Senatörden Türkiye açıklaması: ABD'yi rehin aldı!

ABD'li Senatör Bob Menendez, ABD'nin Türkiye tarafından rehin alındığını ve Senato'nun Türkleri gücendirmemek amacıyla Ermeni tasarısını oylamaktan çekindiğini ifade etti.

DÜNYA 12.12.2019, 11:25
Senatörden Türkiye açıklaması: ABD'yi rehin aldı!

Türkiye'nin Rus yapımı S-400 hava savunma sistemi almasına tepki gösterilen ve Suriye'deki askerî adımlarının "kabul edilemez" olarak değerlendirildiği tasarı, 4'e karşı 18 "evet" oyu ile kabul edildi.

Senatörler James Risch, Mitt Romney, Bob Menendez ve yaptırım karşıtı Senatör Rand Paul arasında oylama öncesi tartışma yaşandığı görüldü. 

"ABD'yi uluslararası arenada zayıf gösterecek"

ABD'li Senatör Bob Menendez, uyarılara rağmen Türkiye'nin Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi almasına ilişkin, "ABD'yi uluslararası arenada zayıf gösterecek." değerlendirmesinde bulundu. 

ABD'nin Türkiye tarafından rehin alındığını kaydeden Menendez, Senato'nun Türkleri gücendirmemek amacıyla Ermeni tasarısını oylamaktan çekindiğini iddia etti. 

"Türkiye, ABD'ye saygısızlık yapıyor"

Senatör Risch, Menendez'in söylemlerini destekleyen açıklamalarda bulundu. Türkiye'nin ABD'ye saygısızlık yaptığını ve bu duruma göz yumulmaması gerektiğini kaydeden Risch, "ABD'nin Türkiye'ye Patriot hava savunma sistemi satmadığı yönündeki söylemler doğru değil." dedi.

Söz konusu söylemlere karşı çıkan Senatör Paul, Donald Trump yönetiminin Türkiye'ye uygulanacak muhtemel yaptırımlar nedeniyle endişelendiğini belirterek, "Bu yaptırımlar, Trump yönetiminin Türkiye ile yapılan görüşmelerde elini zayıflatacağı gibi Türkiye'yi Rusya'ya daha da yaklaştırır." ifadelerini kullandı.

Senatörler Ted Cruz, Ron Johnson, Rand Paul ve Tom Udall tarafından "hayır" oyu verilen tasarının, oylanmak üzere yarın Senato Genel Kuruluna götürüleceği tahmin ediliyor. 

Ne olmuştu?

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Temsilciler Meclisi, 29 Ekim'de, Barış Pınarı Harekâtı ile bağlantılı olarak Türkiye'ye yaptırımlar uygulanmasını öngören yasa tasarısı ile 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını içeren kararı kabul etmişti.

Türkiye Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Temsilciler Meclisi tarafından kabul edilen sözde "Ermeni soykırımı" kararının reddedildiği bildirilmiş, iç politika saikleriyle alınmış olan bu kararın tarihi ve hukuki dayanağı bulunmadığının altı çizilmişti.

Dışişleri Bakanlığının açıklamasında ayrıca Barış Pınarı Harekâtı'yla bağlantılı olarak Türkiye'ye yönelik yaptırımlar uygulanmasını öngören yasa tasarısının ABD (Amerika Birleşik Devletleri) Temsilciler Meclisince kabul edilmesi de şiddetle kınanmıştı.

Yorumlar (0)