Savaşın 33’üncü günü: Rusya ve Ukrayna heyetleri İstanbul'da

Cumhurbaşkanı Erdoğan başta olmak üzere Türkiye bürokrasisinin sık sık dile getirdiği “arabuluculuk” gerçek oluyor. Rusya ve Ukrayna tarafları bu hafta içinde Türkiye’de bir görüşme olacağı yönünde ciddi sinyaller verirken Zelenskiy, heyetlerinin yüz yüze görüşmesi konusunda değerlendirmeler de bulundu. Öte yandan Rus ordusu, Ukrayna’da sivil-asker ayrımı yapmadan vurmaya devam ediyor.

DÜNYA 28.03.2022, 23:59 29.03.2022, 00:36
Savaşın 33’üncü günü: Rusya ve Ukrayna heyetleri İstanbul'da

Türkiye’nin Ukrayna-Rusya savaşında arabuluculuk rolü üzerinde durulurken Zelenskiy’den olumlu yaklaşımlar geldi. Rusların saldırıları acı şekilde devam ederken siviller, Polonya’ya doğru bombardıman altında yer almaya devam ediyor. İşte savaş bölgesinde saat saat yaşananlar…

23.30 - Rusya Savunma Bakanlığı, fırtına nedeniyle Ukrayna’ya ait mayınların Karadeniz’e saçıldığını hatırlattı. Türk uzmanların, 2 mayının tespit edilerek etkisiz hale getirildiğini kaydeden Rusya Savunma Bakanlığı, mayınların sürüklenme riskinin devam ettiğine işaret etti.

23.23 - Rusya ile Ukrayna arasında yapılacak barış müzakerelerinde yeni tur, Türkiye'de yapılacak. Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, bu nedenle Türkiye’ye teşekkürlerini iletti.

23.11 - Rus ordusu, Rivne bölgesindeki petrol deposunu vurdu.

22.57 - Biden, "Putin daha fazla iktidarda kalmamalı." sözünden geri adım atmayacağını ifade etti.

Ukrayna heyeti de İstanbul'da

22.28 - Ukrayna heyeti barış müzakereleri için İstanbul'da.

20.50 - Avrupa Birliği, Ukraynalı mültecilerin yükünü bütün üye ülkelere paylaştırmaya hazırlanıyor.

19.52 - Lutsk kentindeki petrol deposuna saldırı. 

19.44 - Severodonetsk kentinde bir bina ağır hasar aldı. 

Erdoğan: Heyetlerle biz de görüşeceğiz

19.24 - Cumhurbaşkanı Erdoğan: Rusya ile Ukrayna heyetlerinin yapacağı toplantı öncesi biz de heyetlerle buluşarak kısa bir görüşme gerçekleştireceğiz. Sayın Zelenskiy ve Putin ile sürdürdüğümüz telefon trafiğinin müspet istikamette seyrettiğini ifade edebilirim.

18.57 - Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nden Ukrayna ve Rusya'ya 'insani ateşkes' çağrısı.

18.52 - Almanya Şansölyesi Scholz: Bu savaş haline alışmak istemiyoruz.

18.39 -  Rusya ve Ukrayna müzakere heyetleri Dolmabahçe'de yarın bir araya gelecek.

18.12 - Rusya Merkez Bankası'nın Başkan Danışmanı Sergey İgnatyev 2013'ten bu yana sürdürdüğü görevinden ayrılacağı ifade edildi.

BM: "Ukrayna'da 1151 sivil öldü, 4 milyona yakın kişi göç etti"

17.35 - Ukrayna Lideri Zelenskiy, belediye başkanlarının kaçırıldığına ve bazılarının öldürüldüğüne dikkat çekerken, Rusya'nın, Donbas'ta 2014'te yaptıklarının aynısını yaptığını ve söz konusu operasyonların aynı kişiler tarafından yapıldığını açıkladı.

17.23 - Almanya’da, Ukrayna savaşında Rusya’nın, askeri araçlarayazdığı "Z" harfinin savaş kapsamında bir sembol olarak kullanılması halinde 3 yıla kadar hapis cezası verilebileceği aktarıldı.

17.22 - Birleşmiş Milletler, Ukrayna - Rusya savaşında, en az 1151 sivilin Ukrayna'da yaşamını yitirdiğini, 1824 sivilin yaralandığını, söz konusu saldırılardan sonra 3 milyon 866 bin 224 mültecinin komşu devletlere geçtiğini açıkladı.

17.05 - Rusya'nın 24 Şubat'ta Ukrayna'ya başlattığı savaştan sonra taraflar müzakereler kapsamında İstanbul'da bir araya geliyor. Rus yetkilileri taşıyan uçak saat 16.00 sıralarında Atatürk Havalimanı'na indi. Rus heyet, konaklayacağı otele geçti. Ukrayna heyetinin ise İstanbul'a akşam saatlerinde gelmesi bekleniyor. Söz konusu müzakerelerin, Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde yarın gerçekleşmesi planlanıyor.

16.55 - Kremlin Sözcüsü Peskov, Avrupa'nın rubleyle ödemeyi reddetmesi durumunda Rus doğal gazını ücretsiz olarak temin etmeyeceklerini açıkladı.

16.35 - G7 ülkelerinin enerji bakanlarının açıklamalarının ardından konuşan Kremlin Sözcüsü Peskov, "Ülkeler, Rus rublesi ile ödeme yapmak istemeyeceklerse onlara doğal gaz vermeyeceğiz. Kimseye bedava doğal gaz veremeyiz." ifadelerini kullandı.

16.28 - Ukrayna Ekonomi Bakanı Yulia Sviridenko, savaşın Ukrayna'ya maliyetinin 565 milyar dolar olduğunu açıkladı.

16.26 - G7 ülkelerinin enerji bakanları, ülkelerinin doğal gaz ödemelerini Rus rublesi ile yapmayacaklarını; böyle bir şeyin istenmesinin uluslararası anlaşmalara aykırı olduğunu aktardı.

16.21 - Finlandiya demir yolu şirketi, Finlandiya ile Rusya arasındaki tren seferlerinin durdurulduğunu açıkladı.

16.18 - Polonya'da nüfus dairesi çalışanı, Rusya için casusluk yaptığı gerekçesiyle gözaltına alındı.

16.16 - Bulgaristan'da bir araya gelen NATO üyesi ülkeler, Ukrayna'ya destek verdiklerini yineledi.

Rus heyetini taşıyan uçak İstanbul'da

16.09 - Rus heyetinin uçağı İstanbul Atatürk Havalimanı'na iniş yaptı.



16.01 - Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısı sırasında cephede savaştığı belirtilen Ukraynalı kick boksçu Maksym Kagal, hayatını kaybetti.

15.41 - Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, son 1 gün içinde Rus ordusuna ait 1 helikopter, 4 uçak, 2 insansız hava aracı, 2 tank, 2 seyir füzesi, bir zırhlı piyade aracının imha edildiğini açıkladı.

Zelenskiy'den Putin'e yeşil ışık: "Tarafsızlık statüsünde değişikliğe hazırız"

14.53 - Ukrayna Lideri Zelenskiy, Ukrayna’nın tarafsızlık statüsü hakkında Anayasa’da değişikliğe hazır olduklarını açıkladı. Rus gazetecilere açıklama yapan Zelenskiy, “Tarafsızlık, güvenlik garantisi, nükleersiz ülke statüsü meselelerinde yürümeye hazırız. Rusya’nın ilk prensibi buydu. Hatırladığım kadarıyla savaşı bu yüzden başlattılar.” dedi. Ukrayna’nın güvenlik garantisinin konuşulduğunu fakat Budapeşte Memorandumu gibi bunun da yalnızca bir kağıt parçası olmasını arzu etmediğini söyleyen Zelenskiy, “Bu sebeple bu belgenin, bütün garantörleri tarafından imzalanacak önemli bir anlaşmaya evrilmesinden tarafız. Bu belgenin, garantör devletlerin parlamentolarında onay alması ve bununla ilgili Ukrayna'da referandum yapılması gerekiyor." açıklamasını yaptı.

14.35 - Kuzey Makedonya Dışişleri Bakanlığı, ülkedeki 5 Rus diplomatın "istenmeyen kişi" olarak ilan edildiğini açıkladı. Dışişleri Bakanlığından gelen açıklamada, Rusya Federasyonu Üsküp Büyükelçisi Sergei Bazdnikin'in, Bakanlığa davet edilerek 5 diplomatın "istenmeyen kişi" olarak ilan edildiği yönünde diplomatik nota verildiği bildirildi. Açıklamada, "Eldeki bilgilerde, Rusya Federasyonu Büyükelçiliğindeki çalışanlar, diplomatik İlişkiler ile ilgili Viyana Sözleşmesi'ne aykırı faaliyetlerde bulunmuştur." sözleri kullanıldı.

Zelenskiy: "Belediye başkanlarımızı kaçırdılar, bazılarını öldürdüler"

14.25
- Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, “Belediye başkanlarımızı kaçırdılar ve bazılarını öldürdüler. Diğerlerini de bulamıyoruz” sözlerini kullandı

The Economist'e röportaj veren Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, çarpıcı açıklamalar yaptı. Rusya'nın pek çok Ukraynalı belediye başkanını kaçırdığını ifade eden Zelenskiy, “Şehirlerimizin belediye başkanlarını kaçırdılar. Birçoğunu öldürdüler ve bazılarını da bulamıyoruz. Bulduklarımız da zaten ölmüş” açıklamasını yaptı. Ukraynalı gönüllülerin ve askerlerin, kentlerini cesurca savunduklarına dikkat çeken Zelenskiy, “Korkusuz askerlerimiz Mariupol'ü savunuyor. Uzun bir süre önce onlar, buradan gidebilirlerdi ancak kentten ayrılmadılar. 31 günlük bombardımandan sonra burada, halen savaşmaya devam ediyor ve Zelenskiy'nin isteğiyle değil ölenleri gömmek ve yaralıları kurtarmak için yapıyorlar. İnsanlar yaşıyor ve onları korumaya devam etmeliyiz” şeklinde konuştu.

14.18 - Avrupa Birliği Komisyonu, üye devletler tarafından yatırım karşılığı olarak vatandaşlık uygulaması çerçevesinde bazı Belarus ve Rusya vatandaşlarına verilmiş olan "altın pasaportların" geri alınmasını istedi. AB Komisyonu, üye devletlerin bazılarında kullanılan ve "altın pasaport" olarak adlandırılan yatırım karşılığı vatandaşlık uygulamasına son verilmesi tavsiyesinde bulundu. AB Komisyonunun tavsiye kararında, AB'nin yaptırım listesinde yer alan ya da "Rusya'nın saldırılarını destekleyen" bazı Belarus ve Rus vatandaşlarının, AB vatandaşlığını elde etmiş olabileceği kaydedildi. Söz konusu kişilerin, AB devletlerinin vatandaşlığını almamış olsa bile oturum izni aracılığıyla AB'ye rahat bir şekilde girebileceği, serbestçe Schengen bölgesinde dolaşabileceği bildirildi.

14.05 - Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Ukrayna ve Rusya arasında İstanbul’da yapılacak olan yüz yüze müzakerelerin başarılı neticelenmesini ümit ettiğini ifade etti. Sırbistan medyasına röportaj veren Lavrov, Ukrayna ile Rusya arasındaki savaşta ateşkesin sağlanmasına yönelik müzakereler ile ilgili değerlendirmeler yaptı. Rusya Devlet Başkanı Putin'in, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile görüşmeyi reddetmediğini söyleyen Lavrov, "Burada önemli olan yapılacak toplantının iyi bir şekilde hazırlanmış olmasıdır. Uzun süredir büyük problemler birikti. Bu sebeple yalnızca görüşmek ve ben ne düşünüyorum, sen ne düşünüyorsun şeklinde görüş alışverişi yapmak ters etki yapacaktır." sözlerini kullandı.

Avrupa, Ukraynalılar için seferber oldu

13.52
- Rusya'nın saldırıları sebebiyle Ukrayna'dan ayrılmak zorunda kalan sivillere kapısını açan Avrupa devletleri, Ukraynalılara sosyal ve ekonomik yardım sağlamada diğer devletlerden gelen mültecilere oranla daha büyük seferberlikle hareket ediyor.

13.51 - Rusya Savunma Bakanlığı, 36 askeri altyapı tesisinin Ukrayna’da imha edildiğini açıkladı. Bakanlık Sözcüsü Konaşenkov, Moskova'da bir açıklama yaptı ve Ukrayna ile Rusya arasındaki savaş ile ilgili bilgi aktardı. Rusya’nın Ukrayna'daki askeri altyapı tesislerine karşı saldırılarını devam ettirdiğini söyleyen Konaşenkov, "Gün içinde Ukrayna'da uçak saldırıları sonucunda 36 askeri altyapı tesisi imha edildi." sözlerini kullandı. Konaşenkov, Ukrayna’ya ait olduğu belirlenen 5 savaş uçağının da düşürüldüğünü söyleyerek “Ukrayna’nın çok namlulu Smerç roketatar sisteminden fırlatılmış olan 5 füzesi de Çernobayevka hava sahası çevresinde imha edilmiştir.” sözlerini kullandı. Ukrayna ordusuna ait 308 insansız hava aracının, şu ana kadar imha edildiğini belirten Konaşenkov, “Toplam 1713 tank, zırhlı araç ve 1557 özel askeri araç bugüne kadar yok edildi." ifadelerini kullandı.

13.31 - Gürcistan'ın Ankara Büyükelçisi Janjgava, Ukrayna ve Rusya arasında arabuluculuk görevi üstlenen Türkiye'nin her zaman yanında olduklarını ve her konuda destek vereceklerini dile getirdi.

13.12 - Kremlin Sözcüsü Peskov, Ukrayna ve Rus heyetlerinin bugün İstanbul'a ulaşacaklarını dile getirerek, "Yüz yüze görüşmenin başlaması bile umut verici ve oldukça önemli." ifadelerini kullandı.

12.23 - Rusya, Ukrayna'ya ait 36 askeri tesisin son 24 saat içerisinde vurulduğunu açıkladı.

Lavrov, barış için İstanbul görüşmelerini işaret etti

12.13 - Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Ukrayna ve Rusya heyetleri arasındaki yüz yüze gelişmelerin "bugün-yarın" İstanbul'da yeniden başlayacağını dile getirdi. Lavrov, Türkiye'deki görüşmelerde sonuç almak istediklerini de belirtti.

12.09 - Dünyanın en büyük buğday ithalatçısı olan Mısır, savaştan büyük oranda etkilendi. Ülkedeki unlu mamullerin fiyatlarına Ramazan öncesinde fahiş oranda zam yapıldı. Kahire hükümeti, bu duruma karşı önlem geliştirmek için tarlaların buğday ekimine uygun olup olmadığını öğrenmek amacıyla yetkilileri keşfe çıkarttı. 

11.59 - Bir televizyon programına katılan Polonya Cumhurbaşkanı Duda, Macaristan'ın Ukrayna'ya destek vermediğini ve Rusya'ya yaptırım uygulamadığını dile getirerek Macar hükümetini eleştiri yağmuruna tuttu.


Ukrayna, düşürülen Su-35 uçağının görüntüleri yayınladı

11.58 - İspanya hükümeti, Ukrayna-Rusya savaşının ülkeyi ekonomik açıdan olumsuz etkilememesi için bir dizi önlem aldı. Ülkede akaryakıt fiyatlarında 20 cent indirim yapılması ve haziran ayı sonuna kadar geçerli olacak 16 milyar avroluk yardım paketinin çıkartılması onaylandı.

11.32 - Alman firmalarının ihracat beklentisi, Ukrayna-Rusya savaşı sebebiyle kötüleşti.

11.14 - Mevlüt Çavuşoğlu, Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba ile telefonda görüştü. Görüşmede, son gelişmeler ele alındı. 

10.58 - Ukrayna, Rusya'nın toplam kaybını açıkladı. Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre yaklaşık 33 günlük savaşta 17 bin Rus askeri öldü. Rus askerlerine ait 586 tank, 1694 zırhlı araç, 95 çok namlulu roketatar, 302 top atış sistemi, 123 savaş uçağı, 54 hava savunma sistemi, 66 insansız hava aracı, 127 helikopter, 1150 otomobil, 7 gemi, 73 yakıt ikmal tankı, 4 adet operasyonel taktik roket sistemi ve 21 özel ekipman imha edildi.

09.52 - Rus birlikleri Çernobil'i terk etti.

Zelenskiy'den Türkiye'nin arabuluculuğu hakkında açıklama

04.23 – Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, İstanbul’da yapılacak barış müzakereleri hakkında yorumda bulundu: “Heyetlerimizin Türkiye’de yüz yüze görüşebilmesi için fırsat da imkan da var. Buna ihtiyacımız var. Müzakerelerde iki ülkenin de öncelikleri belli. Barış için uğraşıyoruz. Bu sebeple önümüzde yeni bir müzakere turu var. Bana bildirilene göre sonraki müzakere Türkiye’de olacak. Sonucu görmek için sabırsızlanıyorum.”

03.49 – Rus ordusu Rivne, Harkov, Jitomir, Lutsk ve Kiev şehirlerine gece boyunca füze saldırısı düzenlemeye devam etti.

02.06 – Zelenskiy, Rusya’nın bir aydır devam eden saldırılarına yönelik çarpıcı görüntüleri sosyal medya hesaplarından dünya ile paylaştı. 



Belarus, Ukrayna'ya füzeyle saldırdı

01.54 – Volin Bölgesel Devlet İdaresi Başkanı Pogulayko, Belarus’un Volin’e seyir füzesiyle saldırı düzenlediğini duyurdu.



01.09 – Çekya hükümeti, Rus hükümetinin Çekya’nın Moskova Büyükelçiliği personeline yönelik davranışlarını protesto ettiğini dile getirdi. Çekya Dışişleri Bakanı Yardımcısı Smolek, Rusya’nın Prag Büyükelçisi Zmejewski’yi bakanlığa çağırarak görüştü.

00.39 – ABD Başkanı Biden’ın Rusya Başkanı Putin hakkında “kasap” ifadesini kullanması tepkilere sebep olmuştu. Fransa Cumhurbaşkanı Macron ise “Ben, Biden gibi Putin için kasap kelimesini kullanmayacağım.” şeklinde konuştu.

00.05 – Rusya’dan Rivne, Jitomir, Harkov, Lutsk ve Mariupol şehirlerine gece bombardımanı başlatıldı.

Yorumlar (0)