Sanders: Büyükelçiliği Tel Aviv'e geri taşıyacağım

Amerika Birleşik Devletleri'nde Demokrat aday adayı Bernie Sanders, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya "ırkçı" nitelendirmesinde bulundu. Sanders, başkan olması durumunda Kudüs'teki Amerikan Büyükelçiliğini yeniden Tel Aviv'e taşımayı düşünebileceğini belirtti.

DÜNYA 26.02.2020, 08:21
Sanders: Büyükelçiliği Tel Aviv'e geri taşıyacağım

ABD'de Demokratlar arasında başkanlık yarışını açık ara önde götüren Senatör Bernie Sanders, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu için "ırkçı" ifadesini kullandı ve başkan olması durumunda Amerika Birleşik Devletleri'nin Kudüs'teki büyükelçiliğini yeniden Tel Aviv'e taşımayı düşünebileceğini ifade etti.

7 Demokrat aday adayı karşı karşıya

Amerika Birleşik Devletleri'nin Güney Carolina eyaletinde yapılan ve CBS kanalı tarafından canlı yayınlanan tartışma programında 7 Demokrat aday adayı karşı karşıya geldi.

Cumartesi günü Güney Carolina eyaletinde yapılacak ön seçimler öncesinde aday adaylarını son kez bir araya getiren programda eğitim, sağlık reformu ve koronavirüsle (Covid-19) ilgili tedbirler gibi iç politika konularının yanı sıra dış politika konuları da geniş şekilde tartışıldı.

İki devletli çözümde mutabık kalındı

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump'ın İsrail-Filistin sorununa yaklaşımı işaret edilerek kendilerinin ne gibi politika değişiklikleri yapacakları sorulan aday adayları, "iki-devletli çözüm" konusunda genel anlamda mutabık kaldı.

Netanyahu'ya "ırkçı" dedi

Yahudi asıllı ve sol görüşleriyle öne çıkan ve halen Demokratlar arasındaki yarışı açık ara önde götüren Demokrat aday adayı Bernie Sanders, İsrail-Filistin meselesinin ABD Başkanı Donald Trump'ın yaptığı gibi tek taraflı adımlarla çözülemeyeceğinin altını çizdi.

Tecrübeli siyasetçi Bernie Sanders, İsrail'in ve Başbakan Netanyahu'nun politikalarını eleştirerek şu değerlendirmelerde bulundu:

"Ben Yahudi olmaktan gurur duyuyorum ve İsrail'de de yaşadım. Fakat maalesef trajik bir şekilde İsrail'i reaksiyoner bir ırkçı yönetiyor. İsrail'in güvenlik içinde yaşama hakkını kesinlikle savunuyoruz fakat Filistin halkının acılarını görmezden gelemeyiz."

"ABD Büyükelçiliğini geri taşıyabilirim"

Yahudi siyasetçi Bernie Sanders ayrıca, "Eğer başkan olursanız ABD'nin Kudüs'teki büyükelçiliğini geri taşır mısınız?" sorusuna, "Bunu düşünebilirim." şeklinde cevap verdi.

"Filistinlilerin de yaşama hakkı var"

Bir diğer aday adayı Senatör Elizabeth Warren ise aynı soruya cevap verirken, bölgeyle ilgili kararı Amerika Birleşik Devletleri'nin değil orada yaşayanların alması gerektiğini kaydetti.

İsrail kadar Filistinlilerin de orada yaşama hakkı olduğunun altını çizen Senatör Elizabeth Warren, iki devletli çözümün koşullarının ABD tarafından belirlenemeyeceğini vurguladı.

"Her iki toplumun da güven içinde yaşama hakkı var"

Eski New York Belediye Başkanı ve milyarder iş adamı Michael Bloomberg ise bölgede İsrail ile Filistin arasında uzun yıllardır sorunun devam ettiğini belirterek, her iki toplumun da güven içinde yaşamaya hakkının bulunduğunu ifade etti.

İdlib sorusuna "yarım" yanıt

Diğer taraftan CBS kanalının sunucularından Margaret Brennan'ın "Başkan olsanız Suriye'nin İdlib kentindeki dramı engellemek için ne yapardınız?" şeklindeki soruya Pete Buttigieg, "Uluslararası koalisyon ve ortaklarımızla daha yakın çalışırdım." karşılığını vermekle yetindi.

"ABD'nin Orta Doğu'da kredisi kalmadı"

Beşşar Esed rejiminin Rusya'nın da desteğiyle uzun süredir Suriye'de katliamlar yaptığını kaydeden Pete Buttigieg, Donald Trump yönetiminin Orta Doğu'da kredisinin kalmadığını belirtti.

"Türkiye, Rusya ve İran'ın sözü daha çok geçiyor"

Pete Buttigieg, "ABD'nin Orta Doğu'da ve dünyada itibarını yeniden kazanması gerekiyor. Suriye'de Türkiye, Rusya ve İran'ın bizden daha çok sözü geçiyor." ifadelerini kullandı.

Aynı soruya cevap veren Senatör Elizabeth Warren ise Amerika'nın askerî olarak İdlib meselesine karışmaması gerektiğini kaydederek, "Oraya insani yardımlarımızı artırmalıyız ve ortaklarımızla sorunun çözümü için çalışmalıyız." diye konuştu.

Çin tartışması

Diğer taraftan eski New York Belediye Başkanı ve milyarder iş adamı Michael Bloomberg, Çin'in uzlaşılabilecek bir ülke olduğunu ve liderinin de konuşulması gereken ve konuşulabilecek bir kişi olduğunu ifade ederek, başkan olması durumunda Çin'le birçok konuda çalışabileceğinin altını çizdi.

Michael Bloomberg, başkan olması durumunda Çin'in Amerika'daki kritik yatırımlar yapmasına müsaade etmeyeceğini de söylemeden geçmedi.

Biden: Çin, bir diktatör tarafından yönetiliyor

Michael Bloomberg'in sözlerine karşı çıkan eski Başkan Yardımcısı Joe Biden ise Çin'in bir diktatör tarafından yönetildiğini savundu ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile işinin olmayacağını söyledi.

j

14 eyalette ön seçim yapılacak

Cumartesi Güney Carolina'nın ardından 3 Mart'ta toplam 14 eyalette gerçekleştirilecek ön seçimler Demokratların başkanlık yarışında gidişatını önemli ölçüde belirleyecek.

Cumhuriyetçilerde tek adayın ABD Başkanı Donald Trump olduğu Amerika Birleşik Devletleri'nde başkanlık seçimleri 3 Kasım 2020 tarihinde gerçekleştirilecek.

Yorumlar (0)