Şanghay’da kriz büyüyor… Açlıkla boğuşuyorlar!

Çin’in en büyük şehirleri arasında bulunan Şanghay’da, koronavirüs sebebiyle hayata geçirilen sert kısıtlamalar ve sokağa çıkma yasağı büyük bir krize dönüştü. 

DÜNYA 17.04.2022, 13:01
Şanghay’da kriz büyüyor… Açlıkla boğuşuyorlar!

25 milyonu aşkın kişiye ev sahipliği yapan Şanghay’da geçtiğimiz aylarda artmaya başlayan koronavirüs vakaları sonrası Çin hükümeti radikal kararlar aldı. Bölgede kademeli kapanma talimatı veren hükümet, yiyecek ve temel ihtiyaç malzemelerinin tedariki konusunda da herhangi bir çözüm üretemeyince halk açlıkla boğuşur duruma geldi. 

Hasta vatandaşlara ilaç tedarikinde büyük sıkıntılar yaşanıyor

Hasta olan kişilere yönelik ilaç tedarikinde de ciddi sorunların yaşandığı Şanghay’da halk isyan etme noktasında bulunuyor. Evden çıkamayan ve ihtiyaçlarının giderilmesi için yetkililerden de yardım göremeyen vatandaşlar, bir an önce bu kısıtlamaların kaldırılması ve hayatın normal akışına dönmesi için dört gözle olumlu bir haber bekliyor. 

Eve hapsolan halkın talepleri çoğu zaman karşılanamıyor

Yaklaşık 19 gündür devam eden kademeli kapanma sebebiyle kentin hiçbir noktasında market ve benzeri işletmeler açılamıyor. Dışarı çıkma imkânı da olmayan halk, sık sık telefonlarla yetkililerden yardım talebinde bulunsa da, şehirdeki yoğun nüfus sebebiyle çoğu zaman talepler karşılanamıyor ya da çok geç tedarik edilebiliyor. 

The Guardian gazetesi, şehirde yaşanan belirsizliği okurlarına aktardı

Şanghay’da yaşanan insani dramı okuyucuları ile paylaşan The Guardian gazetesi, şehirde hayatını sürdüren 82 yaşındaki Yu Weming’in yaşadığı sağlık sorunlarını sayfalarına taşıdı. Kısa bir süre önce yaptırdığı test pozitif çıkan ve evinden dışarı çıkmasına izin verilmeyen yaşlı vatandaş, gazetede yer alan habere göre, ilaçları tükenince telefonla yetkililerden yardım istedi. Telefonda görüştüğü kişi durumun üst makamlara bildirdiğini, kendisinin ise şu aşamada bir şey yapamayacağını ifade etti. 

Yetkililer de vatandaşların taleplerine çözüm üretemiyor

“Yiyecek bir şeyim bile yok. Burada ölümle baş başa kaldım” diyen yaşlı adama cevap veren telefondaki yetkili ise, “Ben de çaresizim ve tedirginim. Ne yapabileceğimi dahi bilmiyorum” diyerek şehirde yaşanan kargaşa ve belirsizliği gözler önüne serdi. Bu yanıta öfkelenen Yu Weming ise, “Beni burada ölüme terk ediyorsunuz” ifadeleriyle tedarik zincirindeki aksamalara ve yaşatılan mağduriyetlere tepki gösterdi. 

25 milyonu aşkın insan büyük bir kısıtlama altında

“Doğunun Paris’i” olarak dillendirilen ve özellikle mimari yapısı ile ziyaretçilerini büyüleyen Şanghay, ekonomik açıdan da Çin Halk Cumhuriyeti için büyük bir önem taşıyor. 25 milyonu aşkın kişinin yaşadığı Şanghay’da bu kadar büyük ölçekli ve radikal kısıtlamaların hayata geçirilmesi, özellikle ABD başta olmak üzere diğer Batı devletleri tarafından da büyük tepki çekiyor. 

Marketlerin dahi kapalı olması büyük tepki çekiyor

Çin hükümetine en büyük tepki ise, gıda ve temel ihtiyaç ürünlerinin satıldığı marketlerin de bu kısıtlama kapsamında faaliyet göstermesine izin verilmemesi oldu. Şehirde yaşayan ve açlıkla boğuşan halk ne yapacağını bilemezken, yetkilerden de gerekli ilgi ve yardımı göremeyen insanların adeta isyan noktasına geldiği bildirildi. Evlerinde yeterli stoku bulunmayan vatandaşlara devlet tarafından gerekli yardımın yapılacağı duyurulsa, bu çok kısıtlı bir seviyede kaldı. Çoğu vatandaş ise hala devlet tarafından kendilerine ulaşılmadığını ifade etti. 

Vatandaşlar, toplu karantina merkezine götürülmekten korktukları için evlere hapsoldu

Tüm bu yaşanan çaresizlik ortamına rağmen Çinliler yine de evlerinden dışarı çıkmaya cesaret edemiyor. Alınan kararlara aykırı olan sokağa çıkan ve yasakları delen vatandaşlar, polisler tarafından gözaltına alınarak toplu karantina merkezlerine sevk ediliyor. Bu merkezlere gitmekten korkan vatandaşların, evlerindeki çaresiz bekleyişi sürüyor. 

Yorumlar (0)