Santraller bir bir kapandı: Ülke karanlığa gömüldü

Lübnan'da yakıt kriziyle ilişkili olarak iki büyük elektrik santralinin durmasının akabinde ülke genelinde karanlık çöktü.

DÜNYA 10.10.2021, 01:06 10.10.2021, 10:02
Santraller bir bir kapandı: Ülke karanlığa gömüldü

Lübnan Elektrik Kurumu'ndan gündüz saatlerinde gerçekleştirilen açıklamada, yakıtın tükenmesi nedeniyle Zahrani ve Deyr Ammar elektrik santrallerinin durduğu, üretim kapasitesinin 270 megavatın altına indiği bildirildi.

Ülkede bir süredir yakıt krizi sebebiyle devam eden elektrik kesintileri, güneyde ve kuzeyde bulunan iki ana elektrik santralinin durmasıyla birlikte Lübnan'ın genelini karanlığa mahkum bıraktı.

Ordudan yardım istendi

Büyüyen elektrik krizini çözmek için orduya başvuran Lübnan Elektrik Kurumu'nun yeni yayımladığı açıklamasında, iki ana enerji santralinin tekrar üretime geçmesi için ordunun stoklarından yakıt tedarikinin yapılacağı aktarıldı.

Savunma ve Enerji bakanlıklarının, Lübnan Silahlı Kuvvetleri'nin iki santralin tekrar çalıştırılması maksadıyla 6 milyon litre yakıt sağlamaya hazır olduğu kaydedilen açıklamada, söz konusu miktarın üç günlük süre için yaklaşık olarak 300 megavatlık ek enerji sağlayacağı belirtildi.

Söz konusu açıklamada, bunun da elektrik şebekesindeki toplam üretim kapasitesini yaklaşık olarak 500 megavata çıkaracağı ifade edildi.

Lübnan ordusu konuya ilişkin henüz açıklama yapmadı.

Akşam saat 18.00-19.00 saatlerinden gece saat 00.00'a değin mahalle jeneratörlerinden yüksek ücretlere 5 veyahut 10 amperlik elektrik hizmeti alan halk, saat 00.00'dan sonra ise geceyi karanlıkta geçirmek mecburiyetinde kalıyor.

Lübnan'da elektrik krizi

Çok sayıda din ve mezheplere dayalı siyasi bölünmeler yönünden kırılgan bir yapıya sahip olan ülkede, 1975-90 yıllarındaki iç savaştan beri en büyük ekonomik kriz yaşanıyor.

Ülkede döviz likidite problemi sebebiyle elektrik santrallerine akaryakıt temin etmekte zorluk yaşanırken, Lübnan genelinde birkaç aydır günlük enerji kesintileri 20 saate kadar ulaşıyor. Ülkenin normal koşullarda elektrik gereksinimi yaklaşık olarak 3 bin 200 megavat iken bahse konu krizler sebebiyle bu üretim bir süredir 500 megavata kadar gerilemişti.

Mısır, Ürdün, Lübnan ve Suriye'deki enerji bakanları 8 Eylül tarihinde, Ürdün'ün başkenti Amman'da dörtlü toplantı yapmış ve Lübnan'a enerji tedariki hususunda hazırlanan yol haritası üzerinde anlaşmaya varılmıştı.

Yorumlar (0)