Sarı Yelekliler 1 yaşında

17 Kasım 2018 günü Fransa'da akaryakıt zammına yapılan protestolarla başlayan Sarı Yelek Hareketi'nin birinci yılında göstericiler yine polisle çatıştı.

DÜNYA 16.11.2019, 16:41
Sarı Yelekliler 1 yaşında

Fransa'da sarı yelek hareketinin birinci yıl dönümü kutlandığından Paris sokaklarında göstericilerle polis arasında çatışma çıktı. Göz yaşartıcı gazlar kullanılırken ve polis birçok göstericiyi göz altına aldı.

24 kişi tutuklandı

Göstericiler, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a karşı yapılan şiddetli sarı yelek protestolarının ilk yılını kutlarken, polisler başkent Paris'te sayısı 20'yi aşan protestocuyu tutukladı.

Fransız polisi, 1.000 kişiden fazla protestocunun denetlendiğini ve 24 kişinin tutuklandığını açıkladı.

Yürüyüş engellendi

Polisler Paris'in kuzeybatısında şehir etrafındaki geçişi engellemeye ve güneydeki Austerlitz Garı'na doğru ilerlemeye çalışan protestocuları dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullandı.

Gösteriler, Fransa genelinde, özellikle sarı yelek protestosunun bir yıl önce başladığı gibi yine dönel kavşakların etrafında gerçekleşti.

Sarı Yelek Hareketi nedir?

Göstericilerin giydiği Fransız otomobillerde bulunan arıza yelekleri için adlandırılan Sarı Yelek Hareketi, Kasım 2018'de akaryakıt vergisine muhalefet etmekle birlikte, yol ve otoyolları tıkayan birçok protesto eylemiyle başladı.

Zaman zaman şiddete dönüşen gösteriler, Macron'a ve onun zenginlerinin lehine olduğu görülen politikalarına karşı hükûmet karşıtı bir ayaklanma olarak gelişti. Protestoların en şiddetli olduğu zamanlarda, protestolara ülkenin dört bir yanında 300 binden fazla insan katıldığı belirtiliyor.

Hareket o zamandan bu yana destek kaybetse de, on binlerce göstericiden birkaç bin kişiye düştü. Ancak protesto liderleri, hareketin birinci yıldönümünü kutlamak için destekçilerin harekete geçmelerini istemişti.

Yorumlar (0)