Seçimlerde son durum: Pensilvanya için yargıya gidildi!

Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) başkanlık seçimlerinde Demokratların adayı olan Joe Biden, Pensilvanya eyaletinde öne geçti. Bunun üzerine Cumhuriyetçiler, söz konusu eyaletteki oy sayımının durdurulması amacıyla Yüksek Mahkeme'ye gitti. Öte yandan, Georgia eyaletinde oy sayım işlemlerinin tekrar gerçekleştirileceği ifade edildi.

DÜNYA 07.11.2020, 09:35
Seçimlerde son durum: Pensilvanya için yargıya gidildi!

Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) başkanlık seçimleri kıyasıya bir rekabete sahne oluyor. 3 Kasım gününden önce 100 milyondan fazla oy kullanıldığı belirtilirken, 3 Kasım günü ise yaklaşık 50 milyon seçmenin oy verdiği ifade edildi. 

Biden'ın 10 delegeli Wisconsin ve 16 delegeli Michigan eyaletlerini kazanmasının ardından 16 delegeli Georgia ve 20 delegeli Pensilvanya gibi kritik eyaletlerde önce geçti. 

50 eyalette gerçekleştirilen başkanlık seçimlerinin sonuçları henüz netlik kazanmadı. Cumhuriyetçilerin adayı olan Donald Trump veya Demokratların adayı olan Joe Biden'ın başkan seçilebilmesi için 270 delegeyi hanelerine yazdırmaları şart. Söz konusu seçimlerde; Arizona eyaleti, Nevada eyaleti, Kuzey Carolina eyaleti, Pensilvanya eyaleti ve Georgia eyaleti kritik bir önem taşıyor. 

Georgia'da oylar tekrar sayılacak

Georgia eyaleti tarafından dün yapılan açıklamada, oy sayım işlemlerinin sona erdiği ilçelerde tekrar sayıma başlanabileceği ifade edildi. 

Georgia eyaletinin yetkililerinden Brad Raffensperger, söz konusu eyalette yakın zamanda sonuçların duyurulabileceğini, toplam 5 milyon oy kullanıldığını ve yalnızca birkaç bin oyun sayılmadığını söyledi. 

Brad Raffensperger, bütün yasal oyların sayılması ve doğru bir şekilde kayıt altına alınması için eyalet yönetimi ile sandık görevlilerinin yoğun bir şekilde çalıştıklarına dikkat çekerek, Biden ile Trump arasındaki oy farkının çok az olduğunu, bu nedenle oyların yeniden sayılacağını duyurdu. 

Pensilvanya'da Biden öne geçti

Başkanlık seçimlerinde sancak eyalet konumunda bulunan 20 delegeli Pensilvanya'da oyların yüzde 96'sı sayıldı. Söz konusu eyalette dün Biden öne geçti. Biden'ın burada Trump'a yaklaşık 13 bin oy fark attığı görüldü. 

Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) başkan olabilmek için 270 delegeyi haneye yazdırabilmek gerekiyor. Biden, şu ana kadar 253 delegeye ulaşırken, Trump ise 214 delegede kalmış durumda.

Oy sayımlarının durdurulmasına yönelik talep reddedildi 

Trump, başkanlık seçimlerini önde götürürken oy sayım işlemlerinin durdurulması için mahkemeye müracaat etmişti. Biden'ın öne geçtiği Wisconsin ve Michigan eyaletlerinde oy sayım işlemlerinin durdurulmasına yönelik talep kabul edilmedi. 

Bunun üzerine Trump, Yüksek Mahkeme'ye gidebileceklerini ifade etti. 

Pensilvanya için Yüksek Mahkeme'ye gidildi

Trump'ın ilk başta önde olduğu Pensilvanya eyaletinde posta yoluyla kullanılan oyların sayılmasının ardından Biden öne geçti. Bunun üzerine 20 delegeli eyaletteki oy sayımı için yargıya gidildi. 

Cumhuriyetçiler, 3 Kasım gününden sonra gelen posta oylarının sayılmaması gerektiğini belirterek, bunun için Yüksek Mahkeme'ye gitti. Cumhuriyetçiler, "6 Kasım gününe kadar seçim merkezlerine gelen posta oyları sayılır." yönündeki kararın hükümsüz kılınmasını talep etti. 

Yorumlar (0)