Senegal'e aşı üretim merkezi: Afrika'nın aşı ihtiyacı karşılanacak

ABD, Dünya Bankası ve Avrupa Birliği finansmanıyla Kovid-19 ve diğer salgın hastalıklarda kullanılması planlanan aşılar için Senegal’de üretim merkezi kuruluyor.

DÜNYA 10.07.2021, 09:47
Senegal'e aşı üretim merkezi: Afrika'nın aşı ihtiyacı karşılanacak

Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall, Dünya Bankası ve ABD temsilcileriyle Avrupa Komisyonu, Avrupa kalkınma finansmanı ve Avrupa Yatırım Bankası paydaşlarının bulunduğu "Avrupa Takımını" kabul etti.

Yıl sonuna kadar inşaata başlanıyor

Cumhurbaşkanı Macky Dakar kentindeki Pasteur Enstitüsü bünyesinde, Kovid-19 başta olmak üzere birçok hastalığın aşısının üretiminin yapılacağı fabrikanın kurulmasına yönelik protokolü taraflarla imzaladı.

Öte yandan bu yıl sonunda fabrikanın inşaatına başlanması ve 2022 yılının sonuna kadar 25 milyon doz aşı üretiminin yapılması planlanıyor.

200 milyon avroya yakın finansman sağlanacak olan projenin tarafları arasında Avrupa Yatırım Bankası, Avrupa Komisyonu, ABD, Belçika, Almanya, Fransa ve Dünya Bankası yer alıyor.

Afrika’nın aşı ihtiyacı karşılanacak

İnşa edilecek fabrikadaki aşı üretiminin, Afrika'daki birçok hastalıklarda ihtiyaç duyulan aşı ihtiyacının yüzde 99'unu karşılaması bekleniyor.

1,2 milyar nüfusluk Afrika kıtasındaki aşıların yüzde 99'u ithal ediliyor. Aşı ithalatına alternatif olmak üzere hazırlanan proje kapsamında aşı maliyetlerinin düşeceği ve aşıya ulaşımın da rahatlayacağı dile getiriliyor.

Kovid-19’un başından bu yana Afrika kıtasından 5,8 milyon kişi Kovid-19'a yakalanırken, hastalık sebebiyle 149 bin kişi hayatını kaybetti.

Afrika’da kıta nüfusunun yalnızca yüzde 2'sinin aşılanabildiği için pandeminin 3. dalgasının daha yıkıcı olmasından endişe ediliyor.

Senegal'de Kovid-19 vakaları artıyor

Son haftalarda Senegal'de de vaka sayılarındaki artış sürüyor.

Son bir günde Sağlık Bakanlığı verilerine göre 476 kişide Kovid-19’a rastlanırken, 3 kişi ise hayatını kaybetti.

Yaklaşık 16 milyonluk Senegal’de, pandeminin başından beri 45 bin 266 kişi virüse yakalandı, 1187 kişi ise yaşamını yitirdi..

23 Şubat’ta Senegal'de başlayan aşılama kampanyası kampanyasında bugüne kadar 567 bin 908 kişiye aşı yapılırken, Senegal’de sene sonuna kadar 3 milyon kişinin aşılanması hedefleniyor.

Yorumlar (0)