Senato, Trump'ın azline başladı!

ABD Başkanı Trump'ın Senato'da yargılanma süreci başladı.

DÜNYA 22.01.2020, 09:33
Senato, Trump'ın azline başladı!

18 Aralık 2019'da Temsilciler Meclisi'nin ABD Başkanı Donald Trump'ın "görevi kötüye kullanmak" ve "Kongre'nin işleyişini engellemek" suçlarından azledilmesine karar vermesi üzerine yargı süreci Senato'ya taşındı.

İlk duruşması bugün yapılan sürecin başında Senato Çoğunluk Lideri Cumhuriyetçi Mitch McConnell'ın yargılama usulü hakkındaki tasarısı tartışıldı. Demokrat Partililer, yargılama sürecinde kullanılması için Beyaz Saray ve Dışişleri Bakanlığı'ndan belge istenmesini oylamaya sundu ancak iki teklif de Cumhuriyetçi Partili üyelerin çoğunlukta olduğu Senato'da kabul edilmedi.

Demokratlar itiraz ederken McConnell "Yeterince tanık dinlendi" diyor

Demokrat senatörler, Temsilciler Meclisi'nde tanıklık için çağrılan ancak Beyaz Saray tarafından onay verilmeyen kişilerin Senato'da ifade vermelerini talep ediyor, ancak McConnell, buna "Temsilciler Meclisi'nde yeteri kadar tanık dinlendi" diyerek itiraz ediyor.

Senato'da başlatılan azil sürecinin ilk duruşmasını ABD Yüksek Mahkemesi Başkanı John Roberts yönetti. Duruşmada davacı ve davalı taraflara 2 güne yayılacak şekilde 24'er saat verildi ve iki tarafın da Çarşamba gününden itibaren günde 12'şer saat mesaiyle dava için argümanlarını sunması istendi.

Süreç oldukça hızlı olacak


Senato Çoğunluk Lideri McConnell

Her iki tarafın da argümanlarn sunmaları üzerine dava süreci boyunca jüri olarak görev alacak senatörler, davacı ve davalı taraflara 16'şar saatlik zaman aralıklarında soru soracak. Süreç hakkında sunulması beklenen tüm tanık ve belgeler hakkında oylamalar, senatörlerin yürüteceği soru-cevap kısmının ardından yapılacak. Demokratlar, sürecin yürütülmesi için Senato Çoğunluk Lideri McConnell tarafından hazırlanan tasarıya "taraflı" ve "zaman çok kısa" diyerek karşı çıkarken Beyaz Saray, Senato'daki yargı sürecinin kısa sürecek olmasından memnuniyetini dile getirdi.

Trump'ın azil süreci neden ve nasıl başladı?

Demokrat Partili Nancy Pelosi'nin başkanlık yaptığı Temsilciler Meclisi, 24 Eylül 2019'da ABD Başkanı Donald Trump hakkında "ABD'nin ulusal güvenliğine zarar verdiği" ve "Başkanlık yeminine ihanet ettiği" sebeplerinden dolayı azil süreci başlatmıştı. Pelosi, azil soruşturmasnın gerekçesini Başkan Trump'ın 25 Temmuz'da Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelensky'yle yaptığı bir telefon görüşyürmesine dayandırmıştı.

Zelensky'le görüşen Trump, Ukraynalı mevkidaşından Demokrat Partili başkan aday adayı Joe Biden ve ailesi hakkında bir soruşturma başlatmasını talep etmişti. Trump, soruşturma başlatılmazsa ABD'nin Ukrayna'ya yaptığı askeri yardımı kısabileceği yönünde bir ifade kullanmıştı. Trump, Zelensky'den Joe Biden'ın oğlu Hunter Biden'ın çalıştığı bir Ukraynalı enerji şirketi ve Biden ailesinin çıkar ilişkileri hakkında soruşturma yapılmasını istemişti.

Beyaz Saray, Başkan Trump'ya yöneltilen suçlamalar ve azil sürecinin başlatılması üzerine 25 Eylül'de iki lider arasındaki telefon görüşmesinin dökümlerini yayınlamıştı ve Ukrayna'ya yapılan askeri yardımlarla Biden hakkındaki soruşturmanın herhangi bir ilişkisi olmadığını öne sürmüştü. 

Temsilciler Meclisi'nde neler yaşandı?

Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi, 13-21 Kasım arasında tüm dünyaya açık bir şekilde yürüttüğü soruşturmada Dışişleri, Ulusal Güvenlik Konseyi ve Pentagon'dan toplam 12 yetkiliyi ifade vermeye çağırmıştı. Komite, hazırlanan 300 sayfalık raporu 3 Aralık'ta Adalet Komitesi'ne sunmuştu, bu komite ise iki oturumun sonunda 13 Aralık'ta "görevi kötüye kullanmak" ve "Kongre'nin işleyişini engellemek" kapsamındaki iki maddeyi Temsilciler Meclisi Genel Kurulu'na yollamıştı.


Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi, Trump'ın azlini onaylarken

Temsilciler Meclisi, 18 Aralık'taki oylamada ABD Başkanı Trump hakkındaki suçlamaları kabul etmişti.

Yorumlar (0)