Savaşın 44. günü: Shakhtar Donetsk, İstanbul'da antrenmanlara başladı

Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı savaşın 44’üncü gününde Ukrayna’nın kayıpları ağırlaşıyor. Ülkedeki sivil katliamı devam ederken sokaklar cesetlerle dolmuş halde. Uluslararası örgütlerin temsilcileri, cesetlerin bulunduğu sokakları yerinde incelemek için çeşitli ülkelerden Ukrayna’ya gelirken Zelenskiy, Rus askerlerinin Mariupol’de büyük provokasyona imza atacağını duyurdu. Öte yandan Ukrayna’dan gelen açıklamada, tahliye bekleyen sivillerin bulunduğu Kramatorsk tren garına yönelik Rusya'nın füzeli saldırısında 30'dan fazla ölü ve 100'den fazla yaralı olduğu açıklandı.

DÜNYA 08.04.2022, 17:45 09.04.2022, 11:39
Savaşın 44. günü: Shakhtar Donetsk, İstanbul'da antrenmanlara başladı

Savaşın 44’üncü gününde Putin’in bahsettiği “askeri müdahale” artık “sivil katliamına” dönüşmüş durumda. İşte savaşın 44’üncü gününde yaşananlar…

00.10 - Avrupa Birliği (AB), Rusya'ya karşı yaptırım listesini genişletti. Yaptırım listesine alınan kuruluşlar arasında Bank Otkritie, Novikombank, Sovcombank, VTB adlı Rus bankaları da yer aldı. Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Luhansk Halk Cumhuriyeti'nin bakanları ile Putin'in kızları Maria Vladimirovna Vorontsova ve Ekaterina Vladimirovna Tikhonova da yaptırım listesine eklendi.

23.11 - Mariupol Belediye Başkanı Boyçenko, "31 bin Mariupollu sivil, Rus askerleri tarafından zorla Rusya’ya götürüldü." dedi.

22.35 - ABD Temsilciler Meclisi üyeleri, Rusya ile savaşan Ukrayna'ya Türkiye tarafından temin edilen Bayraktar TB-2 benzeri gelişmiş insansız hava araçlarının gönderilmesi gerektiğini ifade etti. 

21.15 - İtalya Savunma Bakanı Lorenzo Guerini ve İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace ile görüşen Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, toplantı sonrası kameraların karşısına geçti. Akar, "Ukrayna'nın egemenliğini destekliyoruz ve bunu açık şekilde ifade etmeyi sürdürüyoruz." dedi.

20.31 - Ukrayna'da yaşanan sivil katliamlarına ilişkin konuşan Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, "Ukrayna halkına bir mesajım var. Katliamların sorumlularını adalet karşısına çıkaracağız. Sizin kavganız bizim de kavgamızdır." dedi.

20.05 - Ukrayna'daki tren garı saldırısına ilişkin konuşan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, "Bu çok korkunç. Önümüzdeki haftalarda çok zor şeyler yaşayabiliriz." ifadelerini kullandı.

19.11 - Microsoft, Ukrayna yönelik saldırılar gerçekleştiren hackerların kullandığı "yedi önemli alanı" ele geçirdiklerini duyurdu.

18.41 - Türkiye'den Ukrayna'nın Kramatorsk kentindeki saldırıya dair açıklama geldi. Dışişleri'nden yapılmış olan açıklamada, "Bir an önce ateşkesin ilan edilip bu yıkıcı savaşa son verilmesi yönündeki çağrıyı kuvvetle yineliyoruz." denildi.

18.32 - Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Finlandiya Parlamentosu'na telekonferans ile seslendi.

18.30 - Rusya'nın 24 Şubat'ta işgale başladığı Ukrayna'nın başkenti Kiev'de Buça şehrinde öldürülen ve Aziz Andrea Kilisesi'nin arka bahçesinde bulunan sivillerin cesetleri toplanıp morga götürüldü.

17.43 - AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB Dış İlşkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Avrupalı parlamenterler ve Slokvakya Başbakanı Eduard Heger Ukrayna'ya gitti.

17.25 - Ermenistan ve Rusya Dışişleri Bakanları, Moskova'da ikili görüşme kaydetti. Görüşme, basına kapalı olarak gerçekleştirildi.

17.24 - Odessa'da savaş devam ederken şehir yönetimi, "Odissey MAX" isimli tramvayın reklamını yayınladı. Şehirde köprülerin, yolların ve caddelerin bombalanmasına karşın reklam yapılması dikkat çekti. Odessa Belediye Başkanı Trukhanov da reklam filminde yer alarak bu savaşı kazanacaklarını ve şehirler ile altyapıların yeniden inşa edileceğini dile getirdi.

17.23 - Ukrayna Güvenlik Servisi Temsilcisi Dekhtyarenko, Kramatorsk şehrindeki tren istasyonuna gerçekleştirilen füze saldırısı hakkında son verileri paylaştı: "5'i çocuk 50 sivil hayatını kaybetti. Saldırıda yaralananların çoğunun durumu ağır. Bazıları bacaklarını ve kollarını kaybetmiş durumda. Hastaneler artık yaralılara yetişemiyor. Şu anda yaklaşık 40 doktorumuz, yaralıları ameliyat ediyor. Saldırı sırasında istasyonda 4 bin sivilin bulunduğunu öğrendik." 

16.48 - Hayatını kaybeden Ukrayna askeri için Lviv'de cenaze töreni düzenlendi.

16.47 - Arnavutluk halkı Ukrayna'ya destek gösterisi düzenledi.

16.19 - Ukrayna temsilcisi Shakhtar Donetsk, Medipol Başakşehir'in tesislerinde antrenman yaptı.

15.54 - Rusya Savunma Bakanlığı, Donetsk bölgesindeki Kramatorsk tren garına düzenlenen saldırı hakkında açıklamalarda bulundu: "Düzenlenen füze saldırısında kullanılan füzeler Rusya tarafından kullanılmıor. Bu saldırıyı Ukrayna Silahlı Kuvvetleri düzenledi."

15.47 - Ukrayna-Rusya savaşının ilk gününden bu yana hava saldırılarının dinmediği Borodyanka'da enkaz kaldırma çalışmaları süüryor. Yetkililer, enkazdan en az 25 cesedin daha çıkartıldığını açıkladı.

15.39 - Buça'da öldürülen sivillerin kimlik tespiti çalışmaları devam ediyor. Kimlikleri tespit edilenler, mezarlıklara gömülüyor.

15.31 - BM, Ukrayna'da en az 4 milyon 382 bin 316 kişinin komşu ülkelere geçtiğini, 2267 sivilin yaralandığını ve en az 1626 sivilin hayatını kaybettiğini kaydetti.

15.31 - Odessa'da Müslümanlar, Ramazan'ın ilk cuma namazını eda etti.

15.28 - Polonya Dışişleri Bakanı Rau ile Hırvatistan Dışişleri Bakanı Radman savaşı ele aldıkları bir konuşma gerçekleştirdi.

15.23 - Slovakya Başbakanı Heger, Ukrayna'ya S-300 hava savunma sistemi yardımında bulunduklarını bildirdi.

15.10 - Kremlin Sözcüsü Peskov, Kramatorsk saldırısının Rus askerleri tarafından yapılmadığını kaydetti.

14.41 - İngiltere Dışişleri Bakanlığı, Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'ın kızı ile Rusya Lideri Putin'in kızlarını yaptırım listesine aldı.

14.27 - Ukrayna Güvenlik Servisi Temsilcisi Artem Dekhyarenko, Kramatorsk'ta tahliye bekleyen ancak Rus güçlerinin füzeli saldırısına maruz kalan 4'ü çocuk 39 sivilin hayatını kaybettiğini duyurdu. 

14.03 - Ukrayna Demiryolları, Kramatorsk'ta 30'dan fazla sivilin öldüğünü ve 100'den fazla sivilin de yaralandığını açıkladı.

14.03 - BM, Buça'daki insan katliamını "korkunç" olarak betimledi.

13.43 - Rusya Savunma Bakanlığı, Kramatorsk'taki füze saldırısının Ukrayna tarafından yapıldığını öne sürdü.

Rusya'dan tren istasyonu açıklaması: "Bu bir provokasyondur"

13.42 - Japonya, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik savaşının ardından, diplomatlar dahil olmak üzere 8 Rus yetkiliyi sınır dışı etme kararı aldı. Japonya Dışişleri Bakanlığı Basın Sekreteri M. Ono Hikariko, hükümetin verdiği Rusya mensuplarını sınır dışı etme kararını duyurdu. Karar kapsamında, Rusya'nın Ticaret Temsilciliği ve Tokyo Büyükelçiliği’nde Rus diplomatlar dahil olmak üzere 8 kişi sınır dışı edilecek.

13.30 - Rusya Savunma Bakanlığı, Donetsk bölgesine bağlı Kramatorsk kentindeki tren istasyonuna Rus güçleri tarafından füzeli saldırı düzenlendiğine ilişkin açıklamaların provokasyon ve yanlış olduğunu öne sürdü. Bakanlıktan gelen açıklamada, Ukrayna tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamasının doğru olmadığı ifade edildi. Açıklamada, “8 Nisan'da Rusya tarafından Kramatorsk kentindeki tren istasyonuna gerçekleştirdiği öne sürülen ‘füze saldırısı’ ile ilgili bütün açıklamalar kesinlikle doğru değil ve bir provokasyondur. Rus silahlı kuvvetlerinin 8 Nisan'da, Kramatorsk kentinde herhangi ateş etme görevi mevcut değildir ve planlanmamıştı.” denildi.

13.20 - Avrupa Birliği, Rusya'ya yönelik kömür ve öteki katı fosil yakıtların alınması, ithalatı ya da AB'ye ulaştırılmasını kapsayan 5. yaptırım paketini onayladı. AB Konseyinden gelen açıklamada, söz konusu son yaptırımların Rus ordusunun, Buça'da ve Rus işgaline uğrayan diğer bölgelerde işlemiş olduğu vahşetlerden sonra kabul edildiği ifade edildi. Bu kapsamda, Ağustos 2022'den sonra yılda 8 milyar avro tutarında, Rusya kökenli ya da Rusya'dan ihraç edilmekte olan kömür ve katı fosil yakıtların alınması, ithalatı ya da AB'ye aktarılmasının yasaklanmasına karar verildi. Gıda ve tarım ürünleri, enerji ve insani yardım için istisnalar kararlaştırılarak, Rusya’ya ait olan gemilere AB limanlarına erişim yasağı getirildi.

13.16 - Rusya sınırında bulunan 46 milyon dolar değere sahip Rus sanat eserlerine Finlandiya tarafından el konulduğu açıklandı. CNN'in iddiasına göre, Fin Gümrük Muhafaza Birimi Direktörü Sami Rakshit, heykel ve tablolardan oluşan sanat eserlerinin Rusya'ya nakledilişinin gümrük yetkilileri tarafından Vaalimaa sınırında durdurulduğunu açıkladı. Rakshit, söz konusu sanat eserlerine, AB’nin, Ukrayna ile savaşı sebebiyle Rusya’ya uyguladığı yaptırımlar yüzünden el konulduğunu açıkladı. Eserlerin, Japonya ve İtalya’daki uluslararası sergilerde gösterildikten sonra Finlandiya yoluyla yeniden Rusya'ya götürülmek istendiğini söyleyen Rakshit, nakliyeye ilişkin soruşturma açıldığını aktardı. Öte yandan Fin Gümrük Muhafaza Birimi, sanat eserlerinin güvenliği, karakteri ve değeri dikkate alınarak saklandığını bildirdi.

12.54 - İngiltere, Rusya Lideri Putin ve Dışişleri Bakanı Lavrov'un kızlarını yaptırım listesine dahil etti. Dışişleri Bakanlığından gelen açıklamada, Putin'in kızları Maria V. Vorontsova, Katerina V. Tikhonova ile Lavrov'un kızı Y. Sergeyevna Vinokurova ile ilgili mal varlığı dondurma ve seyahat yasağı kararı verildi. 25 Mart tarihinde de Lavrov'un üvey kızı P. Kovaleva ile ilgili aynı kararı veren İngiltere, ABD ile birlikte bu yaptırımları koordine etti. Açıklamada görüşlerini paylaşan Dışişleri Bakanı Truss, "Benzeri olmayan yaptırım paketimiz seçkin kişileri ve onların ailelerini hedef alırken, Sovyetler’in çöküşünden beri Rus ekonomisini, Rusya'nın görmediği bir seviyede küçültüyor." sözlerimi kullandı. Truss, Rus enerjisinin kullanımının durdurulması konusundaki planlara da vurgu yaptı. Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısından sonra İngiltere, 200'ü aşkın kişi ve işletmeye karşı yaptırım kararı verdi.

Tren istasyonu saldırısına Zelenskiy'den tepki: "Karşımıza çıkacak cesaret ve güçten yoksunlar"

12.33 - Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Donetsk’e bağlı Kramatorsk kentinin tren istasyonunun Rus askerleri tarafından "Toçka-U" füzesi ile vurulduğunu doğruladı. Telegram hesabı üzerinden açıklama yapan Zelenskiy, 30'u aşkın sivilin öldüğü, 100'den fazla sivilin yaralandığı saldırı hakkında, "Binlerce Ukraynalı sivilin tahliye edilmek için beklediği Kramatorsk tren istasyonuna Toçka-U füzesiyle saldırdılar. Ruslar yöntemlerinden vazgeçmiyor. Savaş sahnesinde bize karşı koyacak cesaret ve güçten yoksun oldukları için sivillere saldırı düzenliyorlar. Bu, sınırı olmayan bir kötülüktür ve cezalandırılmazsa asla durmayacaktır." açıklamasını yaptı.

12.17 - Sosyal medya hesabı üzerinden bir paylaşım yapan Ukrayna Devlet Demiryolları Müdürü Oleksandr Kamyshin, Rus ordusunun Kramatorsk şehrinde sivillerin tahliye beklediği istasyona 2 roketle saldırı düzenlediğini açıkladı. Saldırının bilançosuyla ilgili konuşan Kamyshin, "2 roketle Kramatorsk tren istasyonuna saldırı düzenlendi. Saldırı neticesinde ilk belirlemelere göre 30 kişi hayatını kaybederken, 100’den fazla kişi ise yaralandı. Bu, ulaşım altyapısına ve şehir halkına yönelik doğrudan bir saldırıdır" açıklamasını yaptı.

12.04 - ​​Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Konaşenkov “Rus birlikleri tarafından, Ukrayna’ya ait 81 askeri tesis vuruldu” sözlerini kullanırken, Ukrayna Savunma Bakanlığı ise, “Savaşın başından beri 19 bin Rus askeri öldürüldü” açıklamasını yaptı. Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırıları sürerken, her iki ülkeden de operasyonların son durumuna yönelik açıklamalar yapılmaya devam ediyor. Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Konaşenkov, saldırılar esnasında Ukrayna’nın ağır kayıplar verdiğini söyleyerek, Donetsk bölgesindeki Slavyansk, Pokrovsk, Barvenkovo tren istasyonlarındaki, havadan fırlatılan yüksek hassasiyetli füzeler, Donbass'a gelmekte olan Ukrayna rezervlerinin askeri teçhizatını ve silahlarını imha etti. Odessa'nın kuzeydoğusunda, Krasnoselka çevresindeki Bastion’dan gelen yüksek hassasiyetli füzeler, yabancı askerlerin eğitim ve toplanma merkezini imha etti. Rus hava savunması, Staraya Zburyevka çevresinde 5 insansız hava aracını düşürdü. Rus havacılık ve füze birlikleri, Osa fırlatıcı, 2 komuta noktası, 3 MLRS, Ukrayna askeri teçhizatının olduğu 59 alan ve 9 kale dahil olmak üzere Ukrayna'nın 81 askeri tesisine saldırı düzenledi” sözlerini kullandı.

12.01 - Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Konaşenkov, Donetsk’teki bazı tren istasyonlarında Ukrayna’ya gelen silahları ve Odessa’daki yabancı savaşçı hazırlık merkezini vurduklarını açıkladı.

12.00 - Japonya Dışişleri Bakanlığı, diplomatların da aralarında bulunduğu 8 Rus vatandaşının sınır dışı edileceğini duyurdu. Rusya'nın Ukrayna'ya saldırılarından sonra Kiev'le dayanışma mesajı için Rus diplomatları sınır dışı etmeye karar veren ülkeler arasına Japonya da girdi. Japonya Dışişleri Bakanlığı'ndan gelen açıklamada, diplomatların da aralarında bulunduğu 8 Rus vatandaşının sınır dışı edileceği kaydedildi. Japonya'nın kararından sonra Rusya’nın da karşılık olarak Rusya'da bulunan Japon diplomatları sınır dışı edeceğini bekleyen hükümetin, bu sebeple sınır dışı edilecek olan isimleri titizlikle seçtiği öğrenildi.

11.49 - Ukrayna’nın Bucha şehrinde Rus askerlerinin çekilmesinden sonra Ukrayna güçleri tarafından toplanan yüzlerce cansız beden defnedilmek için bekliyor. Ukrayna-Rusya savaşı devam ederken, Rus askerinin çekildiği Bucha şehri sokakları sivil vatandaşların cesetleri ile doldu taştı. Onlarca sivilin cesedi, Bucha sokaklarında defnedilmeyi bekliyor. Bucha'da toplanan birçok sivilin cansız bedeni toplanarak kayıt ve kimlik tespiti için bir mezarlığa sevk edildi. Burada cesetler üzerinde incelemelerde bulunan polis ekipleri, kimlik tespiti için cansız bedenlerin kayıt altına alındığını duyurdu. Cesetleri defneden ekipler, günden güne sayıları artan birçok cesedi defnetmek ve kayıt altına almak amacıyla çalışmalarını sürdürüyor. Ayrıca ekipler, cansız bedenler üzerinde yaptığı incelemeler aracılığıyla ölüm zamanını ve şeklini belirlemeye çalışıyor.

Rusya, tahliye bekleyen sivilleri vurdu: En az 30 ölü

11.47 - Ukrayna’dan gelen açıklamada, Rusya’nın tahliye bekleyen sivillerin bulunduğu Kramatorsk tren garına yönelik füzeli saldırısında 30'dan fazla ölü ve 100'den fazla yaralı olduğu açıklandı.

11.18 - Ukrayna'ya savaş açan Rusya’nın yaklaşık 19 bin askerini, 135 helikopterini, 150 uçağını, 700 tankını kaybettiği açıklandı. Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, 24 Şubat-8 Nisan döneminde Rus ordusunun kayıplarıyla ilgili detayları açıkladı. Bu bilgilerde, Ukrayna'ya saldırı düzenleyen Rus askeri birliklerinin yaklaşık 19 bin askerinin öldürüldüğü bildirilirken, Ruslara ait 135 helikopter, 150 uçak, 700 tank, 333 top, 1891 zırhlı araç, 55 hava savunma sistemi ve 108 roketatar sistemi imha edildi. Rus güçleri, 7 gemi, hafif sürat teknesi, 1361 araç, 112 insansız hava aracı ve 76 yakıt aracını da kaybetti.​​​

11.04 - Ukrayna'da devlet demiryolu şirketi, ülkenin doğusundaki Kramatorsk şehrindeki tren istasyonunun Rus askerleri tarafından roketle vurulduğunu açıkladı.

10.59 - Kiev'in kuzeyindeki Borodyanka şehrinden çekilen Rus güçlerinin ardından halk ve Ukrayna askerleri bölgeye girdi. Çalışma başlatan yetkililer, 26 sivilin cansız bedenine ve vurularak öldürülmüş atlara ulaştı.



10.58 - Odessa şehrindeki "Kadınlar Manastırı", Rusya'nın saldırılarından kaçan ve ağır yaralanan kedilerin yuvası oldu. Gönüllü kadınlar ve rahibeler, 80 kedinin bakımını üstlendi.

Savunma Bakanları İstanbul'da toplanıyor

10.42 -Türkiye, İngiltere ve İtalya Savunma Bakanları İstanbul'da toplanıyor. 

09.05 – Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ukrayna Savunma Bakanı Reznikov ile telefonda görüştü. Akar, Mariupol başta olmak üzere tüm sivillerin denizden ve karadan emniyetle tahliye edilmesinin aciliyetini dile getirdi.

02.26 – Zelenskiy, Rusların işgali altında bulunan Mariupol’de Rusların kapsamlı bir provokasyonda bulunacaklarına dair ihbarlar aldıklarını duyurdu ve ekledi: “Mariupol’de öldürülen insanları sanki Ukrayna askerleri öldürmüş gibi gösterecekler. Sokaklardan cesetleri topladıklarını biliyoruz. Ülkemizdeki ölümlerin, yağmaların ve tecavüzlerin sorumluları bulunarak cezalandırılacaktır.”

00.57 – DSÖ, Ukrayna’daki sağlık merkezlerine 100’den fazla saldırı düzenlendiğini açıkladı.

00.18 – Savaşta hayatını kaybeden gönüllü Ukrayna askeri için cenaze töreni düzenlendi.



23.24 - Ukrayna ordusu, teslim ol çağrısına uymayan Rus askerlerinin tankını roketle vurdu.

 

Yorumlar (0)