"Salgına karşı başarı mı istiyorsunuz? Siyasetçi egonuzu bırakın"

Avrupa'da yeni tip koronavirüsü (Covid-19) en hafif atlatan ülkeler arasında bulunan İzlanda’nın Başbakanı Katrin Jakobsdottir, alçakgönüllülüğün ve bilim insanlarını dinlemenin, bu süreçte önem arz ettiğine dikkat çekti. Jakobsdottir, yeni tip koronavirüsün (Covid-19), iklim krizine ilişkin küresel tartışmaları alevlendirmek için bir fırsat olmasını ümit ettiğini söyledi. 

DÜNYA 22.05.2020, 11:55
"Salgına karşı başarı mı istiyorsunuz? Siyasetçi egonuzu bırakın"

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) ile mücadele açısından örnek gösterilen ülkelerden İzlanda'nın Başbakanı Katrin Jakobsdottir, söz konusu süreci nasıl atlattıklarını anlatırken, diğer dünya liderlerine seslenmeyi de ihmal etmedi. 

İzlanda Başbakanı Jakobsdottir, verdiği bir röportajda, "Bundan öğrenebileceğimiz şey, bir politikacı olarak egonuzu bir kenara bırakmanın ve kimsenin tahmin bile edemeyeceği bir krizle karşı karşıya kalan mütevazı bilim insanlarında bir şeyler öğrenmenin önemli olduğu." diye konuştu.

"Kadın liderler süreci yönetmede daha başarılı" 

Jakobsdottir, kadın liderlerin yeni tip koronavirüs (Covid-19) yönetiminde çok daha başarılı olmalarının "tesadüften ibaret olmadığın" dikkat çekti. 

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, Tayvan Devlet Başkanı Tsai Ing Wen ve Almanya Başbakanı Angela Merkel ile beraber olumlu tepkiler alan Jakobsdottir, "Hepimizin yaparak öğrendiğini ve muhtemelen hata yapacağımızı kabul etmeye hazırız. Bu en büyük liderlik meselesi ve belki bu kadınlara erkeklerden daha kolay geliyor." dedi. 

"Bilim insanlarını dinleyin"

Jakobsdottir, yeni tip koronavirüs (Covid-19) sürecinde bilim insanlarını dinleme eğiliminin artmasını fırsat olarak gördüğünü ve bunun da iklim krizi gibi diğer küresel problemlere yansımasını ümit ettiğini belirterek, "İklim konusunun önceliği hiç bu kadar önemli olmamıştı. Bu salgında öğrenilen bazı dersleri iklim krizine karşı mücadelede kullanabiliriz." açıklamasını yaptı. 

"Ücretsiz testlerle herkese ulaştık"

Yeni tip koronavirüsü (Covid-19) başarıyla kontrol altına almalarının sebebinin hızlı hareket edilmesi ve ücretsiz testlerle herkese ulaşabilmesi olduğunu aktaran Jakobsdottir, toplumun salgın ile mücadele hususunda bir araya geldiğini, genel olarak vatandaşların hükümet tarafından alınan tedbirlere destek verdiğini, bunun da sürece olumlu etkisi olduğunu söyledi. 

"Büyük bir dayanışma sergiledik"

Jakobsdottir, İzlanda'nın küçük bir ülke olduğunu belirterek, "Bu salgın sırasında hissettiğimiz şey büyük bir dayanışmaydı. Sorumluluğun her birimizin omuzlarına verildiğini söyleyebilirsiniz. Eğer işe yaramasını istiyorsak hepimizin bunun bir parçası olmalıyız ve bence bu gerçekten işe yaradı." şeklinde konuştu.

İzlanda’da yeni tip koronavirüs (Covid-19) sebebiyle 10 kişi hayatını kaybetti. Tespit edilen vaka sayısı da 1803'e ulaştı.

Yorumlar (0)