"Seçilirsem Türk vatandaşlığından çıkarım" diyen Mehmet Öz, sayımlarda fark attı

ABD’de hayatını sürdüren ünlü televizyon programı sunucusu ve kalp cerrahı uzmanı Mehmet Öz, Pensilvanya ilinden Cumhuriyetçilerin seçim adayı olarak duyuruldu.

DÜNYA 19.05.2022, 09:54 19.05.2022, 13:31
"Seçilirsem Türk vatandaşlığından çıkarım" diyen Mehmet Öz, sayımlarda fark attı

ABD’nin Pensilvanya eyaletinde seçim işlemleri hızla devam ediyor. Daha öncesinde Mehmet Öz yapılacak olan seçimlere adaylığını koymuştu. Dün gerçekleştirilen seçimlerde bölgelerden alınan bilgilendirmelere göre atılan oyların yüzde 95'i açıldı.

Rakibiyle arasında uçurum oluştu

Seçimlerde aday olan Türk asıllı Mehmet Öz'ün karşısına Dave McCormick geçmişti. Sayılan oylar sonrasında Öz’ün rakibinden takriben 2 bin oy arayla ileride gittiği belirlendi.

Açıklanan son sayılara göre Mehmet Öz'ün 411 binin üstünde sayılan oyuna karşılık, Dave McCormick 409 bin oy aldı. Bunun yanı sıra 3. Sırada olan kadın politikacı Kathy Barnette 325 bin oy alabildi.

Herkes “Kesin” diyor

Pensilvanya gündeminin sıkı sıkıya takip etmesinin yanı sıra ABD ulusal basını tarafından da yakın takipte olan seçimde, Mehmet Öz'ün birinciliğini ilan etmesiyle beraber sonuçlanacağı düşünülüyor.

Pensilvanya yasalarının belirlediği, “iki aday arasında ki oy farkı yüzde 0,5 ya da daha düşük olması halinde oyların yeniden sayılması gerekiyor” işleyişi hayata girecek mi merak ediliyor.

Alınan haberlere göre Öz, seçimden birincilikle çıkması halinde ABD'de 8 Kasım tarihinde gerçekleştirilecek ara seçimde Pensilvanya'nın Cumhuriyetçi milletvekili adayı olarak belirtilen Demokrat John Fetterman ile karşı karşıya gelecek.

Öz’ün adaylık aşamaları nasıl ilerledi?

Kasım 2022 tarihinde yapılacak ara oylamada ABD'liler, Kurul Temsilciler Kabinesindeki 435 sandalyenin hepsi, Senato'da bulunan 100 sandalyenin ise 35'i adına sandıklara ulaşacak.

Öncelikle 30 Kasım 2021 tarihinde, Pensilvanya ilinde, Cumhuriyetçi Partinin Kurul adaylığı adına yarış içerisine gireceğini duyuran Mehmet Öz kazanacağı konusunda emin bir tavır içerisindeydi. Eski ABD Başkanlarından olan Donald Trump’ın 7 Mayıs tarihinde Mehmet Öz’ün adaylığına yardımcı olabilmek adına Pensilvanya ‘da gerçekleştirilen mitingde de bulunmuştu.

Seçim malzemesine haline gelen konu: Türk vatandaşlığı

Diğer bir yandan Yatırım firması olan Bridgewater Associates'in yöneticiliğini yapan McCormick, Mehmet Öz'ün, ABD ordusunda değil de neden Türk birliklerinde askerliğini gerçekleştirdiği, eğer aday olarak seçilirse Türk vatandaşı olmasının güvenlik brifingi açısından nasıl bir yol izleneceği konusunu seçimde karşısına sunmuştu.

McCormick'in bu durumu seçim malzemesi yapmasından sonra Mehmet Öz, gerçekleştirdiği bilgilendirmede çifte vatandaş olmasının seçim aşamasında dikkatleri çekmeye başladığını belirterek,” Bu durumu ailemle de konuştum. Seçim aşamasında bu olay dikkat dağıtıyor. Senatör olmam kesinleşince Türk vatandaşlığından da ayrılacağım” dedi.

Yorumlar (0)