Savaşın 35’inci günü: BM'den Türkiye'ye teşekkür

Rus güçlerinin Ukrayna’ya karşı başlattığı ve Ukraynalıların da canları pahasına vatanlarını savundukları askeri kalkışmanın bugün 35’inci günü. Gerek iki ülke arasında gerekse küresel çapta gelişmeler devam ederken Rusya’ya karşı yaptırımların seyri de hızla değişiyor. Öte yandan Zelenskiy, Putin ile yüz yüze görüşmek konusunda umudunu koruyor. İşte 35’inci günden saat saat yaşananlar!

DÜNYA 30.03.2022, 23:59 31.03.2022, 00:45
Savaşın 35’inci günü: BM'den Türkiye'ye teşekkür

Savaşta sona gelindiğine dair sinyaller gönderilmeye başlandı ancak yine de Ukrayna’nın sivil kayıpları devam ediyor. Dünya kamuoyu ise umutlarını diri tutuyor. Savaşın 35’inci gününde saat saat yaşananları sizler için derledik.

23.51 - Pentagon: Rusya, Kiev etrafındaki güçlerinin yüzde 20’lik kısmını kaydırdı.

23.44 - ABD medyası: Biden'ın oğlu Çinli enerji firmasından milyonlarca dolar aldı.

23.19 - Çin, hegemonyaya karşı Rusya ile ortaklığının üst limiti olmadığını kaydetti.

23.11 - Ukrayna'da rublenin tedavüle sokulmasına ilişkin tahkikat başlatıldı.

23.10 - Ukrayna'nın kuzeyindeki Çernihiv bölgesinin valisi Viacheslav Chaus, Moskova'nın buradaki askeri operasyonları azaltma taahhüdüne rağmen, Rus saldırılarında bir düşüş görmediğini söyledi.

22.36 - Rusya'dan yapılan açıklamaya göre yarın Moskova saatiyle 10.00'dan itibaren sadece insani amaçlarla ateşkes ilan edilecek. Sivil Ukraynalılar ile yabancı vatandaşların Mariupol'den çıkışı için koridor açılacak. 

22.05 - Ukrayna Savunma Bakanlığı Sözcüsü Oleksandr Motuzyanyk, Rusya ordusunun yeniden saldırıya geçmeye hazırlandığını duyurdu.

20.12 - Rusya Savunma Bakanlığı: Rus askerleri Çernigiv ve Kiev yönlerinde tekrar gruplanıyor.

20.11 - Rusya'da senelik enflasyon Eylül 2015 tarihinden beri en yüksek düzeyde.

BM'den Türkiye'ye teşekkür

20.01 - BM, ülkemize, Ukrayna'da sulh gayretleri sebebiyle teşekkürlerini iletti.

19.39 - ABD, Ukrayna'ya 500 milyon dolar büyüklüğünde bütçe yardımı yapacaklarını duyurdu.

19.16 - Putin, İtalya Başbakanı Draghi ve Almanya Şansölyesi Scholz ile doğal gaz ticaretinde rubleyle ödeme sistemini görüştü.

19.02 - İngiltere: Rus ordusunun tamamı Ukrayna'dan geri çekilene dek yaptırımları artırmalıyız.

18.37 - Rusya: İstanbul müzakereleri iki ülke arasında normal ilişki kurmasına vesile oldu.

İddia: "Ukrayna temsilcileri, Türkiye ile teknik ve askeri iş birliğini görüşecek"

17.45 - Almanya'nın Rusya ile Ukrayna arasında muhtemel bir barış anlaşmasında "garantör devlet" olma konusunda istekli olduğu kaydedildi.

17.16 - Polonya Başbakanı Morawiecki, Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba ile görüştü.

16.57 - Reuters'ın iddiasında, İstanbul'da Rusya ile dün temaslar gerçekleştiren Ukraynalı müzakere heyeti, "askeri-teknik" işbirliğine yönelik Türk yetkililerle görüşmelerde bulunacakları açıklandı. Ukraynalı müzakereci David Arakhamia, söz konusu görüşmenin bugün yapılacağını ifade etti.

16.51 - Rusya’nın Ukrayna'da başlattığı savaş, Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da "susma eylemiyle" protesto edildi.

Rusya: Yaptırımlara rağmen, "İran ile iş birliğini güçlendireceğiz"

15.54 - Rusya Dışişleri Bakanlığı, Batı’nın İran ile Rusya’ya yönelik yaptırımlarına rağmen Tahran ve Moskova’nın, tüm alanlarda iş birliğini güçlendireceğini açıkladı.

15.51 - ​​Rusya, yabancı ürünlere yönelik ülkedeki talebi karşılayabilmek adına paralel ithalatı yasal hale getirdi.

15.25 - Ukrayna ile Rusya arasında İstanbul'da yapılan müzakerelere ilişkin olumlu gelişmelerle beraber küresel pay piyasalarında söz konusu risk iştahı artarken, haftalık bazda emtia piyasasında ise yükseliş baskısı sınırlandı.

15.19 - Rus bombardımanına maruz kalmamak için Kiev'den ayrılan halk, Rus askerlerinin şehirden uzaklaşmasıyla birlikte başkente dönmeye başladı.

15.12 - İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Ukrayna-Rusya arasında ateşkes sağlansa bile İngiltere'nin, Rusya'ya uyguladığı yaptırımların kaldırılmayacağını açıkladı.

15.02 - Azerbaycan'ı "nükleer silahla" tehdit eden Rus milletvekili için uluslararası arama kararı çıkartıldı. Rusya Federasyonu Milletvekili Mihail Delyagin, Azerbaycan'ın petrol yataklarının nükleer silahla vurulmasını önermiş ve bu konuda sosyal medya hesabından bir anket oluşturmuştu.

14.39 - Danimarka, sahada Rusya'dan gelecek herhangi bir tehdide karşılık NATO'ya 800 asker gönderebileceklerini belirtti. 

14.25 - Polonya, Rus petrolüne olan bağımlılığı 2022'nin sonuna kadar sonlandırmak için adımlar atacaklarını duyurdu.



Kremlin'den 'Ukrayna' için olumlu mesaj: "Bugüne kadar başaramamıştık"

14.19
- Ukrayna’nın Lviv şehrinde bugün sirenlerin çalmasından sonra halk bir kez daha sığınaklara akın etti. 


14.08 - Kremlin Sözcüsü D. Peskov, İstanbul’da dün yapılan Ukrayna-Rusya görüşmelerinden bazı pozitif sonuçlar çıktığını söyleyerek “Ukrayna’nın somut olarak en azından tekliflerini formüle etmesi ve kağıda dökmesi olumlu. Bugüne kadar başaramadık. Bu olumlu bir husus.” sözlerini kullandı.

13.52 - Birleşmiş Milletler (BM), Rusya'nın Ukrayna'da işlediği öne sürülen suçları soruşturacak uluslararası bağımsız inceleme komisyonunun 3 üyesini belirledi. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyinin Dönem Başkanı Arjantin'in Büyükelçisi F. Villegas, Ruanda için oluşturulan uluslararası ceza mahkemesinin başkanlığını yapan ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi eski yargıcı Norveçli hukukçu Erik Mose'yi komisyonun başkanı olarak görevlendirdi. Üç kişilik uluslararası inceleme komisyonunun kalan iki üyeliğine ise Bosna Hersek'ten uluslararası ilişkiler ve insan hakları uzmanı hukukçu Yasminka Cumhur ile birlikte eski BM özel raportörlerinden Kolombiyalı Pablo de Greiff atandı.

13.22 - Polonya Adalet Bakanı Z. Ziobro, Ukrayna-Rusya savaşı sebebi ile Rusya'yı hedef alan yaptırımlara en çok muhalif tepkinin Almanya'dan geldiğini dile getirdi.

12.37 - Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Konaşenkov, Ukrayna’daki cephanelerin Rus ordusu tarafından İskender balistik füze sistemiyle vurulduğunu açıkladı.

Ukrayna'dan göç edenlerin sayısı 4 milyonu geçti

12.25 - BM, Ukrayna'dan mülteci statüsüyle komşu ülkelere geçenlerin sayısının 4 milyonu aştığını duyurdu. 

12.17 - Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Çinli mevkidaşıyla son gelişmeleri görüştü. Görüşmenin ardından konuşan Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wenbin, Rusya, Ukrayna ve dünya için barış çağrısında bulundu. 

11.56 - Belçika'da görevli 21 Rus diplomatın sınır dışı edilmesine tepki gösteren Rusya'nın Brüksel Büyükelçiliği, "Bu hasmane tedbirler cevapsız kalmayacaktır." diyerek karşılık vereceklerini duyurdu. 

11.56 - Rivne'de füzeyle vurulan yakıt deposunun 3 gündür söndürülemediği ifade edildi. 


11.26 - Almanya Ekonomi ve İklim Koruma Bakanı Robert Habeck, Rus gazının aniden kesilmesine karşılık "Gaz Acil Durum Planı" erken uyarı seviyesini etkinleştirdi.

11.08 - Rus ordusu, Bucha yerleşim yerini füzeyle vurdu. 

11.00 - Rus ordusu Luhansk'ta yerleşim bölgesini vurdu: 1 ölü.



10.43 - Turkcell, Ukrayna'ya 5 tır insani yardım gönderdi.

10.20 - Jitomir Belediye Başkanı Sergiy Sukhomlyn, "Rusya'nın Ukrayna ordusuyla değil tüm Ukrayna ile savaştığını" ifade ettiği bir açıklamada bulundu.

10.17 - Ukrayna kuvvetleri, Rus ordusunun şimdiye kadar 605 tankını, 131 helikopterini, 131 uçağını ve 17 bin 300 askerini kaybettiğini duyurdu.

10.07 - Ukrayna halkı, Rusların esir aldığı Ukraynalıların serbest bırakılması yönünde çağrıda bulundu. Esir tutulanların fotoğrafları, projeksiyonla duvara yansıtıldı.



09.50 - Rus ordusunun dün saldırdığı Mikolayiv'de bilanço ağırlaşıyor. O saldırıda 33 kişinin yaralandığı, 12 kişinin öldüğü bildirildi.



09.38 - Rusya'nın Ukrayna saldırılarında 222 çocuk yaralandı, 145 çocuk hayatını kaybetti.

07.18 - Ukrayna Savunma Bakanlığı, Rus ordusunun Kiev ve Çernihiv'den çekilmeye başladığını duyurdu.

06.55 - ABD, Rusya ve Ukrayna'ya seyahat edilmemesi konusunda vatandaşlarını uyardı: "Rusya'ya gitmeyin çünkü keyfi olarak tutuklanabilirsiniz. Ukrayna'ya gitmeyin çünkü savaş hala devam ediyor."

06.47 – Tayvan’ın elektronik devi Asus, bilgisayar ve donanım malzemelerinin Rusya’da tedariki durdurdu.

05.54 - Ukrayna, Türk sularında görülen mayınlardan Rusya'yı sorumlu tuttu.

Rusya, Ukraynalılara insani yardımda bulundu

04.17 – Rusya, Sumi ve Harkov şehirlerine, Rus ordusunun ağır zırhlı araçları eşliğinde insani yardım malzemesi gönderdi.



03.33 – İstanbul’da gerçekleştirilen müzakerelerde Kiev ve Çernihiv’e saldırıların azaltılacağını belirten Rusya, gece saatlerinde Kiev ve Çernigov’a bağlı bazı bölgelere saldırı düzenledi.

02.25 - ABD Dışişleri bakanı Yardımcısı Wendy Sherman, küresel pazar için gıda taşıyan 94 geminin Akdeniz'e ulaşmasının Rusya tarafından engellendiğini duyurdu.

02.14 – Odessa’da sahilde yürüyüş yaparken mayına basan 2 sivil, hayatını kaybetti. Ukraynalı ordu yetkilisi Nazarov ise vatandaşları, plajlardan uzak durulması yönünde uyardı.

02.00 – Rusya’nın Ukrayna sınırındaki Belgorod şehrinde Rus ordusuna ait olan mühimmat deposunda patlama yaşandı. 4 Rus askeri yaralandı. 



Zelenskiy, Putin ile yüz yüze görüşmeye hazır

01.34 – Zelenskiy’nin Putin ile görüşmeye hazır olduğu, Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Danışmanı Podolyak tarafından duyuruldu. Bu, Zelenskiy’nin Putin’e üstü kapalı çağrısı olarak nitelendirildi.

01.30 – Savaşın ilk günlerinde Yılan Adası’na yanaşan Rus donanmasına sert çeken Ukrayna askeri Roman Gribov’a madalya verildi. 

01.17 - Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşuk, insani koridor açılması yönündeki talebini Ruslara iletti.



00.25 – Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Türkiye’nin iki ülke arasında barış ve istikrarı sağlamak konusunda gayret gösterdiğini dile getirdi.

00.05 - Zelenskiy, İstanbul'daki müzakereleri değerlendirerek "olumlu gelişmeler" olduğunu kaydetti.

Yorumlar (0)