Schengen'de bir dönem sona erdi

AP (Avrupa Parlamentosu) vekilleri, Schengen vizesi müracaatlarının sanal ortamda yapılabilmesine ilişkin raporu kabul etti.

DÜNYA 01.02.2023, 00:24 01.02.2023, 09:33
Schengen'de bir dönem sona erdi

Avrupa Parlamentosunun Sivil Özgürlükler Komitesine iletilen ve beşe karşı 34 vekilin kabul yönünde oy verdiği rapor, vize müracaatlarının sanal olarak gerçekleştirilerek vize süreçlerinin güvenliğinin artırılmasını ve hızlandırılmasını amaçlıyor.

Vize müracaatlarının dijitalleşmesi için gerekli olan yasal süreç içerisinde, AB (Avrupa Birliği) ülkelerinin temsilcilerinin oluşturduğu AP, AB Komisyonu ve AB Konseyinin müşterek müzakerelerle neticeye varması gerekiyor.



Vizeler pasaporta basılmayacak

Avrupa Birliği kurumlarının anlaşma sağlaması durumunda vizeler artık pasaporta basılmayacak, bunun yerine sanal sisteme işlenecek.

Vize işlemleri ve müracaat maliyetlerinin azaltılması, müracaatların tek bir mecra üzerinden alınması, sistemin Avrupa Birliği hudut yönetimi ve veri tabanı sistemleri ile entegre duruma getirilmesi, sanal vizeler yardımıyla sahteciliğin önüne geçilmesi ve güvenliğin artırılması hedefleniyor.

Ayrıca sanal vize müracaat sisteminde çoklu dil seçeneğinin olması, böylelikle aynı IP üzerinden gerçekleştirilen müracaatların toplu olarak reddedilmesinin önüne geçilmesi de AP'den geçen raporda yer buluyor.

Yorumlar (0)