"Savaşı sen başlatırsın, ama biz bitirmeyiz"

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Washington yönetiminin İran'a karşı savaş başlatması durumunda savaşı bitiren taraf olamayacağını ve savaşın kısa sürmeyeceğini açıkladı.

DÜNYA 27.06.2019, 17:20 27.06.2019, 17:35
"Savaşı sen başlatırsın, ama biz bitirmeyiz"

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Twitter hesabından paylaştığı mesajında, ABD Başkanı Donald Trump'ın İran konusundaki yanılgılarının barışı riske attığını belirtti.

Yaptırımların savaşın alternatifi değil aksine 'savaşın kendisi' olduğuna dikkat çeken Zarif, Trump'ın "İran'ı yok ederiz" şeklindeki tehdidinin de 'soykırım' ve 'savaş suçu' anlamına geldiğini bildirdi.

Zarif, Trump'ın "Savaş kısa sürecektir" şeklindeki sözlerine şu şekilde cevap verdi:

"Savaşın kısa süreceği bir yanılsamadır. Savaşı başlatan taraf savaşı bitiren taraf olmayacaktır." 

Zarif, ABD yönetiminden gelen müzakere önerisi ve tehdit açıklamalarının da birbiriyle tutarlı olmadığını kaydetti.

"ABD, İran'ı yok edecek konumda değil"

ABD Başkanı Trump, dün Fox Business kanalına yaptığı açıklamada, ABD-İran arasındaki olası bir savaşın uzun sürmeyeceğini ileri sürmüştü. 

Trump, ayrıca Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "İran tarafından Amerikan unsurlarına yapılacak herhangi bir saldırı büyük ve ezici bir güçle karşılık bulacaktır. Bazı alanlarda ezici 'yok edici' anlamına gelebilir." ifadelerine yer vermişti. 

Zarif de dün Twitter hesabından Trump'ın tehditlerine yanıt vererek, "ABD, İran'ı yok edecek konumda değil. Yasaklanmış silahlar (kitle imha silahları) kullanmadan bunu yapacak kapasitesi yok." açıklamasında bulunmuştu.

Yorumlar (0)