Salvini psikopata bağladı!

İtalyan mahkemesi, göçmen kurtaran STK gemisi Proactiva Open Arms'a izin verdi ancak mahkeme kararına rağmen İçişleri Bakanı Salvini, hem mahkemeye itiraz etti hem de Başbakan'ın talimatına "hayır" cevabı verdi.

DÜNYA 14.08.2019, 20:38
Salvini psikopata bağladı!

Lazio Bölgesi İdare Mahkemesi, İspanyol STK Proactiva Open Arms gemisinin İtalya'ya giriş yasağını askıya alarak gemiye yol açtı.

İtalya’da TAR (Lazio Bölgesi İdare Mahkemesi), İspanyol STK'sı (sivil toplum kuruluşu) Proactiva Open Arms'ın gemisinin İtalya’ya giriş yasağının yürütmesini durdurdu. 

İtalyan basınında yer alan haberlere göre, TAR'ın (Lazio Bölgesi İdare Mahkemesi) Proactiva Open Arms’ın gemisine yönelik İtalyan kara sularına ve limanlarına giriş yasağını, geminin içinde bulunduğu acil ve tehlikeli durum gerekçesiyle askıya aldı.

Akdeniz'de üç farklı grup halinde kurtardığı 147 düzensiz göçmenle 13 gündür denizdeki bekleyişini sürdüren İspanyol STK'larına ait Proactiva Open Arms’ın gemisinin İtalyan mahkemesinin kararının ardından yönünü kuzeydeki İtalya’nın Lampedusa Adası’na çevirdiği bildirildi.

Matteo Salvini hâlâ karşı çıkıyor

Lazio Bölgesi İdare Mahkemesi'nin (TAR) kararına ilişkin Twitter'dan bir açıklama yapan Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Matteo Salvini, insan kaçakçılarıyla ortak olmayacağını ve bu sebeple ilerleyen saatlerde geminin göçmenleri İtalyan limanlarına indirmemesi için yeni bir kararname imzalayacağını ifade etti. 

Bu arada, İtalya İçişleri Bakanlığının da Lazio Bölgesi İdare Mahkemesi'nin (TAR) kararına dair bir üst mahkemeye itiraz edeceği bildirildi. 

Göçmenlerin dayanacak gücü kalmadı

Proactiva Open Arms, sosyal medyada birkaç saat önce, Akdeniz’de yer yer 2 metreyi bulan dalgalarla mücadele edildi, güvertedeki göçmenlerin buna daha fazla dayanacak gücünün kalmadığı yönünde paylaşımlar yapmış ve Avrupa ülkelerine güvenli liman çağrısını yinelemişti.

Göçmen karşıtlığıyla bilinen Başbakan Yardımcısı, İçişleri Bakanı ve Lig Partisi Lideri Matteo Salvini, ay başında Proactiva Open Arms gemisine İtalyan kara sularına ve limanlarına girişi yasağı getirerek geminin bayrağını taşıdığı İspanya’ya gitmesini söylemişti. 

Yaklaşık iki haftadır denizde bekleyen Proactiva Open Arms gemisine bu sürede Amerikalı aktör Richard Gere bizzat giderek yardım ulaştırmış ve açık destek vermişti.

Bu ziyarete tepki gösteren Salvini, Gere’a "Göçmenleri özel uçağınla ABD’deki villalarına götür." diye çıkışmıştı.

Ocean Viking gemisi de zor durumda

Öte yandan, 4 operasyonda 356 kişiyi kurtaran Fransız MSF (Sınır Tanımayan Doktorlar) ve SOS Akdeniz adlı STK'lere ait Ocean Viking gemisi de güvenli liman çağrısını yineledi. 

Fransız MSF'nin Twitter hesabından yapılan paylaşımda, geminin bulunduğu bölgede deniz ve hava koşullarının kötüleştiği vurgulandı ve sağlık ekiplerinin deniz tutan bazı göçmenleri tedavi ettiği kaydedildi. Bununla sadece geçici rahatlama sağlayabileceklerini bu sebeple bir an önce güvenli limana ihtiyaç duyulduğuna vurgu yapıldı.

Matteo Salvini'den Başbakan Giuseppe Conte'ye de "hayır"

Diğer taraftan, Başbakan Yardımcısı, İçişleri Bakanı ve Lig Partisi Lideri Matteo Salvini, Başbakan Giuseppe Conte'nin kendisine, STK (sivil toplum kuruluşu) gemilerindeki birkaç yüz göçmenin İtalya’ya indirilmesine ilişkin mektup yazdığını fakat kendisinin bunu anlayamadığını çünkü bu gemilerin yabancı sularda olduğunu belirterek kendisine kibar şekilde "hayır" diyeceğini söyledi.

Yorumlar (0)