"Savaşı başlatan biz olmayacağız"

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, ABD'nin Basra Körfezi'nde güvensizlik faktörü olduğunu söyledi.

DÜNYA 22.08.2019, 19:46
"Savaşı başlatan biz olmayacağız"

İran devlet medyasına göre Zarif, Oslo'daki temasları kapsamında Norveçli mevkidaşı Eini Ericsson ile görüşme yaptı.

"ABD, GÜVENSİZLİK FAKTÖRÜDÜR"

Zarif, görüşmeden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında, Norveç'in ABD'nin Basra Körfezi'nde kurmak istediği askeri koalisyona katılıp katılmayacağıyla ilgili bir soru üzerine, "ABD Basra Körfezi’nde güvensizlik faktörüdür. Yeterince yoğun olan bu bölgede kazaların meydana gelmesine izin vermemeliyiz." yanıtını verdi.

Hürmüz Boğazı’nda deniz güvenliği varsa Cebelitarık’ta da olması gerektiğini savunan Zarif, deniz güvenliğinde bölgenin en önemli gücü olduklarını ve Basra Körfezi'nde askeri güçlerin artmasının güvenliğe hizmet etmeyeceğini bildirdi.

RUHANİ, PARİS'E GİDECEK

Zarif, ayrıca İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin talimatı üzerine Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Tahran yönetimine yapacağı önerileri değerlendirmek üzere Paris'e gideceğini söyledi.

Norveç Uluslararası İlişkiler Enstitüsünde (NUPI) yapılan bir seminerde de konuşma yapan İran Dışişleri Bakanı Zarif, Hürmüz Boğazı'nın yarısının kendi kontrollerinde olduğunu, İran olmadan buranın güvenliğinin sağlanamayacağını belirtti.

Zarif, İran'ın bölgede savaş başlatan taraf olmayacağını ancak savaş çıkması durumunda kendisini savunacağını tekrarladı.

İran Dışişleri Bakanı Zarif, ziyareti kapsamında Norveç Başbakanı Erna Solberg ile de buluştu.

Yorumlar (0)