Schengen vize çilesi AB gündeminde!

Schengen vizesi için başvuru yapan Türk vatandaşlarının yaşadığı problemlerden bir rapor oluşturuldu ve Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi'ne gönderildi.

DÜNYA 06.07.2022, 14:57 06.07.2022, 17:48
Schengen vize çilesi AB gündeminde!

Türk vatandaşlarının Avrupa Birliği mensubu olan ülkelere giriş yaparken yaşadığı problemleri rapor haline getiren Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Türk Grubu üyesi Ziya Altunyaldız, bunu AKPM'ye takdim etti.

AKPM’ye rapor sunuldu

TBMM Ticaret, Sanayi, Tabii Kaynaklar, Enerji, Tabii Kaynaklar ve Bilgi ve Komisyonu Başkanlığını da gerçekleştiren Altunyaldız oluşturduğu rapora, " Avrupa Konseyi Üye Devletleri tarafından Schengen Bilgi Sistemi Siyasi Saikli Yaptırım Şeklinde Kötüye Kullanılması" şeklinde bir başlık attı.

Haziran ayının sonlarında gerçekleştirilen AKPM İnsan Hakları ve Hukuk İşleri Komisyonu toplantısında, Altunyaldız'ın raporu kabul edildi.

AKPM'nin gerçekleştirdiği son toplantıda raporunu sunan Altunyaldız, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi içerisinde bulunan “seyahat etme özgürlüğü” şartının da altını çizdi.

Nüfusuna oranla vize başvurusunda Türkiye birinci

Türk iş insanlarının bu konuda zorluk yaşadığına dikkat çeken Altunyaldız, Türkiye'nin, nüfusuna göre dünyada en yüksek Schengen başvurusunda bulunan ülke olduğunu söyledi.

Schengen Bilgi Sistemi'nin kötüye kullanıldığının altını çizen Altunyaldız, “2014 senesinde yüzde 4 oranında ret cevabı alınırken, bu durum 2020 yılında yüzde 12,7’ye çıktı. Bu şekilde bir durumun yaşanmasını sebep olan faktörler bulunuyor” dedi.

Problemleri tek tek sıraladı

Sunumunda vize reddinde ortaya çıkan mağduriyetlere değinen Altunyaldız, “Türk iş insanları bu konuda mağdur oluyor. Ticari bir işlem için vize almak isteyen Türk vatandaşları seyahatlerinin gerçekliğini, ulaşımlarını, konaklamalarını kanıtlarla gösterdikleri halde olumlu cevap alamıyor. Bunun yanı sıra Türk vatandaşları vize alma sürecinde gereksiz birçok belge ile uğraşıyor. Bu da mali ve zaman kaybına yol açıyor” şeklinde ifade etti.

Altunyaldız, sunumunda problemleri şu şekilde sıraladı;

  • Alınan vizenin giriş belgesi olarak görülmediği anlarda varış ülkesinde yeniden kayıt oluşturma gibi içinden çıkılmaz ilave prosedürler çıkarılması,
  • Vize başvurusunun reddedilmesi durumunda itiraz ve neden mekanizmalarının net bir şekilde belirtilmemesi,
  • Başvurunun geri çevrilmesi veya reddedilmesi, vizenin onaylanması halinde bilginin başvuran kişiye iletilmemesi,
  • Başvuruların yüz yüze olması mecburiyeti,
  • Başvuru sırasında eksik belge bulunduğunda eksikliklerin kapatılması için süre verilmemesi,
  • Başvuru dönemlerinin uzunluğu,
  • Vizenin, yurt dışına gitme düşüncesi meydandan kalktıktan sonra basılması,
  • Talep edilen miktarların yüksekliği, devamlı olarak kısa süreli ve vize verilmesi.

Schengen vizesi sorunu için çözüm önerilerini sundu

Schengen vizesi ile ilgili ortaya çıkan problemlerin çözümü hususunda önerilerini ise Altunyaldız şu şekilde sıraladı;

  • Diğer veya siyasi saikler sebebi ile Schengen vizesini onaylamayan idari sonuçların, ilgili mensup devlette karar kontrolüne bağlı olmasını gerçekleştirmek adına ulusal mevzuatlar yenilenmeli,
  • Daha etkili yatırım beraberliğinin, ticari faaliyetlerin ve sistemin oluşturulmasının önüne geçecek şekillerde kötüye kullanımından uzak durulmalı,
  • Doğrulama ve yeterli izleme mekanizmaları işleme alınmalı,
  • Birbirleriyle bağlı olan sistemlerde kayıtlı bulunan bilgilerin kötüye kullanılmaması adına büyük oranda veri sistemlerinin beraber işleyebileceğine ilişkin şeffaf olunmasına,
  • Sistemin işleyişi belirli bir orantılılık standardına uygun gerçekleştirilmeli ve her bir olay kendi içerisinde değerlendirilmeli,
  • Schengen Bilgi Sistemi'ne aktarılan bilgilerin yasallığı ve doğruluğu kapsamında denetimler daha etkin konuma getirilmeli.
Yorumlar (0)