Sakurajima Yanardağı faaliyete geçti

Japonya'nın güneyinde bulunan Kagoşima Körfezi'nde bir yarımada üzerinde konumlanan aktif Sakurajima Yanardağı'nda patlama yaşandı. Bölgede alarm düzeyi 5'e yükseltildi.

DÜNYA 24.07.2022, 20:04 25.07.2022, 17:16
Sakurajima Yanardağı faaliyete geçti

Japonya’nın Kagoşima Körfezi'nde konumlanan Sakurajima Yanardağı’nda patlama yaşandı. Yanardağ etrafında ikamet eden 51 kişinin tahliyesi sağlanırken, yanardağ için alarm düzeyi 3’ten 5’e çıkarıldı. 

Bölge sakinleri tahliye ediliyor

Patlamanın ardından Sakurajima Yanardağı'nın etrafı duman ve kül bulutları ile kaplanırken, etrafa saçılan kaya parçaları 2,5 kilometre yüksekliğe çıktı.

Yetkililer, lavların ve volkan kayalarının 2 ila 3 kilometre uzaklığa kadar yayılabileceğine yönelik uyarı yaptı.

Bölgede alarm düzeyi en yüksek düzey olan 5'e yükseltildi.

Patlama sebebiyle yaralı ya da ölü bilgisi paylaşılmazken, bölge sakinlerine daha güvenli yerlere gitmelerine yönelik çağrı yapıldı.

1914'te büyük patlama yaşanmıştı

Sakurajima Yanardağı'nın yer aldığı yarımada bir dönem Kagoşima Körfezi içerisinde ayrı bir adayken, 1914 yılında meydana gelen büyük yanardağ patlamasının akabinde lavların doğu taraftaki kıyı hattını tamamen doldurmasıyla birlikte Osumi Yarımadası ile buluşmuştu. Patlama, ülke geçmişindeki en büyük yanardağ patlaması olarak da kayıtlardaki yerini almıştı. 

Yorumlar (0)