"Rüya tatil" gemileri, koronavirüs nedeniyle karantina merkezleri oldu!

"Cruise gemisi" olarak bilinen dev yolcu gemileri, Covid-19 salgını yüzünden gerek yolcuları gerekse gemileri ağırlayan ülkeleri endişeye sürüklüyor.

DÜNYA 17.02.2020, 10:38 17.02.2020, 10:43
"Rüya tatil" gemileri, koronavirüs nedeniyle karantina merkezleri oldu!

Aralık 2019'da Çin'in Hubey eyaletinin başkenti Vuhan'da ortaya çıkan ve toplamda 71 bin 335 kişiye bulaşarak bin 775 kişinin hayatını kaybetmesine sebep olan yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını, lüks deniz yolculuğu turları için de çok büyük bir problem oluşturmaya başladı.

Japonya'nın Yokohama Limanı'na demirleyen ve toplamda 3 bin 711 kişiyi barındıran "Diamond Princess" isimli dev yolcu gemisi, 3 Şubat'tan beri limanda karantina altında bulunuyor. En az 355 koronavirüs hastasının bulunduğu yolcu gemisinde bulunan kişiler, haftalardır toprağa basamadı. Ruh durumlarının gittikçe kötüye gittiği öğrenilen yolcular arasında bulunan 400 civarı ABD vatandaşı, ülkelerinin yolladığı uçakla tahliye edildi.

80 yaşındaki Çinlinin ardından karantinaya alındılar

"Cruise gemisi" olarak adlandırılan dev yolcu gemilerinde oldukça lüks bir tatil hayaliyle yolculuğa başlayan yolcular, Hong Kong'da demir attıkları sırada gemiden inen 80 yaşında bir Çinlinin hasta olduğunun öğrenilmesinin ardından Yokohama'ya ulaştıklarında karantinaya alınmışlardı. Odalarında karantinaya alınan yolcular, alınan sıkı önlemler yüzünden gemi güvertesi gibi ortak kullanım alanlarını neredeyse hiç kullanamıyor; bu yüzden birçok yolcu gün ışığı göremedikleri ve odalarında hiçbir şey yapamadıklarından dert yakınıyor.

"Koronavirüs gemisi" olarak da bilinen Diamond Princess'te bulunan yolcular, internete erişimleri sayesinde sosyal medya paylaşım platformları üzerinden odalarına gönderilen yemekler ve tıbbi malzemelerin fotoğraflarını paylaşırken gemideki son durumu uluslararası kamuoyuna sunuyor.

Yolculara ücret iadesi yapılacak

1 haftalık tatilin 12 ila 16 bin lira arasında olduğu gemiye katılan yolcular, geceliği 800 ila 3 bin lira arasında değişen ücretlerle Tayland, Hong Kong, Çin ve Japonya arasında yolculuk yapıyor. Diamond Princess isimli cruise gemisinin bağlı olduğu Princess Group, yolcularına ücretlerinin iade edileceği taahhüdünde bulundu.

MS Westerdam, 5 ülke tarafından reddedilmişti

Koronavirüs salgınından etkilenen bir diğer cruise gemisi ise MS Westerdam oldu. 2 bin 257 yolcunun bulunduğu gemi 5 ayrı ülke tarafından reddedilirken Kamboçya'nın onayı üzerine ülkenin limanlarına sığınma fırsatına sahip oldu. Kamboçya Başbakanı Hun Sen'in de çiçeklerle karşılamasına katıldığı geminin yolcuları arasında Covid-19 semptomu sergileyen kimse olmasa da tüm yolcular bir kez daha sağlık kontrolünden geçirildi.

Son olarak 1 Şubat'ta Hong Kong'da demirleme imkanı bulan ve Holland American Lines'a bağlı olan MS Westerdam, Tayvan, Malezya, Tayland, Japonya, Filipinler ve Hong Kong'a sığınma izni istese de geri çevrilmişti. 

Cruise gemileri büyük endişe yaratıyor

Büyük kitlelerin bir arada bulunduğu gemi yolculuklarında tıbbi malzemelerin kısıtlı olması ve hastaların tahliye edilmesinde sıkıntılar yaşanması yüzünden tek bir hastanın yüzlerce kişiyi hasta edebileceğinden endişeleniliyor.

Çinliler ve Çin'e gidenler turlara katılamayacak

Hong Kong yolcu limanları, cruise gemilerinin hastalık taşıması endişesi yüzünden kapatılırken gemilerin %90'ının bağlı olduğu Cruise Lines International, Çin'den yolcu katılımını yasakladı. Şirket, aynı zamanda kısa süre önce Çin'e gitmiş turistlerin de turlara katılımını yasakladı.

Yorumlar (0)