Senegal Cumhurbaşkanı Sall’dan Afrika çıkışı: Kendini doyurmayı öğrenmeli

Afrika’nın kendi kendini doyurma noktasına ulaşması gerektiğini ifade eden Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall, “Afrika bu potansiyele sahip” dedi.

DÜNYA 26.01.2023, 17:48 27.01.2023, 18:01
Senegal Cumhurbaşkanı Sall’dan Afrika çıkışı: Kendini doyurmayı öğrenmeli

Senegal'in başkenti Dakar'da gerçekleştirilen Afrika'yı Besle Zirvesi'nin açılış töreninde açıklamalarda bulunan Senegal Cumhurbaşkanı Sall, bölgenin kendi kendini besleyecek yapıya sahip olduğunu ifade etti.

“Acil şekilde hareket edilmeli”

Afrika’nın dünya üzerinde hiç dokunulmamış arazilerin yüzde 60’ına sahip olduğunun altını çizen Sall, “Ekilebilir arazilerin fazlalığına rağmen temel gıda ihtiyacının bir bölümünü ithal ediliyor” dedi.

Bu olayı “paradoks” şeklinde değerlendiren Sall, Afrika'nın daha öncesinde yaşanmamış bir gıda sorunuyla karşı karşıya kaldığını ifade etti. Acil bir şekilde harekete geçilmesi gerektiğine işaret eden Sall, "Ülkelerimiz, salgın, iklim değişikliği ve Rusya ile Ukrayna savaşının zorluklarını atlatmaya uğraşırken, gıda egemenliği konusunda acil bir gereklilik durumu meydana geldi" şeklinde konuştu.

“Mücadele etmeye devam edeceğiz”

"Afrika bundan sonrasında kendini doyurmayı hedef edinmeli ve dünyayı doyurmaya noktasında da destek sağlamalı, zira bölge bu potansiyeli de içerisinde barındırıyor" ifadelerinde bulunan Sall, bu hususta mücadele vereceklerine dikkat çekti.

Afrika ülkelerinin bütçelerinin yüzde 10’luk kısmını tarıma aktarılması gerektiğine işaret eden Cumhurbaşkanı Sall, bu konuda alınan 2003 Maputo Deklarasyonu'na uyulması çağrısında bulundu.

Ülkesinin bütçesinin yaklaşık yüzde 12'sini tarımsal kalkınma noktasında kullanıldığına işaret eden Sall, bazı ülkelerin bu orana yaklaşamadığını ifade etti.

9 milyon kişi doyabilir

Afrika Kalkınma Bankası verilerine göre, dünyada açlık çeken 828 milyon kişinin 249 milyonu Afrika'da yaşıyor. Bu, Afrika'da her 5 kişiden 1'inin açlıkla karşı karşıya olduğunu ortaya koyuyor. Afrika, ekilebilir arazilerin yüzde 60'ına sahip olduğu için 2050 yılına kadar 9 milyar insanı besleme potansiyeline sahip. Ancak, tarımsal kalkınma alanında yeni yatırımlar yapması halinde halihazırda yıllık 280 milyar dolar olan tarım üretimini 2030 yılına kadar 1 trilyon dolara çıkarabileceği tahmin ediliyor.

Yorumlar (0)