Rusya’ya kınama kararı alınmıştı! Biden’dan BM’ye destek!

Geçtiğimiz günlerde Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu tarafından Rusya’nın Ukrayna’nın 4 bölgesini yasa dışı ilhakını kınayan kararı kabul etmesine dair konuşan ABD Başkanı Joe Biden, "BM Genel Kurulu ile beraber, bir komşu ülkenin kendisine ait bölgelerine hırsızlık yapılmasına ya da ilhak edilmesine karşı yasa dışı girişimleri asla onaylamayacağız." sözleriyle destek verdi.

DÜNYA 13.10.2022, 10:24 14.10.2022, 09:42
Rusya’ya kınama kararı alınmıştı! Biden’dan BM’ye destek!

BM Genel Kurulu tarafından alınan Rusya kararının sonrasında yazılı açıklamada bulunan Biden, "Bugün, dünyanın her bir bölgesinden, dünyanın çok büyük bir çoğunluğu, farklı hükümetleri ve ideolojileri temsil eden küçüklü büyüklü devletler, BM Sözleşmesi'nin arkasında durmak ve Rusya'yı Ukrayna’ya ait bölgeleri zorla ilhak etmesine karşı kınamayı kabul etmek adına bir araya geldi." dedi.

Biden, Rusya tarafında olan ülkeleri açıkladı

Suriye, Nikaragua, Kuzey Kore ve Belarus’un Rusya tarafında yer aldığını aktaran Biden, kalan 141 ülkenin Ukrayna halkının yanında durduğunu dile getirdi.

Rusya'nın BM Sözleşmesi'nin ana kısımlarına saldırıda bulunduğunu ifade eden Biden, “Rusya uluslararası güvenliğin ve barışın temellerini parçalıyor. Bu savaşın iki tarafı da ortada. Dünyaya bu iki tarafta oldukça net bir mesaj yolladı: Rusya, egemenliğine sahip çıkan bir devleti asla haritalardan silemez. Rusya, sınırları değiştirmek adına zor kullanamaz, Rusya yalnız başına farklı bir ülkeyi istila edemez."

Ukrayna'nın kendi geleceğine kendisinin karar vermesi gerektiğini dile getiren Biden, Ukrayna-Rusya savaşının ilk gününden bu zamana kadar geçmiş olan 8 ayda dünyanın hiç görülmediği derecede birlik halini aldığını vurguladı.

Biden açıklamasının devamında, "BM Genel Kurulu ile beraber, bir komşu ülkenin kendisine ait bölgelere hırsızlığa ya da ilhaka karşı yasa dışı tutumlarını asla hoş görmeyeceğiz." mesajını verdi.

Rusya’ya karşı kınama oy çoğunluğuyla kabul edildi

Dün Rusya’nın Ukrayna’nın bölgesine karşı yasa dışı ilhakı sonrasında BM Genel Kurulu, bu tutumu kınayan kararı 143 ülkenin oyu ile kabul etmişti.

193 mensubun Genel Kurulda gerçekleştirdiği oylama, Rusya'nın Ukrayna'nın doğusunda yer alan Herson, Zaporijya, Luhansk ve Donetsk’i ilhak etmek adına gerçekleştirdiği "yasa dışı" referandumları konuşmak üzere 10 Ekim günü acil oturum gerçekleştirmesinin sonrasında gelmişti.

Yorumlar (0)