvurusunun bir sonraki sene değerlendirileceği duyurulmuştu. İsrail-Filistin meselesinde iki devletli çözümü benimseyen Afrika Birliği, İsrail’in geçmiş senelerde yaptığı üyelik başvurularını defalarca kez reddetmişti. 

Güney Afrika, İsrail’in girişimlerine sıcak bakmıyor

İsrail son dönemde Ruanda ve Togo gibi ülkelerle ikili ilişkilerini hızla geliştirdi. Ancak kıtada Filistin’in bağımsızlığını savunan pek çok devlet, hala İsrail’le diplomatik ilişkilere sıcak bakmıyor. Güney Afrika, Filistin’in bağımsızlık mücadelesine en çok destek veren Afrika ülkesi olarak dikkat çekiyor. İsrail ile diplomatik görüşmelere sıcak bakmayan Güney Afrika’ya rağmen Kongo Demokratik Cumhuriyeti ve Kamerun’un İsrail ile çeşitli iş birliği anlaşmaları bulunuyor. 

İsrail, Senegal ile ikili ilişkilerini geliştirmek istiyor

İsrail’in Afrika kıtasında ilişkilerini geliştirmek istediği bir diğer ülke ise Senegal olarak dikkat çekiyor. Tel Aviv hükümeti, bir süredir Senegal ile diplomatik görüşmelerde bulunarak, Kudüs’e büyükelçilik açmaları konusunda kendilerini ikna etmeye çabalıyor. Senegal hükümeti tarafından bu talebe sıcak bakılmazken, buna rağmen İsrail tarafından ülkeye yönelik tarım projeleri üzerine çalışmalar devam ediyor. Ukrayna’nın işgaliyle patlak veren gıda krizinin de Afrika kıtası ile İsrail’in yakınlaşmasına zemin hazırlayabileceği düşünülüyor. 

Yorumlar (0)