"Sadece bir aptal bunu yapabilir!"

Suudi Arabistan Prensi Muhammed bin Selman, CBS programı 60 Dakika'ya verdiği röportaj bölgedeki gerilimle ilgili mesajlar verdi.

DÜNYA 30.09.2019, 11:45 30.09.2019, 16:58
"Sadece bir aptal bunu yapabilir!"

Prens Muhammed bin Selman, Pazar günü yayınlanan bir röportajda İran'la olası bir savaşın küresel ekonomiyi tahrip edeceğini ve bölgesel rakibi ile gerginlikleri çözmek için askerî olmayan yolları tercih ettiğini söyledi.

Prens Muhammed bin Selman CBS programı “60 Dakika'da", “Dünya İran’ı caydırmak için güçlü ve sağlam bir eylemde bulunmazsa, dünyanın çıkarlarını tehdit edecek daha fazla gerginlik göreceğiz” dedi. Prens, "Petrol tedariki bozulacak ve petrol fiyatları hayatımızda görmediğimiz çok yüksek rakamlara sıçrayacak." ifadelerini kullandı.

Dünya ekonomisi için felaket

Selman, Suudi Arabistan ve İran arasındaki savaşın dünya ekonomisi için felaket olacağını söyledi.

"Bölge, dünyadaki enerji kaynaklarının yaklaşık yüzde 30'unu, küresel ticaret akışının yaklaşık yüzde 20'sini, dünya GSYİH'nın yaklaşık yüzde 4'ünü temsil ediyor. Bu üç şeyin tamamen durduğunu hayal edin." diyerek bunun, yalnızca Suudi Arabistan veya Ortadoğu ülkelerinin değil, küresel ekonominin tamamen çöküşü anlamına geldiğini belirtti.

Ayrıca, Prens Selman ülkesinin ve ABD'nin İran'ı suçladığı Suudi petrol tesislerine yönelik 14 Eylül saldırısının anlamsız olduğunu söyledi. Prens, "Stratejik bir hedef yok. Sadece bir aptal, küresel tedariklerin yüzde beşine saldıracak. Bu saldırının tek stratejik amacı aptal olduklarını kanıtlamak o yüzden öyle yaptılar." ifadelerini kullandı.

"Tam sorumluluk alıyorum."

Prens Muhammed’e, geçen yıl Ekim ayında gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesi ve parçalanmasını konusunda da emir verip vermediği soruldu. Selman, “Kesinlikle hayır. Bu ağır bir suçtu. Ama özellikle Suudi hükümetinde görevli kişiler tarafından işlendiğinden bir lider olarak tam sorumluluk alıyorum” dedi.

Ceset bulunamamıştı

Krallığın fiilî hükümdarı Prens Muhammed, Kaşıkçı'nın İstanbul'daki Suudi Konsolosluğu'nda öldürülmesi ve parçalanması sonrasında uluslararası baskı altında kalmıştı. Kaşıkçı'nın cesedi asla bulunamamış Prens Selman da cinayetin haberi olmadan gerçekleştiğini söylemişti.

Riyad, her ne kadar defalarca planlı olarak tanımlanan cinayetle Prens Selman'ın ilgisi olduğunu reddetse de bağımsız bir soruşturma yürüten Birleşmiş Milletler'den (BM) insan hakları uzmanı tarafından hazırlanan bir raporda, veliaht prensi cinayete bağlayan "güvenilir kanıtlar" olduğu ve örtbas edilmeye çalışıldığı belirtildi. Öte yandan, Merkezî İstihbarat Teşkilatı (CIA) cinayetin muhtemelen Prens Muhammed’in emriyle işlendiğini bildirmişti.

Ancak Suudi savcılar Prens'i temize çıkarmışlardı. Savcılar ayrıca, cinayetle bağlantılı olan yaklaşık iki düzine insanın gözaltına alındığını ve beş kişiye karşı ölüm cezası verildiği söylemişti.

Yorumlar (0)