Senato karar verdi: Trump İran hakkında istediğini yapamayacak!

Amerikan Senatosu, ABD Başkanı Trump'ın İran'la savaş konusundaki yetkilerini kısıtlayan bir yasa tasarısını onayladı.

DÜNYA 14.02.2020, 11:11 14.02.2020, 11:12
Senato karar verdi: Trump İran hakkında istediğini yapamayacak!

ABD Senatosu, Başkan Donald Trump'ı kısıtlayacak bir hamle yaparak Trump'ın İran'la yaşanan gerginlikte kendi kararı üzerine yeni adım atmasını önleyen bir yasa teklifini geçirdi. Başkan Trump'ı İran'a yönelik adım atmak için Kongre'nin onayını almaya zorlayan yasa, bir acil durum kapsamında geçerli olmayacak şekilde tasarlandı. Böylelikle İran'ın ABD'ye "ani ve acil bir tehdit" yöneltmesi durumunda Trump kendi başına karar alabilecek.

Demokrat Partili senatörlerden Tim Kaine, "ABD Başkanı, ülkeyi herhangi bir olası saldırıya karşı koruma yetkilerine sahip olacak olsa da yürütmenin savaş başlatma gücü o noktada durmak zorundadır" dedi.

Cumhuriyetçilerden de destek gördü

Senato'daki 100 koltuğun 53'üne sahip olarak çoğunluğu elinde bulunduran Cumhuriyetçiler arasında 8 senatörün de desteklediği yasa tasarısı, 45'e karşı 55 oyla kabul edildi. Tasarıyı desteklediğini açıklayan Cumhuriyetçi Senatör Mike Lee, "En son ihtiyacımız olan şey, Orta Doğu'da yeni bir amaçsız ve uzun süreli savaştır" dedi.

Senato neden böyle bir karar aldı?

Senato'nun bu adımı, ABD Başkanı Trump'ın emri üzerine 3 Ocak'ta İranlı general Kasım Süleymani'nin öldürülmesinin ardından geldi. Süleymani'nin öldürülmesi, ABD ve İran'ı sıcak çatışmanın eşiğine getirmişti. İran, ABD'nin Irak'ta bulunan üslerine çeşitli roket saldırıları düzenlemişti.

Trump başta herhangi bir Amerikan askerinin yaralanmadığını öne sürse de daha sonra 109 Amerikan askerinin oldukça ciddi beyin tramvaları geçirdiği açıklandı. Ayrıca iki ülke arasında yaşanan gerginlikte İran, başkenti Tahran'dan havalanan bir Ukrayna yolcu uçağını vurmuş ve 176 kişinin hayatını kaybetmesine sebep olmuştu.

Trump'tan veto gelecek

ABD Başkanı Trump'ın, kendisini oldukça kısıtlayan yasa teklifini veto etmesi bekleniyor. Trump, geçmişte gündeme gelen benzer kısıtlamaları "zayıflık işareti" olarak nitelemişti.

Veto edilirse ne olacak?

Trump'ın Senato'dan geçen yasa teklifini reddetmesi üzerine Kongre üyeleri hâlâ teklifte diretiyorsa, hem Temsilciler Meclisi'nde hem de Senato'da bulunan vekillerin üçte ikisinin teklifi onaylaması gerekiyor. Böylelikle Trump'ın vetosu geçersiz kılınabilir, ancak gerek Temsilciler Meclisi gerekse Senato'yu oluşturan Cumhuriyetçi üyelerin Trump'a yakınlığı gereği böyle bir seçeneğin gerçekleşmesi çok olası gözükmüyor.

Yorumlar (0)