Sarıhumma Nijerya'da can alıyor

Batı Afrika'da yer alan Nijerya'nın Katsina eyaletinde sarıhumma salgını sebebiyle geçtiğimiz üç haftada 115 kişi yaşamını yitirdi.

DÜNYA 30.10.2019, 16:51
Sarıhumma Nijerya'da can alıyor

Kogari Hastanesi yetkilisi Malam Sule İbrahim, yerel medyaya yaptığı açıklamada, Katsina eyaletine bağlı Kogari, Matazu ve Unguwar-Sarka bölgelerinde sarıhumma salgını sebebiyle 115 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi.

Önlemler alınıyor

Öte yandan Nijerya Temel Sağlık Geliştirme Ajansı (PHCDA) Genel Sekreteri Dr. Shamsu Ahmad, Kogari bölgesinde iki gün önce 45 sarıhumma vakasının belirlendiğini ve 18 kişinin salgın sebebiyle yaşamını yitirdiğini açıkladı.

Bölgede salgınla ilgili önlemlerin alınmaya başlandığını vurgulayan Ahmad, Katsina eyaleti genelinde şimdiye dek 6 bin 729 kişiye aşı yapıldığını kaydetti.

Mücadele 2017'den beri sürüyor

Hastalık sivrisinekler yoluyla bulaşıyor ve yaygın olarak maymunlar ve insanlar üzerinde etki gösteriyor. Sivrisineklerin yaydığı virüs nedeniyle gelişen enfeksiyon ölüme kadar giden ciddi sonuçlar doğuruyor. 

Sarıhumma hastalığının belirtileri arasında yüksek ateş, baş ve kas ağrısı, mide bulantısı, halsizlik ve gözlerde sarılık bulunuyor.

Hükümet, 12 Eylül 2017'den bu zamana salgınla mücadeleyi sürdürüyor.

NCDC ile Nijerya Ulusal İlk Yardım Geliştirme Ajansının (NPHCDA) başlattığı aşı kampanyası ile bu ay 1,6 milyon vatandaşa sarıhumma aşısı yapılması planlanıyor.

Ülkede sarıhumma salgınına karşı aşı kampanyası başlatılmış, yaklaşık 900 bin kişiye aşılama yapılmıştı.

Yorumlar (0)